Tekirdağ Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Tekirdağ Gezilecek Yerler

0

Marmara Bölgesi’nin önemli kentlerinden olan Tekirdağ gezilecek yerler bakımından bizlere çok seçenekler sunuyor. Trakya yakasında ve İstanbul’a yakınlığıyla bilinen Tekirdağ aynı zamanda günebakan çiçekleriyle de ün salmıştır. Tekirdağ’ın bulunduğu bölge olan Marmara dışında birde Karadeniz’de de kıyısı olduğunu söyleyebiliriz. Küçük sevimli bir kent olmasına rağmen kültürel, tarihi yönleriyle özellikle adından çok fazla söz ettiriyor. Tekirdağ’ın doğusunda İstanbul, kuzeyinde Kırklareli, batısında Edirne, kuzeydoğusunda Karadeniz, güneyinde Marmara Denizi ile Çanakkale yer alıyor.

Tekirdağ ilimiz 2012’de 750.000 nüfusuyla, TBMM’nin kanunları kapsamında büyükşehir statüne kavuşmuştur. Tekirdağ’ın 11 ilçesi bulunuyor, onları şöyle sıralayabiliriz:

  • Çorlu
  • Malkara
  • Çerkezköy
  • Şarköy
  • Kapaklı
  • Muratlı
  • Ergene
  • Süleymanpaşa
  • Hayranbolu
  • Marmaraereğlisi
  • Saray

Tekirdağ gezilecek yerler açısından ülkemizde çok fazla popüler olmasında ki ana neden; Avrupa, Doğu Avrupa ve yakın Doğu ile yakın ilişkilerinin olmasıdır. Yani ticaret, istila, alışveriş, göç ve kültür ilişkileri Trakya tarafından gerçekleşmesi nedeniyle doğal olarak Tekirdağ’ın önemini daha çok artırmıştır. Tekirdağ kentimiz hem geçmişte hem de günümüzde ülkemiz açısından önemli bir şehir olma özelliğini devam ettiriyor.

Tekirdağ Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Tekirdağ kentimiz çok büyük değildir. Yalnız buna rağmen stratejik öneminden dolayı oldukça popüler kentler içinde yer alıyor. Tekirdağ gezilecek yerler incelendiğinde karşınıza; masmavi denizi, tarihi yerleri ve yeşil ormanları çıkacak. Kültürel ve doğal güzellikleri ile Tekirdağ sizi büyüleyecek… Tabi ki gezerken Tekirdağ’ın sadece kültürel ve doğal güzelliklerine hayran kalmayacaksınız. Aynı zamanda geziniz esnasında Trakya mutfağının muhteşem, leziz tatlarını da tatma imkânı yakalayacaksınız.

Trakya yakasının 2. En büyük ili Tekirdağ, hem tarihi mekânlarıyla hem de yazlık beldeleriyle sizleri kendine hayran bırakacak. Ülkemizde en fazla ay çiçek üretimi yapılan yeri olarak da Tekirdağ ilimiz dikkat çekiyor. Özellikle ay çiçek tarlalarında hasat yapılmadan önce muhteşem görüntüler oluşuyor. O zaman Tekirdağ’a uğrama şansına sahip olursanız, sapsarı denize sanki düşmüş hissine kapılabilirsiniz. Tekirdağ gezilip görülecek yerler başında özellikle; Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Rakoczi Müzesi, sahilleri ve plajları geliyor.

Tekirdağ’da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  • Namık Kemal Evi
  • Rakoczi Müzesi
  • Çamlıköy Kastro Plajı
  • Rüstem Paşa Camii
  • Şarköy
  • Kumbağ
  • Hora Feneri
  • Tekirdağ Şehitler Abidesi
  • Uçmakdere
  • İğdebağlar Köyü
  • Çorlu Atatürk Orman Korusu
  • Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi
  • Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi
Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi Tekirdağ
Tekirdağ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

1927’de Mimar Kazım Tahsin’in yaptırdığı bu bina, Vali Konağı diye 1976 senesine kadar kullanılmıştır. 2 kattan oluşan yapı, 1992’de Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şeklinde hizmet vermeye başlamıştır. Kentte ve çevresinde gerçekleşen kazılardan elde edilmiş olan buluntular, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi içinde sergileniyor. Kentle ilgili bilgi edinmek, tarihini ve kültürünü tanımak istiyorsanız mutlaka bu müzeyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Tekirdağ gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken bu müze 4 bölümden oluşuyor. Arkeolojik küçük eserler salonu, açık teşhir bölümü, taş eserler salonu ve etnografya müzesi bölümleri Tekirdağ hakkında bilgi toplamamızı sağlıyor. Arkeolojik küçük eserler salonu sayesinde; tarih öncesinden başlayarak Bizans’a kadar kullanılan tüm eşyaları görme şansına sahip olabilirsiniz.

Açık teşhir bölümünde de; Helenistik, Bizans ve Romalılara ait yazıtları, heykelleri, mezar taşlarını ve lahitleri görebilirsiniz. Taş eserler salonundaysa; Tekirdağ’da ve çevresinde gerçekleşen kazılarda ulaşılan adak stellerini ve heykelleri yer alıyor. Etnografya Müzesi bölümünü gezerken; Osmanlı ve yakın döneme ait silahları, kıyafetleri ve takıları göreceksiniz. 4 bin 863 arkeolojik eserle birlikte müzede; 1909 etnografik,  17 bin 129 sikkenin yer aldığını söyleyebiliriz. Toplam olarak müze, 23 bin 901 esere ev sahipliği yapıyor.

Namık Kemal Evi Tekirdağ
Tekirdağ Gezilecek Yerler: Namık Kemal Evi

Namık Kemal Evi

Ünlü şairimiz Namık Kemal 1840 senesinde Tekirdağ ilimizde dünyaya gözlerini açtı. Namık Kemal’in dünyaya geldiği ev, restore edilip müze haline getirildi. Namık Kemal Derneği ile Tekirdağ Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bugünkü halini müze almıştır. 19.yy’a ait Osmanlı evinde dünyaya gelen Namık Kemal’in anılarının yaşatıldığı yer olarak dikkat çekiyor. 1993 senesinden itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan bu ev restore edilirken kesinlikle aslının dışına çıkılmamıştır. Burada Namık Kemal’e ait; tabloları, eserleri, resimleri ve belgeleri bulabilirsiniz. Ayrıca Namık Kemal’le alakalı yazılmış olan eserlere de ulaşmanız mümkündür. Tekirdağ’ın kültürünü ve tarihini yansıtan eserleri de, Namık Kemal Evi’nde bulabilirsiniz.

Rakoczi Müzesi Tekirdağ
Tekirdağ Rakoczi Müzesi

Rakoczi Müzesi

Tekirdağ gezilecek yerler denildiğinde akla gelen yerlerden olan Rakoczi Müzesi, oldukça şık ve dekoratif Osmanlı Konağı olarak karşımıza çıkıyor. 1720 ile 1735 seneleri arasında Macaristan Hükümeti’nce konak satın alınmıştır. Konakta Macar Prensi olan II. Frenc Rakoczi yaşamıştır. 1932 yılındaysa Macar Prensi’nin yaşamış olduğu bu konak müze haline getirilmiştir. Rakoczi Avustralyalılara Macar ayaklanması esnasında mağlup olmuştur. Bu yüzden de prens mecburen Osmanlılara sığınmıştır. Ölünceye dek Rokoczi Tekirdağ’da kalarak, toplamda ayrı şekilde 24 tane evde yaşamını sürdürmüştür.

Rokoczi’nin yaşadığı evlerin tümü birleştirilerek konak haline getirilmeye çalışılsa da bu konuda çokta maalesef başarılı olunamamıştır. Tek bahsetmiş olduğumuz bu konak müze haline getirilebilmiştir. Müze içerisinde; Rokoczi’nin kişisel eşyalarına, o dönemde ki belgelere ve yağlı boya resimlerine ulaşabilirsiniz. Süleymanpaşa ilçesinde yer alan bu müze, sadece pazartesi kapalıdır. Pazartesinin dışında tüm günlerde mesai saatlerinde müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Fotoğraf çekmenin yasak olduğunu ve Müzekart’ın da geçerli olmadığını söyleyebiliriz.

Çamlıköy Kastro Plajı Tekirdağ
Tekirdağ Çamlıköy Kastro Plajı

Çamlıköy Kastro Plajı

Saray ilçesinde yer alan Tekirdağ gezilecek yerler içinde yaz döneminde özellikle çok fazla Çamlıköy Kastro Plajı ziyaretçilerini ağırlıyor. Karadeniz kıyısına kadar uzanan bu plaj; altın rengin de gölüyle ve yemyeşil ormanlarıyla da insanları kendine hayran bırakıyor. 3 km uzunluğa sahip olan Çamlıköy Kastro, Istıranca Dağı’nın eteklerinde kurulmuştur. İl merkezinden 10 km uzaklıkta yer alan plajda; kamp yapma, karavanda konaklama imkânlarına da sahipsiniz. Kastro tarafında ki 329 hektar ormanlık alanlar 1988’de sit alanı kabul edilerek, korumaya alınmıştır.

Rüstem Paşa Camii Tekirdağ
Tekirdağ Rüstem Paşa Camii

Rüstem Paşa Camii

Süleymanpaşa ilçesinin Ertuğrul Mahallesi sınırlarında Rüstem Paşa Camii yer alıyor. Tekirdağ tarihi mekânlar denildiğinde ilk akla gelen yerlerden olan Rüstem Paşa Camii, 1546’lı dönemlerden günümüze gelmiştir. Rüstem Paşa,  Osmanlı Devleti’nin padişahı Kanuni Süleyman’ın kızı olan Mihrimah Sultan’la evlidir… Mimar Sinan tarafından yapılan bu camii, günümüzde ki görünümüyle dahi insanlarda hayranlık bırakıyor. Yıllara adeta meydan okuyan Rüstem Paşa Camii’nde; lale motifi olan çiniler çok fazla dikkat çekiyor. Osmanlı sanatına dair en güzel örneklerin sunulduğu bu camide, 1800’lü senelerde oldukça kapsamlı restorasyon çalışmaları olmuştur.

Caminin zaten bugünlere gelebilmesinde ki ana sebepse, o yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları olduğunu söyleyebiliriz. Ferah, aydınlık içi olan cami, tek kubbesiyle ve yapısıyla da çok dikkat çekiyor. Mimar Sinan ustalık eserleri içinde yer alan Rüstem Paşa Camisi, aynı ismi taşıyan külliyenin içinde yer alıyor. Rüstem Paşa Külliyesi’nde cami haricinde; dükkânlar, medrese, hamam ve kervansaray da bulunuyor.

Şarköy Tekirdağ
Tekirdağ Şarköy

Şarköy

Tekirdağ gezilecek yerler denilince Şarköy ilçesini de kesinlikle unutmamak gerekiyor. Zaten Tekirdağ’ın popüler aynı zamanda da en güzel ilçeleri içinde yer alıyor. Marmara Denizi kıyısına konumlanan bu ilçe, yerli-yabancı olmak üzere çok fazla turistinde ilgisini çekiyor. Ülkemizde ki en uzun kumsallardan biri de Şarköy ilçesinde bulunuyor. Leziz mi leziz deniz mahsullerinin olduğu bu ilçe mavi bayrağa aynı zamanda sahip… Çevresi ormanlarla çevrilmesinin yanında temiz havasıyla da Şarköy çok dikkat çekiyor.

Kumbağ Tekirdağ
Tekirdağ Kumbağ

Kumbağ

Tekirdağ denildiğinde diğer akla gelen yerlerden biri de Kumbağ olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle hafta sonlarında İstanbullular tarafından mesken tutulan Kumbağ, Tekirdağ’ın en çok dikkat çeken tatil beldelerindendir… Eski zamanlarda Rumların yerleşim yeriyken günümüzde de önemli turizm beldeleri arasında bulunuyor.

Hora Feneri Tekirdağ
Tekirdağ Hora Feneri

Hora Feneri

Hora Feneri, Tekirdağ gezilecek yerler listemizin bir diğer konuğu… Şarköy’den 20 km uzaklıkta bulunan Hora Feneri, 1861’de Sultan Abdülmecit tarafından verilen talimatla Fransa’dan getirilmiş olan özel malzemeler ile yapılmıştır. Hora Feneri tamamen demirlerden yapılmıştır. O dönemlerden beri hala daha Hora Feneri, gemilerin ışığı oluyor. 25 metre yüksekliği ve 20 metrede uzunluğu olan Hora Feneri, yapıldığı dönemlerde fitilli lambalarla ışık saçıyordu. Günümüzdeyse teknolojinin ilerlemesiyle birlikte elektrik enerjisiyle ışıklandırma görevini yapıyor. Hora Feneri ışığının 20 mil mesafeden dahi görüldüğünü söyleyebiliriz.

Şehitler Abidesi Tekirdağ
Tekirdağ Şehitler Abidesi

Tekirdağ Şehitler Abidesi

Tekirdağ tarihi yerler içerisinde ki Şehitler Abidesi, kentin fethinde ki şehit askerlerin anısına yapılmıştır. Özellikle kentin tarihini tanımak o atmosferi yıllar geçse de hissetmek istiyorsanız mutlaka Tekirdağ Şehitler Abidesi’ne uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Uzun merdivenle çıkılan abide 1949 senesinde açılmıştır. Her sene çok sayıda turisti kabul eden abidenin girişinde yer alan merdivenlerin tam orta kısmında taşlarla kaplı yazıt ve Türk bayrağı bulunuyor.

Uçmakdere Tekirdağ
Tekirdağ Uçmakdere

Uçmakdere

Tekirdağ ile arası 30 km olan Uçmakdere, yamaç paraşütüne meraklı olanların en çok tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Uçmakdere yamaç paraşütü dışında manzarasıyla da çok ilgi çekiyor. Ganos Dağı’nda yer alan Uçmakdere Marmara Denizi’ni gören kısımda bulunuyor. Sımsıcak insanıyla, Rumlardan kalan evleriyle, havasıyla ve deniziyle çok fazla ilgi çeken köy olduğunu söyleyebiliriz. Vidimo eski ismi olan Uçmakdere’de yaklaşık 3000 kişi yaşıyor.

Üç tarafının da dağlarla kaplı olması nedeniyle çoğu kişi tarafından fazla bilinmiyor. Vadi iç kısmından denize giden dar dar düzlük, düzlüğün son bulduğu yerdeyse dik yamaçlar yer alıyor. Köyün yamaçları dik olması sebebiyle köylüler, aşağıya düşme korkusuyla kendilerini ip ile ağaca bağlıyorlar.

İğdebağları Tekirdağ
Tekirdağ İğdebağları

İğdebağlar Köyü

Şarköy’e bağlı olan İğdebağlar Köyü’nü de mutlaka Tekirdağ gezilecek yerler listenize almanızı tavsiye ediyoruz. Marmara Denizi’ni yakından görmek harika manzarasını izlemek istiyorsanız kesinlikle ömrünüzde bir defa İğnebağlar Köyü’ne gelmenizi tavsiye ediyoruz. Üzüm bağlarıyla ve zeytin ağaçlarıyla ünlü olan bu köy geçmişte;  Rumların, Arapların, Türklerin yurdu olmuştur. İsmini de yörede bulunan iğde ağaçlarından ve bağlarından almıştır.

Çorlu Orman Korosu Tekirdağ
Tekirdağ Çorlu Orman Korosu

Çorlu Atatürk Orman Korusu

Tekirdağ günübirlik gezilecek yerler arayışı içindeyseniz, mutlaka Çorlu Atatürk Orman Korusu’na gitmenizi öneriyoruz. Yemyeşil oluşuyla insanların ilgisi çeken Çorlu Atatürk Orman Korusu’nda doğa yürüyüşleri sevdiklerinizle yapabilirsiniz. Özellikle başta İstanbul olmak üzere Tekirdağ çevresinde ki birçok ilden hafta sonlarında koru ziyaretçi ağırlıyor. Şehrin gürültüsün uzaklaşıp, haftanın yorgunluğunu atmak istiyorsanız mutlaka Çorlu Atatürk Orman Korusu’na uğramanızı tavsiye ediyoruz. Çam ağaçlarının bolca olduğu ormanda oksijen ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaksınız.

Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi
Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi

Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi

Yunanlı aile olan Dimitrios Mavridis mübadele öncesinde ailesiyle bu köşkte yaşamışlardır. Süleymanpaşa Belediyesi’yse Yunanlı ailenin yaşadığı evi müze haline getirmiştir. 1500’ün üzerin fotoğrafların yer aldığı müze, yaklaşık 150 senelik geçmişe sahip. Dimitrios Tekirdağ fotoğrafları koleksiyonuna sahipti, bu yüzden de belediye burayı müzeye çevirmeyi uygun bulmuştur. Zaten Dimitrios’un, fotoğraflarla dolu koleksiyonunu da Süleymanpaşa Belediyesi’ne bağışladığını söyleyebiliriz.

Eğitim Ve Kültür Müzesi Tekirdağ
Tekirdağ Eğitim Ve Kültür Müzesi

Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi

Malkara ilçesinde yer alan bu müze, 1992’de ziyaretçi ağırlamaya başlamıştır. Etnografik, arkeolojik olarak 2 bölümden oluşan müzede, toplam 1837 eserin sergilendiğini söyleyebiliriz. Alpi Ören Yeri ve Malkara ilçesinde ki kazılarda elde edilmiş eserler aynı zamanda bu müzede sergileniyor. Malkara kültürüyle, tarihini yakından tanımak isteyenler mutlaka müzeyi ziyaret etmelidir. Ayrıca Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi’nde, Roma Dönemi’yle ile ilgili kişisel eşyaları da görebilirsiniz.

Tekirdağ’da Neler Yapılır?

Tekirdağ gezilecek mekânlar açısından oldukça zengin bir ilimizdir… Özellikle tarihiyle, kültürüyle ve konumuyla Tekirdağ’da yapılacak aktivitelerin başında tabi ki gezme geldiğini söyleyebiliriz. Kentin tarihini merak edenler için yukarıda da belirttiğimiz üzere çok sayıda müze yer alıyor. Aynı zamanda özellikle plajlarının güzelliğiyle de dikkat çeken şehirde, mutlaka yüzmenizi tavsiye ediyoruz. Piknik ormanlık alanlarında bol bol oksijen depolayabilirsiniz.

Farklı farklı güzellikleri ve sımsıcak insanları içinde barındıran köylerini ziyaret edebilirsiniz. Tekirdağ’a geldiğinizde Uçmakdere’ye giderek yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Şarköy ilçesinde de rüzgâr sörfü yaparak eğlenceyi doruk noktalarda yaşayabilirsiniz. Turizm açısından önemli köylerini ve ilçelerini mutlaka ziyaret ediniz. Tabi ki oldukça leziz deniz mahsullerinin de tatlarına bakmanızı öneriyoruz.

Tekirdağ’da Ulaşım

Marmara Bölgesi’nin önemli şehirlerinden olan Tekirdağ’da ulaşımla alakalı sıkıntılar yaşamanız söz konusu değildir. 144 km İstanbul’dan uzakta yer alan Tekirdağ’ın Ankara’yla arasında ki mesafeyse 595 km’dir. Edirne’yle arasında ki uzaklıksa 142 km; İzmir’le de 708 km olduğunu söyleyebiliriz.

Özel araçla İstanbul’dan Tekirdağ’a 2 saatte, Edirne’dense 1 saat 45 dakika içinde ulaşabilirsiniz. Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa ve Edirne gibi büyükşehirden de daima Tekirdağ’a giden otobüsler bulabilirsiniz. Tekirdağ’ın Şehirlerarası Otobüs Terminali tam kent merkezinde yer aldığından buradan kentin her yerine kolayca gitmeniz mümkündür. Aynı zamanda Tekirdağ’da demir yolu da aktif şekilde kullanılıyor.

İstanbul’dan Tekirdağ’a ulaşabilmek için; Halkalı Tren İstasyonun’ndan kalkacak trenle Çerkezköy’e gidebilirsiniz. Trakya Bölgesi’nde ki tek havalimanı olan Çorlu Havalimanı ’da aktif şekilde hizmet veriyor. Çorlu Havalimanı Tekirdağ’ın merkezine 37 km uzaklıkta bulunuyor. Tekirdağ ulaşım konusunda oldukça kolay bir şehir diyebiliriz. Kent içerisinde, taksilerle ve özel halk otobüsleriyle ulaşım sağlanıyor.

Tekirdağ Mutfağı

Tekirdağ gezilecek yerler araştırılırken tabi ki mutfağında da bahsetmeden geçmek olmaz. Trakya mutfağını duymayan neredeyse yoktur. Çok popüler olan Trakya mutfağının izlerini Tekirdağ’da da görmek mümkündür. Farklı uygarlıklara kapısını açan onları ağırlayan Tekirdağ, mutfağını da bu sayede zenginleştirmiştir.

Et yemeklerinden tutunda sebzeye, tatlılara, çorbalara ve salatalara kadar birçok lezzeti Tekirdağ mutfağında görebilirsiniz. Tekirdağ yöresel yemekleri denilince ilk akla gelen, çeneçarpan çorbası olduğunu söyleyebiliriz. Çeneçarpan çorbası, süt ve hamurdan yapılan bir lezzettir. Tekirdağ köftesi de 7’den 70’e herkesin damak zevkine hitap ediyor. Kentle özdeşleşen bu köftenin içerisinde irmik yer alıyor ve acı sosla beraber servise sunuyor.

Tavuk eti ve yufka ile yapılan damat paçası da, önemli Tekirdağ lezzetleri içerisinde yer alıyor. Osmanlı’nın Tekirdağ’a kazandırdığı bir lezzet olan elbesan tavayı da mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Tekirdağ gezilip görülecek yerler dışında sini mantısıyla da aynı zamanda popüler bir şehirdir diyebiliriz. Sini mantasının içerisinde et vardır. Tekirdağ mutfak kültürü içerisinde yer alan diğer lezzetler de şunlardır: Krep görünümlü cizleme, pide türü zennik, akıtma, şaraşura, yoğurtlu borani, gülbarak böreği, pireşe ve papaz mancasıdır.

[alert-note]Tekirdağ Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı da okuyarak bir diğer bölgeye yakın konumda bulunan şehrimizi detaylı olarak keşfedebilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir