Doğu Ekspresi Güzergâhı Nedir?, Türkiye Devlet Demiryolları tarafından işletilen bir gecelik yolcu trenidir. Tren, Ankara Tren İstasyonu’ndan Kars’taki Kars Tren İstasyonu’na 1.310 km uzunluğundadır. Doğu Ekspresi 7 il merkezinde durmaktadır: Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars. İlk tren 1936 yılında İstanbul Haydarpaşa Garı’ndan Çetinkaya terminali için yola çıktı. Ankara-İstanbul hızlı tren daha önce tren İstanbul-Kars arasında çalışıyordu. Trenin artan popülerliği nedeniyle TCDD Taşımacılık, Turistik Doğu Ekspresi adında ikinci bir tren ekledi. Bu yeni tren haftada üç kez daha az durakta durarak çalışıyor ve normal Doğu Ekspresi treninden çok daha pahalı. Turistik Doğu Ekspresi 29 Mayıs 2019’da Ankara’dan açıldı.
Doğu Ekspresinin Geçtiği İller
Doğu ekspresi ile yolculuk yapacak olursak toplamda Türkiye’de 7 il merkezinde durduğunu bilmemizde fayda var. Bu yedi il sırasıyla;
- Ankara
- Kırıkkale
- Kayseri
- Sivas
- Erzincan
- Erzurum
- Kars
Bu illerden geçerken Türkiye’nin ender güzelliklerine de şahit olacaksınız. Buralardaki yerleri yakından inceleyecek olursak;
- Ankara
Türkiye’nin ikinci büyük şehri olan başkent Ankara’dan kalkan tren, saat 18.00 sıralarında hareket ediyor. Tarihi İstanbul kadar zengin olmasa da önemli müzeler, camiler ve bir kale var. Ankara’yı başkent yapan modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarına da ev sahipliği yapmaktadır. Buzdolabı, lavabo ve iki koltuklu rahat kabininizden Ankara’nın kayıp gittiğini ve kayalık kırsalın başladığını izleyin.
- Kayseri
Kayseri Garı şehir merkezine 1.5 km uzaklıktadır. En yakın tramvay durağı Düvenönü, Kayseri İstasyonu’nun 1.5 km güneyindedir. İstasyona yakın oteller ise My Liva, Lifos, Kayzer ve İmamoğlu Paşa’dır. Kayseri otogarına 7,5 km uzaklıkta olup, Kayseri Tramvayı ile ulaşım sağlanmaktadır.
- Sivas
Sivas istasyonu şehir merkezine 1,5 km uzaklıktadır. En yakın otel Sivas Büyük Otel’dir. Şehir merkezinde daha çok otel alternatifi mevcuttur. Sivas ana otogarı, devasa tren garının diğer tarafında. Oraya ulaşmak için istasyonun etrafında 2 km yürümek gerekiyor. Sivas, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında 1934 yılında inşa edilmiş, kuzey-güney ve doğu-batı koridorlarını birbirine bağlayan önemli bir demiryolu kavşağıdır.
- Çetinkaya
Şehirdeki her yer istasyona yürüme mesafesindedir. Çetinkaya bir demiryolu merkezidir, ancak turistik bir şehir değildir. İnternet üzerinden rezervasyon yapabileceğiniz bir otel bulunmamaktadır.
- Karanlık Kanyon
İliç’ten kısa bir araba yolculuğu sizi, yukarıda yırtıcı kuşların uçuştuğu muhteşem, ürkütücü derecede sessiz bir vadi olan Karanlık veya “Karanlık” Kanyon’a götürür. Bir motorbotla, huzurlu Fırat’ta bir gezintiye çıkın, ardından Kemaliye’ye doğru ilerleyin. Vadi boyunca bir manzaraya bakın ve ardından yerel şairlerin eserleriyle süslenmiş işaretlerle çevrili bir yoldan köye doğru ilerleyin. Orada, dağlık ahşap dağ evleri arasında yerel tatlı badem yemeğini deneyin ve trene dönmeden önce otantik bir Türk kahvesinde bir fincan çay içmeyi ihmal etmeyin.
- Erzincan
Erzincan Tren İstasyonu şehir merkezinin 1.5 km güneyindedir. 7 ve 8 nolu şehir içi otobüsleri, tren istasyonunu şehir merkezine bağlamaktadır. Hem ana otogar hem de havaalanı şehrin doğusunda, tren istasyonuna 4 km uzaklıktadır. Bir zamanların büyük şehri, 1939’daki büyük bir depremden bir daha eskisi gibi olamadı. Çevrede, suyun ormanın içinden akıyormuş gibi göründüğü Girlevik şelaleleri ve oldukça iyi korunmuş Bizans mozaiklerine sahip Altıntepe kalesinin yakınındaki bir kilisenin kalıntıları arasında gezinir. 6. yüzyıldan kalma doğal olarak oluşan karbonatlı su ile yerel bir çeşme de görecekleriniz arasında yer alır.
- Erzurum
Erzurum da tren istasyonu, hareketli ve modern şehir merkezinin merkezindedir. Erzurum istasyonu şehir merkezinin 1 km kuzeyindedir. İstasyonu şehir merkezine bağlayan cadde üzerinde çok sayıda otel bulunuyor. En yakını İpek Oteldir. Erzurum otogarı şehir merkezine 12 km uzaklıkta, Erzurum havalimanına yakındır. Palandöken kayak merkezi şehre çok yakın, tren istasyonuna 5 km uzaklıktadır. Tur rehberleri olmadan da yapılabilecek kısa bir yürüyüş, Ulu Cami’nin yanında 1200’lü yıllarda medrese olarak inşa edilen çift kuleli Çifte Minareli Medrese gibi mimari lezzetler sunuyor. Şimdi müze olan Yakutiye Medresesi ve Kalesi’nden manzaralar da görülmeye değer.
- Kars
Tren Kars’a gece yarısından sonra varıyor. Kars istasyonu şehir merkezine çok yakındır. Oteller yürüme mesafesindedir. En yakınları Kafkasya, Kars Konak, Gala Sarayı ve Kent Ani’dir. Ana otogar şehir merkezinin dışında, istasyona 4 km uzaklıktadır. Kars Kalesi, bir tepe üzeri konumundadır ve resmi devlet daireleri de dahil olmak üzere çarpıcı koyu renkli taş Rus binaları ve II. Nicholas tarafından saray olarak inşa edilen Hotel Katerina vardır. 1800’lerde Ruslar Kars’ı işgal etti, ancak Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra geri kazanıldı.
- Ani
Bin yıl önce Ermeni uygarlığının başkenti ve bir zamanlar dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Ani’nin güzel harabeleri, Kars’tan arabayla bir saatten az bir mesafededir. Oraya ulaşım ve turlar düzenlemek kolaydır. Bir yanda heybetli bir duvar, diğer yanda derin bir dere ile çevrili, bir dizi iyi korunmuş kilise ve Ermenistan’ın muhteşem manzarası var. Batı Avrupa’da Ani gelişen bir turistik yer olurdu, ancak burada neredeyse tek başınıza dolaşabilirsiniz.
Doğu Ekspresi Turu
Doğuya giden tren Ankara’dan her gün 18:00′ de ayrılıyor ve ertesi gün Kars’a 18:29’da 18:29) varıyor. Toplamda 24 saatlik tren yolculuğu yapılmış oluyor. Batıya giden tren ise, Kars’tan 07:45′ te hareket ediyor ve ertesi gün 08:05’te Ankara’ya varıyor. Doğu Ekspres turu treni, Pullman vagonları, kuşetli vagonlar, yataklı vagonlar ve bir yemek vagonu taşıyor. Yolculuğun uzun olmasına rağmen on yıl öncesine göre çok daha rahat olması için son yıllarda bu trene daha yeni, daha konforlu ve modern ekipmanlar eklendi. Yine de bu, Türkiye’nin en yavaş trenleri arasında yer alıyor.
Doğu Ekspresi Kaç Gün Sürüyor ve Fiyatı Nedir?
Turistler için tren biletleri tek kişi 480 TL ancak çiftler için daha az bir ücretlendirme sistemi var. Ayrıca biletler kolayca çevrimiçi da olarak satın alınabilir. Turist treni haftada üç kez kalkıyor Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri, saat 17.00’den hemen önce. Ertesi gün gece yarısı civarında, 30 saatten fazla bir süre de son durağına varır, ancak genellikle biraz gecikmeli olur. Turist olmayan tren her gün saat 18.00′ de kalkıyor ve 24 saat sürüyor.
Trende sınırlı yemek seçeneği olduğu için içme suyu ve akşam yemeği getirin. Ayrıca gece ve gündüz kıyafetlerinizi ve farklı duraklarda harcamak için nakit para yanınızda bulundurmalısınız. Ana yemek vagonunda alkol ve kendi yemeğinize izin verilmez, ancak ön vagonda ve kabininizde tüketilebilir kendi yiyecek ve içeceğinizi tüketebilirsiniz.
İstanbul’dan Ankara’ya gitmek için hızlı trenler yaklaşık dört saat sürüyor ve günde dört sefer kalkıyor. Ankara’ya çok uzak olmayan ve sıcak hava balonu gezileriyle ünlü Kapadokya da bulunmaktadır. Burayı da gezmek isterseniz, Kars’tan dönüş trenine binebilir buralarda yerel turlarla ya da otobüsle orayı da görebilme şansını edinebilirsiniz. Trenin Gürcistan’da Tiflis’e ve Azerbaycan’da Bakü’ye uzatılması için planlar var, fakat kesin değil.