Hisarlar Müzesi – İstanbul
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Hisarlar Müzesi – İstanbul

0

İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasına önemli bir katkı sunan Hisarlar Müzesi, Rumelihisarı, Yedikulehisarı ve Anadoluhisarı’nı bünyesinde barındırmaktadır. İstanbul’un Sarıyer İlçesi sınırları içinde bulunan Rumelihisarı, 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiştir. Hisarın inşa amacı, İstanbul’u kuşatan şehre Boğaz’ın kuzeyinden gelebilecek yardımları engellemek ve olası saldırılara karşı korumaktır.

Rumelihisarı’nın Özellikleri

Rumelihisarı, Anadolu Hisarı’nın tam karşısına dört ay gibi kısa bir sürede inşa edilmiştir. 30 dönümü kapsayan bir alana sahip olan hisar, üç büyük kule ve surlardan oluşmaktadır. Hisarın yapımında kullanılan keresteler İzmit ve Karadeniz Ereğlisi’nden, taşlar ise Anadolu’nun çeşitli yerlerinden ve çevredeki harap Bizans yapılarından elde edilmiştir.

Kapılar ve Kuleler

Rumelihisarı’nın dört ana kapısı şunlardır: Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı. Ayrıca Mezarlık Kapısı adında bir tali kapısı bulunmaktadır. Hisarın üç büyük kulesi Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarını taşımaktadır. Ayrıca Küçük Zağanos Paşa adında bir ufak kule ve 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır.

Müze ve Sergilenenler

Müze bahçesinde açık teşhir yapılmaktadır; kapalı sergi/teşhir salonu ve depo bulunmamaktadır. Müze bahçesindeki açık teşhirde toplar, güllüler, pişmiş toprak ve taş eserlerin yanı sıra Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçası da ziyaretçilerini beklemektedir. Ayrıca, restorasyon sırasında eklenen açık tiyatro yapısı sayesinde Rumelihisarı, yaz döneminde çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Ziyaret Bilgileri

Hisarlar Müzesi, yaz döneminde 09:00-18:00 saatleri arasında, kış döneminde ise 09:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müze, Çarşamba günleri hariç her gün ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Hisarlar Müzesi, İstanbul’un tarihini ve kültürel mirasını keşfetmek isteyenler için muhteşem bir ziyaret noktasıdır. Rumelihisarı’nın tarihi atmosferinde geçmişe doğru bir yolculuğa çıkmak isteyenler için ideal bir seçenektir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir