Nemrut Dağı Tümülüs’ünde Ne Var? – Adıyaman ilimizde bulunan Nemrut Dağı tarihi yapısı bakımından birçok kişinin ilgisini çeker. Gerek buradaki heykellerin, gerekse tümülüsün kime ait olduğu sıkça düşünülür. Nemrut hangi uygarlığa ait? Sorusuna bakılacak olduğunda Helenistik krallıklardan olan Kommagene Krallığına ait olduğu görülmektedir.
Bu krallıkta tahta gelen I. Antiokhos tarafından inşa ettirilmiş olup, burada bir kitabe de keşfedilmiştir. Bu kendisinin yasalarını içermekte olup kendi ağzından yazılmıştır. Burada yapılan kazılar Kommagene krallığının keşfedilmesini sağlamıştır.
Nemrut Dağı Tümülüsü Neden Açılmıyor?
Eskiçağ tarihine ilişkin merak edilen sorulardan en büyüğü bir şey keşfedildiğinde neden açılmadığı, okunmadığıdır. Ancak bunların cevabı oldukça basittir. Eğer bu bir kitabeyse ölü bir dili doğru şekilde okumak onlarca yıl alabilir.
Tümülüs gibi yapılar için bu farklıdır. Zira bunlar her ne kadar yüzlerce yıllık ve birçok deprem geçirmiş de olsa da kazılara çok dayanıksızdır. Bu sebeple açılma işlemleri yapının tamamen çökmesine bile neden olabilecektir. Nemrut Dağı tümülüsü neden açılmıyor sorusunun cevabı böylece verilmiş olmakla beraber, dağdaki yapıların nasıl yapıldığı da büyük bir merak meselesidir.
Günümüzde bunların nasıl yapıldığı henüz bilinmemekle beraber yapıldıktan sonra bir takım araçlar kullanılarak, yukarıdan dizilerek inşa edildiği düşünülmektedir.
Nemrut Dağı Tümülüs’ünde Ne Bulunuyor?
Tümülüsler bir mezar türüdür. Eskiçağda birçok halk tarafından kullanılmış olup krallara ve asillere inşa edilmektedir.
Bununla beraber içlerinde kimin yattığının bilinmesi için bir kitabe olmalıdır. Bu sadece kraliyet ailesinden olan kişiler için geçerlidir. Nemrut tümülüsü incelendiğinde Kommagene Kralı olan Antiokhos Theos’un Milattan Önce 62 senesinde Yunan ve Pers tanrılarının heykellerine ek olarak, kendi mezarını da yaptığı görülmektedir.
Bu aynı zamanda bir tapınak vazifesi de görmüştür. Mezarda tanrıların taş oymaları olup kartal başını andırmaktadır.
Nemrut Dağı Kitabeleri
Nemrut Dağı içerisinde sadece tümülüs ve heykeller bulunmaz. Zira Nemrut tümülüsü kitabeye de sahiptir.
- Antiokhos tarafından yazdırılan bu kitabede tanrı heykellerinin ve tümülüsün neden inşa edilmiş olduğu yazılıdır. İki nüsha halinde olup batı ve doğu teraslarında bulunan heykellerin kaidelerinin arka tarafındadır.
Burada bulunan kitabeler okuyan herhangi bir kişiye hitaben yazılıdır. Burada kralın kendisini Makedonyalı ve Perslere dayandırdığı görülmektedir. Bunun haricinde yine bu kavimlerin tanrılarıyla kendini özdeşleştirmiştir.
Bu sebeple kitabelerde öldükten sonra kendisine tören ve kutlamaların nasıl yapılacağı anlatılmıştır. Örneğin törenlerin devam edebilmesi için, insanların eğlence ardından şarap bardaklarını sonraki törenin yapılabilmesi için burada bırakılması gerektiği yazılıdır. Sonraki yöneticiler, krallardan da bu sisteme, kutsal yere dokunulmaması ricası yapılmıştır.
Ayrıca mekânda kimlerin korumalık yapabileceği, tapınak için finansın nasıl elde edilebileceğini anlatan bir metin de vardır. Buna ek olarak anayasa da bulunmaktadır.
Nemrut Dağına Nasıl Gidilir?
Nemrut Dağının bulunduğu bölge birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Büyüleyici bir coğrafyası olup özellikle gün doğuşlarını ve batışlarını güzel bir şekilde imkânı sunmaktadır. Eğer gün doğarken ortaya çıkan kızıl görüntüyü izlemek istiyorsanız, tatilinizde görmeniz gereken yerler arasındadır.
Ancak daha önce buraya gelmemişseniz, Nemrut Dağı’nın yeri hakkında bir bilginiz olmayabilir. Tümülüs Adıyaman ilimizin, Kahta ilçesi sınırlarında kalmaktadır. Buraya geldikten sonra Karadut Köyü’ne giderseniz, kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Merkeze yaklaşık 72 kilometre mesafede olup turlar ve özel araçlarla gidilmektedir. Eğer kendi otomobilinizle gitmemişseniz, araç kiralama imkânınız da vardır. Adıyaman ilinde havalimanı mevcut olup, tümülüs buraya 15 kilometredir.
Şanlıurfa, Malatya ve Gaziantep havalimanlarına ise 1,5 ile 2,5 saat uzaklığında bulunmaktadır. Google Maps üzerinden de görmeniz mümkündür.