Çankırı Müzesi – Çankırı
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Çankırı Müzesi – Çankırı

0

Çankırı Müzesi: Tarihin Derinliklerinde Bir Yolculuk

Çankırı, tarihi ve kültürel mirasıyla Anadolu’nun önemli şehirlerinden biridir. Bu mirasın önemli bir parçası olan Çankırı Müzesi, şehrin tarihini ve kültürünü yansıtan eşsiz bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Müze, çeşitli millet ve medeniyetlerin izlerini taşıyan eserleriyle ziyaretçilerini tarihin derinliklerine bir yolculuğa çıkarıyor.

Kuruluş ve Tarihçe

Çankırı Müzesi’nin kuruluşu, Cumhuriyet Dönemi’nde bazı taş, seramik, bronz ve etnografik eserlerin çevreden toplanarak eski Halkevi binasında depolanmasıyla başlamıştır. Bu eserlerin muhafazası ve sergilenmesi için ihtiyaç duyulan müze, 16 Mayıs 1972 tarihinde Halk Eğitim binasının bir bölümünde faaliyete başlamıştır. Daha sonra 100. Yıl Kültür Merkezi’nin ikinci katında hizmet vermeye devam etmiş ve 2017 yılında restorasyonu tamamlanan eski adliye binasına taşınmıştır.

Koleksiyon ve Eserler

Çankırı Müzesi, Anadolu’nun değişik dönemlerinde yaşamış olan medeniyetlere ait eserleri ziyaretçileriyle buluşturmaktadır. Müzede, Eski Tunç Çağı’ndan başlayarak Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok eser sergilenmektedir. Müzenin koleksiyonunda arkeolojik, etnografik ve sikkeler olmak üzere çeşitli kategorilerde toplam 19.939 eser bulunmaktadır.

Müzede ayrıca, 1997 yılından beri A.Ü. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen kazılarda bulunan 8 milyon yıl öncesine ait fosiller de sergilenmektedir. Bu fosiller arasında fil, gergedan, koyun, keçi, domuz, zürafa, geyik ve primatların atalarına ait fosil buluntuları yer almaktadır.

Etnografya ve Arkeoloji Bölümleri

Müzenin etnografya bölümünde, Çankırı ve çevresine ait çeşitli dokumalar, el işlemeleri, giysiler, heybeler, kilimler, bakırcılık eserleri ve daha birçok özgün eser sergilenmektedir. Arkeoloji bölümünde ise Eski Tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler ile çeşitli medeniyetlere ait sikkeler bulunmaktadır.

Ziyaret Bilgileri

Çankırı Müzesi, ziyaretçilerine haftanın her günü açıktır. Ziyaret saatleri 08:30-12:30 / 13:30-17:30 arasındadır. Müzeyi ziyaret etmek ücretsizdir ve tarih ve arkeoloji meraklıları için önemli bir keşif noktasıdır. Müze, Çankırı’nın tarihini ve kültürünü anlamak isteyen herkes için keyifli bir gezi fırsatı sunmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir