Tarihi Cezaevi: Sinop’un Tarihine Işık Tutuyor
Sinop, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir olup, bu zenginliğini tarihi yapılarıyla da göstermektedir. Bu yapılar arasında özellikle tarihi cezaevi önemli bir yere sahiptir. Sinop’un fethinden sonra Sultan İzzeddin Keykavus’un emriyle inşa edilen iç kale, günümüzde hala ayakta ve ziyaret edilebilir durumdadır. İç kale, Sinop Kalesi’nin batı cephesinde batı surlarına paralel kuzey-güney yönünde uzanan bir sur bedeni şeklinde yapılmıştır. Bu surlar inşa edilirken Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait pek çok mimari parça devşirme malzeme olarak kullanılmıştır.
İç Kale ve Tersane
İç kale, yapılışından itibaren aynı zamanda tersane olarak da kullanılmıştır. Denize hakim güney bedendeki sur duvarları 18 metre, burçlar ise 22 metre yüksekliğindedir. İç kalede 11 adet burç bulunmaktadır. Tersaneye ait iki büyük kemer sonradan kapatılmış olsa da güney bedende hala görülebilir durumdadır. Selçuklu Dönemi’nden itibaren uzun süre tersane olarak kullanılan iç kale, 1560 yılından itibaren zindan olarak da kullanılmaya başlanmıştır.
Tarihi Cezaevi
İç kale içindeki cezaevi, 1882 yılında Mutasarrıf Veysel Paşa zamanında yapılmıştır. Kuzey-güney konumlu, U planlı bir yapı olan cezaevi, kesme taştan yapılmıştır. Her bölümü yüksek avlu duvarları ile ayrılmış üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci (kuzey) ve ikinci (orta) kısımlar 2 katlı, üçüncü (güney) kısım ise zemin +2 katlıdır. Yapıda toplam 28 koğuş bulunmaktadır. Cezaevi binasının güneydoğu cephesinde bulunan bölümde aynı tarihte yapılmış olan bir hamam, cezaevinin kuzey cephesinde kalan bölümde ise 1939 yılında yapılan Çocuk Islahevi ve İçkale surlarının doğu cephesine bitişik olan iş atölyeleri de bulunmaktadır.
Son Durum ve Gelecek Planları
1996 yılında tamamen boşaltılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen tarihi cezaevi, 2000 yılından itibaren ziyarete açılmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ve bir kültür kompleksi haline dönüştürülmesi için çalışmalar devam etmektedir. Tarihi cezaevi, Sinop’un tarihine ve kültürel mirasına ışık tutan önemli bir yapıdır.