Isparta Gezilecek Yerler 
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Isparta Gezilecek Yerler 

0

Isparta İli, Akdeniz Bölgesinde yer alan ilimizdir. Yazın sıcak ve kurak, kışın ise ılıman ve yağışlı bir iklime sahiptir. Göller bölgesinin merkezidir. Şehir, Isparta gülü ve el dokuması halıları ile meşhurdur. Doğal güzellikleri ve önemli değer taşıyan yapıları bulunmaktadır. Akdeniz Bölgesinde gezilecek en güzel şehirlerden birisidir. Bu güzel şehir için, Isparta gezilecek yerler listesini oluşturduk. 

Isparta Gezilecek Yerler Listesi

  • Eğirdir Gölü  
  • Gölcük Tabiat Parkı 
  • Zindan Mağarası  
  • Kuyucak Köyü 
  • Pisidia Antiokheia Antik Kenti 
  • Eğirdir Kalesi 
  • Yazılı Kanyon Tabiat Parkı 
  • Hızır Bey Cami 
  • Pınargözü Mağarası 
  • Melikler Yaylası 
  • Adada Antik Kenti 
  • Mimar Sinan Cami  
  • Kızıldağ Milli Parkı 
  • Dündar Bey Medresesi 
  • Kovada Gölü Milli Parkı 
Eğirdir Gölü Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Eğridir Gölü Isparta

Eğirdir Gölü 

Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş dağlarının arasında ilin ortasında yer alır. Eğirdir gölü, bölgenin en büyük zenginliği konumundadır. Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su gölüdür. Tektonik ve karstik etkiler ile oluşmuştur. Biyolojik çeşitliliği açısından da önemli değer taşımaktadır. Yedi renkli göl olarak biliniyor. Çevresinde birçok kafeterya, çay bahçesi ve restoran vardır. Ada kısmı bulunmaktadır. Su sporları da yapılabilmektedir. Yüzme, tekne turu, seyir terası balıkçılık ile meşhur bir alandır. İki küçük ada bulunmaktadır, Can ada ve Yeşil ada. İki ada da Eğirdir’e bir karayoluyla bağlanmıştır.  Muhteşem manzarası, sakin plajı ile bu doğa harikası yer, Isparta gezilecek yerler listesinde mutlaka görülmelidir. 

Eğirdir Gölü’ne Nasıl Gidilir? 

Eğirdir ilçe tabelalarını takip ederek, özel araçlarınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Gölcük Tabiat Parkı Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Gölcük Tabiat Parkı Isparta

Gölcük Tabiat Parkı 

Gölcük tabiat parkı, il merkezine, 11 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Gölcük gölü üzerindedir. Bitki örtüsü, jeomorfolojik olması, peyzaj güzellikleri açısından güzel bir alan oluşturmuştur. 2008 yılından bu yana Gölcük tabiat parkı olarak varlığını sürdürüyor. Bitki çeşidi olarak da zengindir. Karaçam, sedir, meşe, akça kesme, kızılçam gibi çeşitli ağaç türlerini de burada görebilmek mümkün. Gölcük gölüne, krater gölü de denilmektedir. Gölün çapı, yaklaşık 1,5 kilometredir. Park alanında, yürüyüş ve piknik alanları, çocuk oyun parkı, kuş bakışı gözlem kulesi, koşu ve bisiklet parkuru vardır. Restoran ve büfe de bulunmaktadır. Parka gelerek, yürüyüş yapılabilir, piknik yapılabilir ve atmosferi ile güzel bir ortam da vakit geçirebilirsiniz. Isparta gezilecek yerler içerisinde görmeniz gereken bir yerdir. Göl kenarında balık tutulabilir.  

Parka giriş için makul fiyatta ücret alınmaktadır. 

Gölcük Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir? 

Isparta merkezden, Yakaören yönü güzergahında, şehir merkezden çıkış yapılır. Süleyman Sinop caddesinde bulunan kavşakta tabelaları takip ederek özel araçlarla rahatça ulaşım sağlanır. 

Zindan Mağarası Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Zindan Mağarası Isparta

Zindan Mağarası 

Zindan mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi kuzey doğusu Aksu çayının güneye bakan yamacında yer almaktadır. Derinlere indikçe soğuyan mağara, yaklaşık 765 metre uzunluğundadır. Deniz seviyesine 1300 metre yüksekliktedir. Mağara içinde yürümek rahat ve kolaydır. Mağara tabanı, toprak ve kayalarla kaplıdır. Mağaranın iç ışıklandırması güzel yapılmıştır. Sarkıtlar vardır. Mağaraya üstten su damlaları düşer. Zindan mağarasında bulunan suyun, cilt ve deri hastalıkları gibi bazı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Mağara için de ilginç oluşumları görebilmek mümkün. Soğuk olduğu için yazın gidilmesi daha uygun olabilirHarika bir doğa eseridir. Mağaraya müze kart ile ve ücret ödenerek giriş yapılmaktadır. 

Zindan Mağarası’na Nasıl Gidilir? 

Aksu ilçesine, 2 kilometre kadar uzaklıktadır. Aksu ilçesi güzergahından, Çay kıyısını takip ederek, yukarıda ki yaylalara giden yoldan özel araçlarınız ile, mağaraya ulaşabilirsiniz. 

Kuyucak Köyü Isparta
Kuyucak Köyü Isparta

Kuyucak Köyü

Kuyucak köyü, Lavanta kokulu köy olarak bilinir. Harika bir görüntüye sahip, lavanta tarları yer alır. Temmuz ayın da görebileceğiniz lavantalar, tarlaya kavuşmadan bile, mis kokusu ile ziyaretçilerini fazlasıyla etkilemektedir. Genelde fotoğrafçılar tarafından ilgi görmektedir. Buraya gelerek lavanta bahçelerinde, çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Lavantalardan toplayabilirsiniz. Isparta gezilecek yerler listesinde meşhur bir köydür. Kuyucak köyün de lavanta çayı, lavanta yağı, lavanta sabunu gibi doğal güzellik ürünleri de üretilmektedir. Konaklama yapabileceğiniz pansiyonlar da bulunmaktadır. Bu güzel yer de piknik ve yürüyüş de yapabilirsiniz.  Her yıl fazlasıyla ilgi gören bir yerdir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrayıp görmesi gereken bir görsel şölen sunar. 

Kuyucak Köyü’ne Nasıl Gidilir? 

Toplu taşıma ve özel araçlar ile ulaşım sağlanabilir. Toplu taşıma için, Isparta garajına gidilerek Keçiborlu otobüsleri ile ulaşılır. Özel araçlar için, merkezden yola çıkılır, Süleyman Demirel Üniversitesini geçerek, Keçiborlu ilçesine gidilir, ilçeden geçtikten sonra da köye ulaşılabilir. 

Pisidia Antiokheia Antik Kenti Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Pisidia Antiokheia Antik Kenti Isparta

Pisidia Antiokheia Antik Kenti 

Pisidia Antiokheia antik kenti, Isparta’nın Yalvaç ilçesinin yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde, Sultan dağları güney yamacında bulunuyor. Antik kent, Seleukos dönemine aittir. Pisidia’da Roma imparatoru tarafından kurulan sekiz koloninin de merkezidir. Kayalıklı bir arazi üzerine kurulmuştur. Roma ve Bizans dönemi alt yapılarına ait kalıntıları bulunmaktadır. Paulus’un, Hristiyanlığı yaymış olduğu yerdir. Bu nedenle, Paulus adına, Paul kilisesi inşa edilmiştir. Arap saldırısına uğrayan kent, yıkılıp yakılmıştır. 13. Yüzyıldan sonra, terkedilmiştir. Kent, bir vadi görünümündedir. En yüksek noktası yaklaşık1230 metredir. Surların geçtiği yerler belirlenmiş bir şekildedir. Antik kentte, Augustus tapınağı, hamam, tiyatro, su kemerleri, Tiberius alanı gibi yapılar bulunmaktadır. Isparta gezilecek tarihi yerler listesinde, kesinlikle yer alması gereken bir yapıdır. Girişler ücretlidir, müze kart ile de giriş yapılabilir. 

Pisidia Antiokheia Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir? 

Isparta merkezden, Yalvaç ilçesine giden otobüslerle ya da özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır. 2 saat yolculuğun ardından, kaleye ulaşılır. 

