Ankara Şehir ve Gezi Rehberi
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Ankara Şehir ve Gezi Rehberi

0

Ankara Şehir ve Gezi Rehberi – Ülkemizin başkenti olan Ankara, tarihi ve kültürel yapısı ile birçok güzellik bulundurmaktadır. Eğer şehre gezmek ya da iş maksadıyla gelecekseniz, Ankara gezisi rehberine göz atmanız önerilir. Böylece boş zamanlarınızda gezilebilecek yerler üzerine bir değerlendirme yapabilir, buna göre hareket ederek yeni tecrübeler kazanabilirsiniz.

Ancak yerleşmek için geliyorsanız hangi ilçelerin olduğunu, plaka ve telefon kodunu, iklimini ve ev kiralarını da bilmeniz gerekir. Böylece yerleşme planlarını daha doğru gerçekleştirebilirsiniz.

Ankara, tarihi boyunca Anadolu’da bir eskiçağ topluluğu olan Hattiler’den, günümüzde kadar birçok halka ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Bu nedenle 5,000 yıllık kökenli bir geçmişi bulunmaktadır. Bu bakımdan kent size çok sayıda tarihi güzelliği keşfetme imkânı sunar. Modern bir yüzü olan şehir, eşsiz bir mimari anlayışına sahiptir.

Bu nedenle buraya gelmişseniz ya da gelmeyi düşünüyorsanız, öncesinde mutlaka rehbere göz atmanız önerilir.

Ankara Şehir ve Gezi Rehberi
Ankara Şehir ve Gezi Rehberi

Ankara’nın Tarihi Yapısı

Ankara tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle bölge, gezilmesi gereken tarihi yapılar bakımından büyük bir imkân sunar. Paleolitik çağdan Hitit eserlerine, cami ve türbelerinden doğal yapısına ve Anıtkabir’e kadar gezmeniz gereken birçok yeri vardır.

Bu nedenle Ankara’da gezilecek yerler oldukça fazladır. Eğer küçük bir süreliğine gelmişseniz, bunların hepsini gezmenizi imkânsız kılar. Şehirde bulunan her tarihi yapı kendine özgü bir havaya sahip olup, sizleri kendi döneminde bir yolculuğa çıkartır. Doğal yapısı sayesinde sizlere kendinizle baş başa kalma fırsatı verir.

Ancak bunların bir bölümüne bile ziyaret ederseniz, hayatınız boyunca unutamayacağınız tecrübeleri yaşayabilirsiniz.

Ankara’nın Kültürel Yapısı

Ankara tarihi boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bölgede bir dönem Hattiler ve Hititler gibi kavimler yaşamış, ardından da yaşanan göçler neticesinde Frig uygarlığına ev sahipliği yapmıştır. Ardından Anadolu’ya Galat topluluklarının girmesiyle onlar bu bölgenin yeni sakinleri olmuştur.

Şehrin adı da Galatlardan günümüze kalmadır. Zira bu dönemde kentin adı Ankyra’dır. Anlamı ise gemi çapası’dır. Her ne kadar bu ilimizde deniz eskiçağ’da olmasa da, aslında bir açıklaması vardır. Buna göre Galatlar, Antik Mısır’a bir sefer yapmıştır. Burada bir zafer kazanmalarının ardından, bunun bir nişanesi olarak bir “gemi çapası” almış, ardından da Ankara’ya getirmiştir.

Böylece ismi de Ankyra olmuştur. Galatlar adından bölgede Persler, Büyük İskender liderliğinde Makedonyalılar ve ardından da Helenistik krallıklar egemen olmuştur. Bundan sonra da Roma hâkimiyeti başlar. Roma hâkimiyetinin sonlanmasını da Doğu Roma takip eder.

Ankara Şehir ve Gezi Rehberi
Ankara Şehir ve Gezi Rehberi

Doğu Roma ardından da Anadolu Selçukluları, beylikler ve Osmanlı hâkimiyetleri yaşanmıştır. Ankara gezi tur için bilmeniz gereken bir şey, tarihi boyunca birçok savaşa ev sahipliği yapmıştır. Zira merkezi yapısı, onu eskiçağ’da bile orduların geçiş güzergâhında yapmıştır.

Tüm bu kültürel çeşitlilik, kentin müzeleri ziyaret edildiğinde rahat bir şekilde görülebilmektedir. Şayet geldiğinizde ziyaret ederseniz, tarihin yaprakları arasında dolaşabilirsiniz.

Ankara’nın Coğrafi Yapısı

Ankara İç Anadolu bölgesinde, 39 ve 57’ kuzey enlemleri, 32 ve 53’ doğu boylamı içinde yer alır. Doğusunda Kırıkkale ile Kırşehir, batısında ise Eskişehir vardır. Kuzeyinde de Çankırı bulunur.  Ovalık bir alanda yer alan ilin hemen hemen yüzde 50’lik oranını tarım alanları kaplar. Yüzde 28’i ise fundalık ve ormanlıktır. İlde bulunan başlıca akarsular,

  1. Kızılırmak,
  2. Sakarya nehri,
  3. Ankara çayı,
  4. Kirmir ovası,
  5. Ova çayı,

Şeklindedir. Başlıca göller ise,

  1. Çubuk-1 barajı,
  2. Çubul-2 barajı,
  3. Bayındır barajı,
  4. Kesikköprü barajı,
  5. Sarıyar barajı,
  6. Asartepe barajı,
  7. Çamlıdere barajı,
  8. Kurtboğazı barajı,

 Şeklindedir.

Ankara’da Gezilecek Yerler

Ankara’ya hangi amaçla gelecek olursanız olun, Ankara Şehir ve Gezi Rehberi kapsamında nerelere gidebileceğinizi bilmeniz gerekir. Böylece kısa süreli bir iş gezisi bile yapsanız 1 – 2 tarihi ya da doğal mekân, size müthiş bir deneyim sunacaktır. Bu liste her ne kadar geniş olsa da, mutlaka bakmanız gereken bazı yerler şöyledir;

  1. Anıtkabir
  2. Ankara Kalesi
  3. Estergon Kalesi
  4. Akköprü
  5. Kalecik Köprüsü
  6. Pembe Köşk
  7. Atatürk Müze Köşkü
  8. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Köşkü
  9. Kurtuluş Savaşı Müzesi – I. TBMM
  10. Ankara Cumhuriyet Müzesi – II. TBMM
  11. Rahmi M. Koç Müzesi
  12. Karacabey Camii ve Külliyesi
  13. Kocatepe Camii
  14. Ahi Evran Camii
  15. Sultan Alaattin Camii
  16. Augustus Tapınağı
  17. Roma Hamamı Ören Yeri ve Açık Hava Müzesi
  18. Ankara Antik Roma Tiyatrosu
  19. Meryem Ana Kilisesi
  20. Azize Teresa Kilisesi
  21. Göksu Parkı
  22. Dikmen Vadisi
  23. Etnografya Müzesi
  24. Tunalı Hilmi Caddesi & Kuğulu Park
  25. Gençlik Parkı
  26. Mogan Park

Ankara’da gezmeniz gereken, sayılamayacak kadar yer vardır. Bunlar yalnızca bir bölümü olup listenizde değerlendirebileceğiniz konumlardır.

Ankara Şehir ve Gezi Rehberi
Ankara Şehir ve Gezi Rehberi

Ankara’nın Ekonomik Yapısı

Eğer Ankara’ya yerleşmeyi düşünüyorsanız, Ankara gezisi Ankara Şehir ve Gezi Rehberi haricinde ekonomik durumu da bilmeniz gerekir. Şehir sanayi açısından oldukça gelişmiş olup, çok sayıda kuruluş vardır. Bunlardan bazıları şöyledir;

  1. Çimento
  2. Traktör
  3. Tarım Aleti ve Makineleri
  4. Motor
  5. Boya
  6. Tuğla
  7. Kiremit
  8. Orman Ürünleri
  9. Mobilya
  10. Madeni Eşya
  11. Dokuma

 Ayrıca bunların dışında şeker, süt ürünleri, bitkisel yağ, un ve makarna gibi besinler de üretilmektedir.

Ankara’ya Yerleşmek

Ankara’ya kalıcı olarak gelmeyi düşünüyorsanız, ilk kez Ankara’ya gideceklere tavsiyeler arasında kiraları bilmeniz gerekir. Böylece maddi durumunuz açısından en iyi tercihleri yapabilirsiniz. Ankara içerisinde kiralar, bölgeye göre değişiklik gösterir.

Örneğin Çankaya Merkez’e yerleşmek istiyorsanız, kiralar 7.000, 10,500 gibi fiyatları bulabilmektedir. Bununla beraber değişik bölgelerinde uygun seçenekler de vardır. Sincan içerisinde 3+1 bir daireyi 900 Türk Lirasına ya da Mamak – Boğaziçi’nde 3 + 1 konutu 750 Türk Lirasına kiralayabilirsiniz.

Bunun haricindeki merkezinde de 650 – 1,000 arası daireler bulabilirsiniz. Bu nedenle Ankara’da ortalama ev kiraları oldukça değişken bir yapı arz eder. Ancak her gelir grubuna uygun tercihler vardır. Küçük bir inceleme sonucunda, size uygun bir yer bulabilmeniz mümkündür. Ulaşım açısından metro, dolmuş gibi imkânlar da olup Ankara minibüs fiyatları şu şekildedir;

  1. Kısa mesafe minibüs: 3,50 Türk Lirası
  2. Uzun mesafe minibüs: 4 Türk Lirası
  3. Çevre ilçe sınırlarında tam ücret: 3 Türk Lirası
  4. Çevre ilçe sınırlarında öğrenci ücreti: 2 Türk Lirası

Metro fiyatlarına bakılacak olduğunda ise Ankarakart kapsamında tam 3.25 TL, indirimli 1.75 TL, tam aktarma 1.60 TL, indirimli aktarma 0.75 TL şeklindedir.

Ankara Harikalar Diyarı Başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Ankara’da Gezilecek Yerleri Nerelerdir?

Ankara Şehir ve Gezi Rehberi içerisinde gezebileceğiniz birçok yer vardır. Bunlardan bir kısmı şöyledir;

  1. Anıtkabir
  2. Ankara Cumhuriyet Müzesi – II. TBMM
  3. Rahmi M. Koç Müzesi
  4. Karacabey Camii ve Külliyesi
  5. Kocatepe Camii
  6. Ahi Evran Camii
  7. Sultan Alaattin Camii
  8. Augustus Tapınağı
  9. Roma Hamamı Ören Yeri ve Açık Hava Müzesi
  10. Ankara Antik Roma Tiyatrosu
  11. Meryem Ana Kilisesi

Bunlar çoğaltılabilecek olup, hepsi size yeni bir gezi tecrübesi sunar.

Ankara’nın İlçeleri Nerelerdir?

Eğer Ankara’ya yerleşecekseniz, Ankara gezi rehberiniz haricinde ilçelerini de bilmeniz gerekir. Bunlar,
Akyurt,
Altındağ,
Ayaş,
Balâ,
Beypazarı,
Çamlıdere,
Çankaya,
Çubuk,
Elmadağ,
Etimesgut,
Evren,
Gölbaşı,
Güdül,
Haymana,
Kahramankazan,
Kalecik,
Keçiören,
Kızılcahamam,
Mamak,
Nallıhan,
Polatlı,
Pursaklar,
Sincan,
Şereflikoçhisar,
Yenimahalle,
Şeklindedir. Hepsinde kiralar farklılaştığı için, ayrıntılı inceleme önerilir.

Ankara’nın En Güzel Yeri Neresidir?

Ankara’ya yeni gelecek olanlar, en güzel yerini sıkça araştırır. Eğer daha önce gelmemişseniz, burada bulunan tarihi eserlerin hepsi ayrı bir güzelliğe sahiptir. Augustus Tapınağı bir Roma eserini görme fırsatı sunarken, Anıtkabir Cumhuriyetimizin kurucusunu daha yakından tanıma fırsatını bulundurur.
Müzeler Ankara’nın tarihini anlamınızı sağlarken, Sultan Alaattin Camii Anadolu Selçuklu mimarisini görmenizi sağlar. Kısacası en güzel yer olarak sadece bir tanesinden bahsetmek imkânsızdır.

Ankara’nın En Meşhur Şeyi Nedir?

Eğer Ankara’ya gelmişseniz, Ankara Şehir ve Gezi Rehberi kapsamında bazı yiyecekleri de denemeniz gerekir. Bunlardan bir kısmı şu şekildedir;
Beypazarı Kurusu
Ankara Simidi
Çubuk Turşu
Ankara Balı
İnceğiz Çorbası
Ankara Tava
Beypazarı Güveci
Tamtak Tiridi
Şehre neden gelirseniz gelin, bunları tatmadan ayrılmamanız tavsiye edilir.

Ankara’nın Plaka Kodu Nedir?

Ankara’ya yeni gelen birçok insan, burada farklı plaka kodlarıyla karşılaşmaktadır. Eğer yerel plakayı bilmiyorsa, bu nedenle rahatlıkla karıştırılabilecek yapıya sahiptir. Başkentimizin plaka kodu 06 olup, nerede görürseniz görün bu koda sahip bir araç Ankara’dan alınmıştır.
Bununla birlikte aracın sahibi doğal olarak Ankaralı olmayabilir. Zira ile geldiğinde araç da alan birçok insan vardır.

Ankara’nın Telefon Kodu Nedir?

Bilindiği üzere ülkemizde her ilin bir telefon kodu vardır. İnsanlar farklı bölgelere kodları sürekli merak ettiği için, Ankara’nın telefon kodu nedir? Gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Başkentin telefon kodu 0312 olup, eğer telefonunuz bu numaradan aranırsa arayan tarafın Ankara’da olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.
Siz de Ankara’ya yerleşirseniz, ev ya da iş telefonu olarak bu kod kullanılır.

Ankara’nın İklimi Nasıldır?

Ankara’ya yerleşmek için gelmişseniz, iklimini mutlaka bilmeniz gerekir. İlde karasal iklim mevcut olup, kışın sıcaklıklar oldukça düşmektedir. Yaz ayları ise bunun tersine yüksek değerler okunmaktadır.
İlde en sıcak ay Temmuz ve Ağustos’tur. En soğuk ay ise Ocak olarak bilinmektedir. Yağış miktarları değişken olup, güney ve kuzey bölgelerinde farklılık arz etmektedir.

Kaynak: Wikipedia – Ankara

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir