Eski uygarlıklara ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Karadeniz’de Dolishane Kilisesi eserleri gibi günümüze ulaşan birçok tarihi mekan bulunmaktadır. Tarihçiler tarafından bu kilisenin yaklaşık 10. Yüzyılda bu yörede yaşayan Bagraf Kralı tarafından yaptırıldığı söylenir.
Kilisenin bugünkü hali biraz yıpranmışlık görüntüsü verse de yine de tarihi bir kokunun size kadar geldiğini hissedebilirsiniz. Bakımsızlık dolayısı ile dış mekanında birkaç harabe yer olduğu görüntüsü doğrudur. Fakat 17. Yüzyılda Camiye döndürülerek daha sonradan koruma altına alınan bu tarihi yapıyı hemen hemen her gün ziyaret eden bir yabancı turist kafilesine rastlayabilirsiniz.
Dolishane Kilisesi
Kilise kendi tarihi yapısı haricinde Karadeniz’in verdiğim muhteşem doğa manzaraları ile yerli ve yabancı birçok turisti kendine çekebilmektedir. Artvin yöresinde özellikle 10. Yüzyıl döneminde bölgede birçok yerde kilise ve kale eserlerinin bolca izleri görülmektedir. Kilisenin iç kısmına giriş için güney cephesindeki büyük kapıyı kullanabilirsiniz. Dolishane Kilisesi içinde insanlar tarafından yağmalanan bölümler de var. Kilisenin kimi zaman define avcıları kimi zaman tarihi eser kaçakçılarının bıraktıkları harabe görüntü içinde de olsa yüzyıllardır ayakta kalmayı başarmış.
Dolishane Kilisesi Nerede?
Dolishane Kilisesi Artvin ilinin yaklaşık olarak 35 kilometre yakınında merkeze bağlı olan Hamamlı Köyündedir. Hamamlı köyüne ulaşım sağladıktan sonra kiliseye ulaşmak çok kolaydır.
Dolishane Kilisesine Nasıl Gidilir?
Karayolunu kullanacaklar için Artvin Merkeze Karadeniz sahip yolundan gelenler yine 35 kilometre merkezden ilerleyerek köyün merkezinde Büyük Camii yanında kiliseyi görebilirler. Güneyden karayolu ile gelecekler ise tabelada Hamamlı Köyünü görünce buraya sapabilirler. Muhteşem doğası ve tarihi kokusu ile ziyaret edilebilecek yerler arasında yer alan bu tarihi mekanı gezmenizi tavsiye ediyoruz