Niğde Müzesi – Niğde
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Niğde Müzesi – Niğde

0

Niğde Müzesi: Orta Anadolu Arkeolojisinin İzinde

Niğde Müzesi, Orta Anadolu’nun zengin arkeolojik geçmişini sergileyen önemli bir kültür mirasıdır. Müzede, bölgedeki kazılardan elde edilen buluntuların yanı sıra tarih öncesinden Osmanlı dönemine kadar uzanan geniş bir zaman dilimini kapsayan eserler yer almaktadır. Müze, altı teşhir salonundan oluşmaktadır ve her bir salon belirli bir dönemi veya konuyu ele almaktadır.

I. Salon: Neolitik ve Kalkolitik Çağlar

Bu salon, bölgede yapılan kazılardan elde edilen Neolitik ve Kalkolitik Çağ’a ait eserleri sergilemektedir. Pınarbaşı Höyük, Köşk Höyük, Tepecik Höyüğü ve Kaletepe Obsidiyen Atölyesi kazılarında bulunan obsidiyen aletler, mezar buluntuları, tanrı ve tanrıça heykelcikleri bu salonda yer almaktadır. Ayrıca, M.Ö. 4883 yılına tarihlenen “Köşk Höyük Kalkolitik Ev”inin birebir kurgusu da bu salonda teşhir edilmektedir.

II. Salon: Eski Tunç Çağı ve Asur Ticaret Kolonileri Çağı

Bu salon, Eski Tunç Çağı’na ait buluntuları sergilemektedir. Çamardı İlçesi, Celaller Köyü, Göltepe Höyüğü kazılarından elde edilen madencilere ait buluntular ve kestel antik kalay maden ocağındaki galeri girişinin kurgusu bu salonda yer almaktadır. Ayrıca, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın önemli merkezlerinden Acemhöyük kazısından çıkarılan saray buluntuları da bu salonda sergilenmektedir.

III. Salon: Geç Hitit ve Frig Dönemleri

Bu salon, Geç Hitit ve Frig dönemlerine ait eserleri sergilemektedir. Nahita ve Tuvanuva krallıklarına ait fırtına ve bereket tanrısı stelleri, Hitit hiyeroglifiyle yazılmış kitabeler, Kaynarca Tümülüsü buluntuları ve Frig dönemi seramikleri bu salonda ziyaretçilere sunulmaktadır.

IV. Salon: Helenistik, Roma ve Bizans Dönemleri

Bu salon, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait buluntuları sergilemektedir. Tepebağları, Porsuk Höyük ve Acemhöyük kazılarından elde edilen buluntular ile Roma Dönemi Heykelcikleri ve Bizans Dönemi eserleri bu salonda yer almaktadır.

V. Salon: Sikke ve Mumyalar

Bu salonun bir bölümünde, Grek, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami-Osmanlı dönemlerine ait sikkeler sergilenmektedir. Diğer bir bölümünde ise, Aksaray Ihlara Vadisi’nde bulunan “Rahibe Mumyası” ile Çanlı Kilise’den çıkarılan bebek mumyaları sergilenmektedir.

VI. Salon: Etnoğrafik Eserler

Bu salon, bölgenin kaybolmaya yüz tutmuş etnoğrafik kültürünü tanıtmaktadır. Silahlar, el yazmaları, yazı takımları, aydınlatma araçları, halılar, kilimler ve takılar bu salonda sergilenmektedir.

Niğde Müzesi, Orta Anadolu arkeolojisinin önemli bir merkezi olup, bölgenin tarihini ve kültürel mirasını ziyaretçilere en iyi şekilde sunmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir