Kütahya Gezi Rehberi yazımızda, çini ve porselenlerinden tutun vadileri, yaylaları, ve kaplıcalarına kadar mevlevi kültürün tarihi izlerini içerisinde barındıran Kütahya şehri hakkında bilgiler vereceğiz. Evliya Çelebi’nin doğup büyüdüğü yer olar, doğal güzellikleri, el sanatları, termal su kaynakları ve tarihi geçmişi ile üklemizin en önemli turizim bölgelerinden birisidir. Gezi planınızı harızlarken Kütahya hakkıında hazırladığımız gezilecek yerler listesine göz atmanızı öneririm.
Kütahya Gezi Rehberi: Tarihi Mekanlar
Kütahya şehri tarih boyunca Anadolu’nun en önemli yerleşim bölgelerinden birisi olmuştur. şehri gezisi sırasında görmeniz gereken tarihi mekanların başında Kütahya Saat Kulesi, Zafertepe Anıtı, Kalesi, Dumlupınar Şehitliği ve Tarihi Kütahya Evleri yer almaktadır.
Kütahya Gezi Rehberi: Camiler
Kütahya ülkemizde bulunan bazı ünlü camilere ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle Ulu Cami, İshak Fakih Camii, Kütahya Çinili Camii ve Kurşunlu Camii’ni gezmeden şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederim. Şehirde görülmesi gereken bir diğer dini mabed ise Dönerler Mevlevihanesi’dir. Mevlevi kültürünün en önemli noktalarından birisi olan Mevlevihane, şehir merkezinde bulunmaktadır.
Kütahya Gezi Rehberi: Müzeler
Kütahya Gezi Rehberi yazımızda, gezmenizi önerdiğimiz müzeler arasında Arkeoloji Müzesi ve Kütahya Çini Müzesi yer almaktadır. bu müzeler geçmişe ışık tutan kapılar olarak adlandırılmaktadır.
Kütahya Gezi Rehberi: Kaplıcalar
Kütahya denilince akıllara Eskişehir‘de de olduğu gibi ilk olarak kaplıcalar gelmektedir. Hem şifa niyeti ile hemde hoş bir tatil yapmak için Yoncalı Kaplıcaları, Eynal Kaplıcaları, Dereli Kaplıcaları, Ilıca Hrlek Kaplıcaları, Murat Dağı Kaplıcaları ve Simav Çitgöl Kaplıcaları arasından tercih yapabilirsiniz.
Kütahya Gezi Rehberi: Doğal Güzellikler
Kütahya doğa ile iç içe olmayı sevenler için sık uğranılan bir bölgedir. Özellikle trekking hastaları için önemli bölgelerden biri olan Frig Vadisi’nin bir kısmı Kütahya’da bulunmaktadır. Diğer doğal güzelliklere şöye bir bakacak olursak Porsuk Barajı, Hıdırlık, Domaniç Ormanları, Kaşalıç Tabiat Koruma Alanı, Gölcük Yaylası, Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı, Altıntaş Ovası ve Mızık Çam Tabiat Alanı gezip görebileceğiniz doğal güzellikler arasında yer alıyor.
Kütahya’da gezilecek yerler hakkında kısaca bahsetmek gerekirse;
Dönenler Mevlevihanesi
Kütahya’nın merkesinde bulunan Mevlevihane, Mevlevi kültürünün en önemli üçüncü merkezi konumundadır. Mevlevihanenin yapımında ilk olarak mescidi tamamlanmıştır.Mevlevihane, 1237-1243 yılları arasında yapılmıştır. Sonraki yıllarda ise kuzey cephesine semahane inşa edilmiştir.
Kütahya Saat Kulesi
Kütahya’nın merkezinde yer alan Saat Kulesi, XIX. Yüzyılda yapılmıştır. Döenmin Kütajya Valisi Fuat Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Saat Kulesi’nin inşaatında kesme taş kullanılmıştır. Ypım planı kare şeklinde olup, iki katlı minaresi bulunmaktadır. Kulenin en üst kısmı bir küllah ile örtülmüştür. Analcı Mescidi’nin hemen karşısında yer alan Saat Kulesi, gezi planınızın bir parçası olması için ideal bir tercih seçimdir.
Kütahya Zafertepe Anıtı
Zafertepe Anıtı, Altıntaş ilçesine bağlı olan Çalköy’de yer almaktadır. 1922 senesinde yapılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri’’ nutukunu attığı yer olduğu için turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Aynı zamanda bu Anıt’a okul gezileride düzenlenmektedir. 1972 senesinde yapımı tamamlanan bu mabed, gezi serüveninizin bir parçası olabilir.
Kütahya Ulucamii
Şehrin merkezinde bulunan Camii, 1381 yılında inşaa edilmiştir. Cami’nin en büyük özelliği Kütahya’nın en büyük alana sahip ibadet merkezi olmasıdır. Cami’nin yapımıda tamamen kesme taş kullanılmıştır. Cami iki tam kubbe, altı yarım kubbe ve 64 pencereye sahiptir. Cami’nin kabe tasviri hariç başka hiçbir yerinde çini kullanılmamıştır.
Yukarıdaki yazımda Kütahya’nın gezilmesi gereken yerlerinden bazılarını sizlere anlatmaya çalıştım. Daha belirttiğim yerler gibi keşfedilmeyi bekleyen bir çok yer ve mekan mevcuttur. Ama bildiğiniz gibi keşfetmek biraz sırlarla dolu olmalıdır. Aksi takdirde geziniz keşif gezisi olmaktan çıkar.
Kaynak: https://www.dogadatatil.com/kutahyada-gezilecek-yerler-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/