Eğirdir Kalesi Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Eğirdir Kalesi Isparta

Eğirdir Kalesi 

Eğirdir Kalesi, Isparta’nın Eğirdir ilçesinde yer almaktadır. Eğirdir gölüne doğru uzanan bir yarımadanın üstünde bulunur. Yapılış tarihi bilinmiyor ancak araştırmalara göre, Bizans dönemine aittir. Yıllar içerisinde onarımlardan geçmiştir. Surlarında ve dışında tuğla ve taş inşa edilmiştir. Kale içi ise, moloz dolgudur. Timur’un Anadolu istilası sırasında hasar görmüş, Hamidoğulları ve Osmanlı dönemlerin de tamir edilmiş olduğu görülür. Günümüz de Eğirdir kalesinin az bir kısmı sağlam kalmıştır. Kalenin alt tarafında alt geçit vardır. Göl kenarı boyunca kalıntıları görebilirsiniz. Adaya geldiğinizde, kaleyi de ziyaret edebilirsiniz.  

Eğirdir Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Isparta, Eğirdir ilçesine giden minibüs, otobüslerle ya da özel araçlarla gidilebilir. Tabelaları takip ederek ada güzergahı üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. 

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Isparta

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı 

Yazılı Kanyon tabiat parkı, Isparta ilinin, Sütçüler ilçesinde, Çandır köyü sınırlarında yer almaktadır. Bizans dönemine ait, kanyon, tapınak ve yazıtlar bulunması açısından önem taşır. Burada bulunan kaya yazıtları nedeniyle, Yazılı Kanyon denilmiştir. Isparta gezilecek yerler listesinde, doğası ve manzarası ile, kesinlikle görmeye değerdir. Her yıl, binlerce kişi ziyaret etmektedir. Tabiat parkında, kampçılık, doğa turları, piknik, fotoğrafçılık ve balıkçılık gibi aktiviteler oluşturulabilir. Zengin bitki türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi Kral yolu geçmiştir. Park alanında önemli kanyonlar yer almaktadır. Paul, Perge’den Pisidia’ya giderken buradan geçmiştir. Tabiat parkı doğal güzelliği ile sevilen bir park olmuştur. 

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir? 

Tabiat parkı, Isparta-Antalya yolu üzerindedir. Özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır. Sütçüler ilçesine giderek tabelalar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Hızır Bey Camii Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Hızır Bey Camii Isparta

Hızır Bey Cami 

Hızır Bey Cami, namı diğer Ulu Cami, Eğirdir’de yer almaktadır. Cami, Hızır Bey tarafından yaptırılmıştır. Üstü toprak damdan oluşturulmuştur. Hızır Bey cami, Eğirdir’de yangında yanmıştır. Eğirdir muhafızı Şen Ali Ağa tarafından, toplanan yardımlar ile yeniden eski haline uygun şekilde inşa edilmiştir. 1883 yılında çatısı kiremitlerle örtülmüştür. Minaresi, Dündar Bey Medresesi ile caminin ortak duvarını oluşturan kale suru kapısının üstüne inşa edilmiştir. Atalardan yadigar kalan, bu camiyi gezmeniz gerekir. Tarihsel izler taşımaktadır. El işlemesi olan kapısı ile de diğer camilerden farklı bir yapı oluşturur. Tarihi ve yapısı ile Isparta gezilecek yerler listesinde yer almaktadır. 

Hızır Bey Cami’ye Nasıl Gidilir?  

Eğirdir ilçesine, otobüslerle, toplu taşıma ile ya da özel araçlarınız ile giderek, camiye kolayca ulaşabilirsiniz. 

Pınargözü Mağarası Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Pınargözü Mağarası Isparta

Pınargözü Mağarası 

Pınargözü mağarası, Isparta, Yenişarbademli ilçesinden yaklaşık 8 kilometre uzaktadır. Çaydere ormanlarında yer alır. Uzunluk olarak, Türkiye’nin en büyük mağarasıdır. 16 kilometre kadar bir uzunluğa sahiptir. Mağara çevresinde, bitki çeşitliliği bulunur. Güçlü bir biçimde su akan mağara, bu özelliği ile de dikkat çekicidir. Mağaradan, buz gibi bir su akıyor ve ortaya muhteşem bir manzara çıkıyor. Yaz aylarında bile, akar suyu soğuk olmaktadır. Suyu içilebilir. Temiz havası, doğal güzelliği ve piknik alanları vardır. Mağara içi, ayrı bir güzelliğe sahiptir. Bu harika atmosferi gidip, görebilirsiniz.  

Pınargözü Mağarası’na Nasıl Gidilir? 

Yenişarbademli ilçesine gidilerek, özel araçlarınız ile ormanın içinde yer alan mağaraya, ulaşabilirsiniz. 

Isparta Melikler Yaylası
Isparta Gezilecek Yerler – Isparta Melikler Yaylası

Melikler Yaylası 

Melikler yaylası, Isparta Yenişarbademli ilçesi sınırları içinde, Dedegöl dağı eteğinde yer alır. Yayla ilçeden 15 kilometre kadar uzaklıktadır. Gökyüzü fotoğraflarının harika çekildiği, çok iyi göründüğü bir alandır. Alan da kamp alanı bulunmaktadır. Kamp yapmayı sevenlerin, uğrak noktası halindedir. Çadır kampı yapmak için burayı tercih edebilir ve bu ortamın keyfini çıkarabilirsiniz.  Dedegöl dağının manzarası ile düz ve çamlık bir alan da bulunmaktadır. Geceleri de yıldızlar ile harika bir görsel şölen sunmaktadır. Burada, Dedegöl Dağcılık Şenlikleri düzenlenmektedir.  

Melikler Yaylası’na Nasıl Gidilir? 

Isparta merkezi üzerinden Eğirdir’e giden toplu taşıma araçları ile Eğirdir’e gidilir, sonra Yenişarbademli minibüsleri ile, yaylaya ulaşım sağlanabilir. 

Adada Antik Kenti 

Adada antik kenti, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, yer almaktadır. Pisidia bölgesi antik kentlerinin arasındadır. Helenistik ve Bizans döneminden, yapılar ve kalıntılar kalmıştır. Kent, bir düzlüğün tepe yamacında oluşturulmuştur. Konumu ve yapıları itibariyle, fazla bozulma olmadan, günümüze kadar gelebilmiştir. Kuruluş tarihi, bilinmiyor, fakat bazı çalışmalar sonucunda, Milattan önce 2. yüzyıldan önce olduğu tahmin ediliyor. Kentte, Roma dönemine ait tapınakları, anıtsal çeşmeyi, yönetim binasını, toplantı yeri ve tiyatro alanını görebilirsiniz.  

Adada Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir? 

Antik kente, Isparta-Sütçüler ilçesine giden karayolu üzerinden, özel araçlar ile ulaşım sağlanır. Sağrak köyüne, 2 kilometre kadar uzaklıktadır. Tabelaları takip etmeniz gerekir. 

Mimar Sinan Cami Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Mimar Sinan Cami Isparta

Mimar Sinan Cami 

Mimar Sinan Cami, Isparta’nın Kutlubey mahallesinde, yer almaktadır. 1561’de Kanuni Sultan Süleyman dönemi, inşa edilmiş bir camidir. Isparta ilinin en eski camileri arasındadır. Dönemin valisi, Firdevs Paşa’nın isteği üzerine bu cami, Mimar Sinan’ın mimarisi ile inşa edilmiştir. Çok değerli bir yapıdır. Cami, Firdevs Paşa Cami olarak da bilinir. Cami, o dönemlerin en heybetli ve ünlü olan camileri arasındadır. Mimar Sinan Cami, günümüz de de önemli bir ibadet yeridir. Yaklaşık 450 yıla dayanan bir ibadet alanıdır. Tek minareli olarak yapılmıştır. Renkli cam işlemesi ve üst taraflarında süslemeleri vardır. Isparta gezilecek yerler arasında, görülmesi gereken değerli bir yapıdır.  

Mimar Sinan Cami’ye Nasıl Gidilir? 

Camiye, Isparta merkez de yer aldığı için yürüyerek, şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ya da özel araçlar ile Kutlubey mahallesine gidilerek, ulaşım sağlanır. 

Kızıldağ Milli Parkı Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Kızıldağ Milli Parkı Isparta

Kızıldağ Milli Parkı 

Kızıldağ milli park, Isparta gezilecek doğal yerler içerisinde, harika bir doğal güzelliğe sahiptir. Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde yer almaktadır. Park, geniş bir alana sahiptir. Sultan dağları altında yer alır. Park güneyinde Beyşehir gölü yer alıyor. Mutlaka görülmesi gereken parklardan birisidir. Oksijenin başkenti olarak görülür. Doğa etkinlikleri, çeşitli aktiviteler burada yapılabilmektedir. Milli park alanında konaklama yapılabilecek bungalov evler, otel ve çadır alanları yer alır. Çevre de fazlaca mavi sedir ağaçları bulunmaktadır. Yürüyüş yapılabilecek alanlar da vardır. 

Kızıldağ Milli Parkı’na Nasıl Gidilir? 

Isparta merkezden, Şarkikaraağaç ilçesine giden otobüslere binerek ya da bu yol güzergahı üzerinden kendi araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. 

Dündar Bey Medresesi Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Dündar Bey Medresesi Isparta

Dündar Bey Medresesi  

Dündar Bey Medresesi, Isparta Eğirdir ilçesinde yer almaktadır. Taş medrese olarak bilinir. Dikdörtgen bir alanın üzerine inşa edilmiş medrese, açık avlulu bir şekilde tek katlı olarak yapılmıştır. Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından, 1237’li yıllarda inşa edilmiştir. Avlunun ortasında kare şeklinde bir havuzu vardır. Hızır bey camisinin yanındadır. Duvardan dışa doğru, dikdörtgen prizma şeklinde, bir taç kapısı bulunmaktadır.  Medrese görüntüsü, mimarisi ve ihtişamı ile ziyaretçilerin ilgisini ve beğenisini toplamıştır. 

Dündar Bey Medresesi’ne Nasıl Gidilir?  

Eğirdir ilçesine toplu taşıma araçları ile ya da özel araçlarınız ile giderek ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Kovada Gölü Milli Parkı Isparta
Isparta Gezilecek Yerler – Kovada Gölü Milli Parkı Isparta

Kovada Gölü Milli Parkı 

Kovada gölü milli parkı, Eğirdir ilçesinin yaklaşık 30 kilometre kadar güneyinde yer alan bir göldür. Güzel bir atmosfere sahip bu alan bir doğa harikasıdır. Park alanında tesisler bulunur. Piknik yapılabilir, fotoğraf çekilebilir ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Gidip vakit geçirebileceğiniz huzurlu bir ortamı ve güzel bir havası vardır. Doğa severlerin, mutlaka uğraması gerekir. Isparta gezilecek yerler arasında, en güzel atmosfere sahip alanlardan biridir. Otel, çadır ve karavanlarda konaklama imkanı da vardır. İsteğe göre, konaklama yapabilir, ya da günü birlik olarak gidebilirsiniz. Parka girişler ücretlidir. 

Kovada Gölü Milli Parkı’na Nasıl Gidilir? 

Park, Isparta merkeze 84 kilometre kadar, uzaklıktadır. Özel araçlarla daha kolay ulaşım sağlanabilir. Eğirdir-Antalya karayolu ile, Kınalı tepe güzergahından, Sütçüler ilçesine gidilerek, milli parka ulaşılır. 

Isparta Mutfağı 

Isparta ili, gezilecek yerleri, doğa harikaları ve mimari yapılarıyla meşhur olduğu kadarIsparta Mutfağı ile de yöresel tatları, lezzetleriyle meşhurdur. 

Et yemekleri ve sebze yemekleri ve tatlı çeşitleri açısından, güzel bir mutfağa sahiptir.  

Isparta gülleri ile anılan şehirde, gül ile yapılan tatlarda sevilmektedir. Gül lokumu, gül çayı, gül şerbeti yapılmaktadır. Isparta’nın yöresel lezzetlerini şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Tatar Mantısı 
  • Kulak Böreği (İç harç yapılır, hamurun içine koyularak, kızartılır.) 
  • Sazan Dolması (Eğirdir’ de bulunan restoranlara giderek tadına bakabilirsiniz.) 
  • Hamur Aşı (Hamur haşlanarak, üstüne yoğurt dökülür.) 
  • Kiraz Reçeli 
  • Sap Aşı (Ispanak kökü, soğan, yağ, yumurta, kıyma ile yapılır.) 
  • Yalvaç Güllacı (Lor peynirine benzer bir peynir kullanılarak yapılır.) 
  • Kaçamak (Pekmez ve su ile yapılan tatlıdır.) 
  • Top Tarhana  
  • Banak (İskender benzeri, et yemeğidir.) 
  • Sırma (Pestil benzeridir. Meyveler kullanılarak yapılır.) 
  • Yalvaç usulü keşkek (Yalvaç ilçesinde ki mekanlar da tadabilirsiniz.)

[alert-note]Isparta Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse Burdur Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı da okuyarak bir diğer bölgeye yakın konumda bulunan şehrimizi detaylı olarak keşfedebilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir