Elazığ Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Elazığ Gezilecek Yerler

0

Elazığ İli, Türkiye’nin, Doğu Anadolu Bölgesinde, yer almaktadır. Elazığ, üç tarafı sularla çevrili olan, bir ilimizdir. Gakgoşlar Şehri olarak bilinmektedir. Elazığ gezilecek yerleri ile, görülmesi gereken birçok değere sahip, bir ilimizdir. Elektrik açısından oldukça yarar sağlayan, Keban Barajı da bu ilimizde yer almaktadır. Tarihi, doğal güzellikleri, gezilecek yerleri ile, ziyaret edilecek bir ilimizdir. Eskiler de El-Aziz olarak bilinen şehir, günümüze kadar, Elazığ olmuştur. Bu güzel ilimiz için sizlere, Elazığ gezilecek yerler derlemesi yapmak istedik. 

Elazığ Gezilecek Yerler Listesi

  • Harput Kalesi 
  • Harput Kalesi Buzluk Mağarası 
  • Çırçır Şelalesi 
  • Keban Barajı 
  • Fethi Sekin Mesire Alanı 
  • Kapalı Çarşı 
  • Kültür Park 
  • Hazar Gölü Tabiat Parkı 
  • Harput Şefik Gül Kültür Evi 
  • Park 23 AVM 
  • Harput Ulu Cami 
  • Hazar Baba Kayak Merkezi 
  • Kara Leylek Kanyonu 
  • Cip Mesire Alanı 
Harput Kalesi Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Harput Kalesi Elazığ

Harput Kalesi 

Harput Kalesi, Elazığ Merkez’de yer almaktadır. Bir diğer adı ile, Süt kalesidir. Süt kalesi olarak bilinmesi ise, kaleyi yaparken su yerine, harcın içerisine süt katılması ile yapılmasıdır. Su olmaması kıtlık yaşanması sebebiyle bu şekilde yapılmıştır. Süt kalesi adını almıştır.  

Kale, Urartular tarafından yapılmıştır. İç kale ve dış kale olarak yapılmıştır. Elazığ’ın şehir merkezinden bakıldığında, görünen yüksek bir noktada, tepe de yer alır. Kalenin içinde zindanlar yer almaktadır.  

Kaleye çıktığınızda, harika bir Elazığ manzarası ile karşılaşırsınız. Harput ve Harput kalesi yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından birisidir. Elazığ gezilecek yerler arasında, mutlaka gitmeniz, görmeniz gereken bir yerdir.  

Harput Kalesi’ne Nasıl Gidilir? 

Elazığ merkezde, Hozat Garajı minibüs durağından Harput’a giden minibüsler ile ya da özel araçlarınız ile, Harput’a rahatça ulaşım sağlanabilmektedir. 

Buzluk Mağarası Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Buzluk Mağarası Elazığ

Harput Buzluk Mağarası 

Harput Buzluk Mağarası, Elâzığ yakınlarındaki  Harput Antik Kenti’nde bulunan mağaradır. Elazığ merkeze 12 km, Harput’a 6 km uzaklıkta, Harput Platosu üzerindeki Buzluk Tepe’nin kuzey yamacındadır. Buzluk Tepe’nin kuzeyinden geçen fayın etkisiyle oluşan  dolinin kuzeyinde bulunur. 

Buzluk Mağarası, tepenin güneyinde etkisini gösteren faylanma ile çökmesi, çatlaklar oluşması sonucu mağara oluşmuştur. Fayın çökmüş kısımlarında dolin oluşmuştur. Mağaranın çevresinde kuyu ve oyuk şeklini almış küçük mağaralar vardır. Buzluk mağarasında bire diğer dikkat çekici olan özellik ise, yazın buz oluşması, kış ayında ise olmamasıdır. Bu Türkiye’de yalnızca burada oluşmaktadır. Önemli bir değer niteliğindedir. Mağaraya, yaz aylarında gelip, ziyaret etmeniz daha uygun olacaktır. Yaz aylarında mağara dışı ve içi arasında ki sıcaklık en yüksek seviyeye çıkmaktadır. 

Buharlaşma oluşması sebebiyle sıcaklık düşmekte ve buz oluşmaktadır. Kış aylarında ise, mağaranın içi ve dışı arasında ki sıcaklık farkı çok yüksek değildir. Güçlü bir hava akımı oluşmaması sebebi ile, kışın aylarında buz oluşmamaktadır.  

Mağarayı kesinlikle gidip görmelisiniz fakat dar ve zor bir şekilde yürünmektedir. Doğal bir oluşum sonucu ortaya çıkması önem taşımaktadır. Buzul sarkıtları vardır. Yaz aylarında belli bir zamana kadar mağaranın buzları çıkartılıp satılıyordu. Mağara, gıdaların daha uzun ömürlü olması ve bozulmaması amacı ile de kullanılmıştır. Mağara, günümüzde görülmesi gereken, önemli bir turizm alanı olmuştur.  

Harput Buzluk Mağarası’na Nasıl Gidilir? 

Harput’a giderek tabelalar yardımı ile mağaraya ulaşım sağlanmaktadır. Ulaşım, özel araçlar ile sağlanıyor. 

Çırçır Şelalesi Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Çırçır Şelalesi Elazığ

Çırçır Şelalesi 

Çırçır Şelalesi, Elazığ’da Keban’da yer almaktadır. Şehir merkezinden yaklaşık olarak 48 km uzaklıktadır. Suların üzerine kurulu köprülerden geçilerek şelaleye ulaşılır. Su sesleri eşliğinde harika bir manzara ile karşılaşırsınız.  

Suyun içerisinde balıklar vardır. Burada aynı zamanda balık üretimi de yapılmaktadır. Şelale çok hırçın akar, oturduğunuzda su sesini dinlersiniz. Keban Barajı’na yakın bir mekandır. Elazığ gezilecek yerler arasında önem taşıyan bir yerdir. 

Restoran, kafe ve çocuk oyun alanları vardır. Şelale, Elazığ halkı tarafından ve Elazığ’a gelen misafirler tarafından mutlaka ziyaret edilen bir yerdir. Elazığ gezinizde görmeniz gereken yerler arasındadır. 

Çırçır Şelalesi’ne Nasıl Gidilir? 

Elazığ-Keban yolu üzerinde yer almaktadır. Ulaşımı özel araçlar ile, sağlanmaktadır. 

Keban Barajı Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Keban Barajı Elazığ

Keban Barajı 

Keban Barajı, Elâzığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlanarak yapılmış olan barajdır. Barajın, akarsu yatağından yüksekliği 210 metredir. 

Keban Baraj Gölü, bu özellikleriyle Türkiye’nin Atatürk Baraj Gölü’nden sonra en büyük yapay gölü olmuştur. Doğal göllerle bir arada sıralandığında Van Gölü, Tuz Gölü ve Atatürk Baraj Gölü’nün ardından 4. sırada yer almaktadır. Baraj gölünün Murat Nehri Vadisi boyunca uzunluğu 125 km’dir. Genişliği yer yer değişir.  

Keban baraj gölünde, elektrik üretiminin dışında, su avcılığı da yapılmakta ve balık üretimi de gerçekleştirilmektedir. Gölün etrafında, Elâzığ ve çevre illerin halkının faydalandığı, mesire yerleri ve balık restoranları vardır. Balık yemek için, genelde bu restoranlar tercih edilmektedir. Baraj üzerinden, zipline yapılmaktadır. Buraya gelerek. hem eğlenip hem de piknik yapabilirsiniz. 

Üzerinden feribot ile, Tunceli’nin Pertek ve Çemişgezek ilçelerine geçiş yapılabilen gölün, özellikle iskelelerinde ve Elâzığ-Bingöl karayolu üzerindeki sahilinde çok sayıda balık lokantası hizmet vermektedir. 

Fırat nehri yılın muhtelif zamanlarında çok farklı bir akım düzenine sahiptir. Nehrin bir yıl içinde geçirdiği suyun % 70’i kar erime mevsiminde yani Mart ile Haziran ayları arasında geçer. 

Enerji açısından, Türkiye’nin ilk dev yatırımlarındandır. 1965 yılında yapımına başlanılmıştır. 1974 yılında ilk 4 büyük türbini, 1981 yılında da diğer 4 türbini devreye girmiştir. Barajın toplam kurulu gücü, 1330 Megawatt olup, yıllık enerji üretimi 6 Milyar kwh’dir.  

Fethi Sekin Mesire Alanı Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Fethi Sekin Mesire Alanı Elazığ

Fethi Sekin Mesire Alanı 

Fethi Sekin Mesire Alanı, Elazığ’da merkezde yer almaktadır. Fırat üniversitesi içerisinde yer almakta olan, oldukça büyük bir mesire yeridir. Elazığ halkı tarafından yoğun ilgi görmekte olan bir piknik alanıdır.  

Yeterli sayıda piknik alanı, otoparkı, büfe, mangal ocakları, çocuk oyun parkı, WC ve kafe ile tüm temel ihtiyaçların karşılanabileceği bir piknik yeridir. Aileniz ve sevdikleriniz ile gelerek güzel vakitler geçirebilir ve piknik yapabilirsiniz.  

Fethi Sekin Mesire Alanı’na Nasıl Gidilir? 

İl merkezinden, Gazi Caddesinin üst tarafında yer alan Abdullahpaşa minibüs durağından, minibüslere binerek ya da özel aracınız ile, Fırat Üniversitesi’ne giderek mesire alanına ulaşırsınız. 

Kapalı Çarşı Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Kapalı Çarşı Elazığ

Kapalı Çarşı 

Kapalı Çarşı, Elazığ Merkez’de bulunmaktadır. Sıkça ziyaret edilen bir çarşıdır. Elazığ’ın yöresel ürünleri, el yapımı ürünler, baharatçılar, aktarlar, manav balıkçı, et ve süt ürünleri satan dükkanlar yer almaktadır. Yıllardır varlığını sürdüren bir çarşıdır.  

Kapalı çarşıya, son zamanlarda bir restorasyon yapılmıştır ve şu an ki halini almıştır. Elazığ gezilecek yerler listesinde gezmeniz gereken bir yerdir. Elazığ yöresel ürünlerinden üzüm ile yapılan, orcik ve pestil çeşitlerini de bu çarşıda bulabilirsiniz. 

Kapalı Çarşı’ya Nasıl Gidilir? 

İl merkezinde yer aldığı için, ulaşımı kolaydır. Gazi caddesinde, Postane meydanı alt tarafında yer almaktadır. Yürüyerek, ya da toplu taşıma araçları kullanarak gidebilirsiniz. 

Kültür Park Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Kültür Park Elazığ

Kültür Park 

Kültür Park, Elazığ’da şehir merkezinde bulunmaktadır. Çok güzel vakit geçirebileceğiniz, yürüyüş yapabileceğiniz bir parktır. Parka, köprüler ve yapay göller kurulmuştur. Birden fazla kafe vardır. Türk Mutfağı ve Dünya Mutfağı yemeklerinden tadabileceğiniz restoranlar vardır.  

Otopark, çocuk oyun parkları da vardır. Oldukça geniş bir alandır. Nikah salonu da bu park içerisindedir ve fotoğraf çekmek için uygun bir alandır. Merkeze yürüyüş mesafesinde olduğu için, Elazığ halkı tarafından sıkça ziyaret edilen ve sevilen bir yerdir. 

Kültür Park’a Nasıl Gidilir? 

Elazığ Merkezde, yer aldığı için, ulaşımı kolaydır. Yürüyerek ya da şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanarak, gidebilirsiniz. 

Hazar Gölü Tabiat Parkı 

Hazar Gölü Tabiat Parkı, Elazığ’da Sivrice’de yer almaktadır. Yeni düzenlemeler yapılan göl alanının son hali daha düzenli olmuştur. Yeni düzenleme ile, ismi Galaksi Tatil Köyünden, Hazar gölü tabiat parkı olarak değiştirilmiştir.  

Piknik alanları, çocuk oyun parkları, büfe, kafe, duş, WC gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Plaj da ücretsiz şezlong ve şemsiyeler vardır. Ancak tabiat parkına girişler ücretlidir. Tabiat parkına girişlerde araç başı 21 TL ücret alınmaktadır.  

Konaklama imkanı da bulunmaktadır. Çadır kamp alanı var, ister kurulu çadırlarda kalabilir veya kendi çadırlarınız ile gidebilirsiniz. Gölün sağ tarafında restoranda mevcut. Restoranın arka kısmında ise, apart evler vardır. Kiralayarak burada kalabilirsiniz. Ailenizle gelip burada güzel vakitler geçirebilirsiniz.   

Hazar Gölü Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir? 

Şehir merkezinden, Sivrice’ye giden toplu taşıma araçlarına binerek, ya da özel araçlarınız ile, gidebilirsiniz. 

harput Şefik Gül Kültür Evi Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Harput Şefik Gül Kültür Evi Elazığ

Harput Şefik Gül Kültür Evi 

Harput Şefik Gül Kültür Evi, Harput’ta yer alan iki katlı bir evdir. İçerisinde tarihi ev eşyaları, eskiden kullanılan araç gereçler, bahçesinde yer alan su kuyusu, yayık, görünce bizi eski zamanlara götüren izler vardır. Güzel bir bahçesi vardır. Yapı dıştan da dikkat çekici bir güzelliktedir. Harput’a gelenlerin burayı da ziyaret etmesi gerekmektedir. 

Park 23 AVM 

Park 23 AVM, Elazığ Merkezde yer almaktadır. Birçok markayı bir arada bulabileceğiniz bir alışveriş merkezidir. Kapalı Otoparkı mevcuttur. Cineworld sinemaları ile, film izleyebilirsiniz. Alışveriş yapabilir, yemek yiyebilir ve avm içerisinde bulunan kafelere gidebilirsiniz. Akşam kafelerde canlı müzikte yapılmaktadır. Elazığ halkı tarafından ilgi gören bir alışveriş merkezidir. 

Park 23 AVM Nasıl Gidilir?   

Şehir merkezinde yer alan Abdullahpaşa minibüs durağından, minibüsler ile gidebilirsiniz. 

Harput Ulu Cami Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Harput Ulu Cami Elazığ

Harput Ulu Cami 

Harput Ulu Cami, Artuklu hükümdarı olan, Fahrettin Karaaslan tarafından 1156’lı yıllar arasında günümüzde Elazığ ili sınırı içinde ki Harput’ta yaptırılan cami. Günümüzde hala ibadete açık olan caminin minaresi, hafif sağ tarafa eğik konumdadır.  

Yapılan araştırmalar sonucunda, elde edilen bulgularla birlikte, minarenin Pisa Kulesi’nden daha eğik bir açıyla temellendirildiği tespit edilmiştir. Cami mimari açıdan çok değerli bir yapıdır. Elazığ gezilecek tarihi yerler listesinde görmeniz gereklidir. 

Hazar Baba Kayak Merkezi Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Hazar Baba Kayak Merkezi Elazığ

Hazar Baba Kayak Merkezi 

Hazar Baba Kayak Merkezi, Elazığ’da, Sivrice’de yer almaktadır. Kış aylarında daha çok ilgi görmektedir. Elazığ’ın en önemli yerlerinden biridir. Kayak Merkezi, 1999 yılında faaliyete geçmiştir.  

Kayak yapmak için, elverişli ve geniş pisti, telesiyeji ve yeme, içme imkanları ile, ziyaretçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, hizmet vermektedir. İlçenin turizmine hayat veren ve katkıda bulunan, Hazar Gölünde, her yıl büyük çapta etkinlikler ve su sporları gösterileri yapılmaktadır. 

İlk zamanlar, günübirlik olarak düşünülen tesise, iki adet dinlenme salonu yapılmış, enerji, su ve yol problemleri çözülerek halkın hizmetine sunulmuştur. Kış aylarında ziyaretçi sayısı artmaktadır. 

Hazar Baba Kayak Merkezi’ne Nasıl Gidilir? 

Hazar baba kayak merkezine Elazığ-Diyarbakır karayolu ve aynı zamanda demir yolu üzerinde bulunan ilçemizden sonra 7 km lik Hazar Baba dağına yapılan kara yolu ile tırmanıştan sonra ulaşılabilmektedir 

Kara Leylek Kanyonu Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Kara Leylek Kanyonu Elazığ

Kara Leylek Kanyonu 

Kara Leylek Kanyonu, Elazığ’ın Baskil ilçesinde, Kumlutarla köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Fırat Nehri kıyısındadır. Kanyonda ki doğa harikası mağara ve kayalık alanlar, dünyada sayıları 10-15 bin çift olduğu tahmin edilmektedir. “Kara Leylek” göçmen kuşlarına da genelde, yaz aylarında ev sahipliği yapmaktadır.  

Kara Leylek Kanyonu adını, burada yuva yapan, Kara Leylek kuşlarından almaktadır. Kumlutarla köyünün 3 km kuzeyinden başlamakta olan kanyon, Fırat Nehri boyunca yaklaşık, 4 km boyu uzamaktadır. Kanyon, tektonik hareketlere bağlı olarak yükselmiştir. Bu alan ise, Malatya havzasının çökmesinin de etkisiyle Fırat Nehri’nin derine aşındırmasına bağlı olarak oluşmuş bir alandır.  

Tektonik bir yükselmenin ve akarsuyun derinden aşındırmasının hızlı gerçekleşmesi ile, kayaç ve tabaka yapısının uygun olmasına bağlı olarak, dik yamaçlar şeklinde, bir kanyon özelliği kazanmasını sağlamıştır. Kanyon, Elazığ’ın keşfedilmesi gereken yerleri arasındadır. Elazığ gezilecek yerler içerisinde, mutlaka ziyaret etmeniz gerekir. Güzel bir atmosfere sahiptir. Tekne turu ile, burayı gezebilirsiniz. 

Karaleylek Kanyonu’nun dik yamaçlarında oluşmuş, mağaralar daha çok burada yer alan, kayaç ve tabakaların kolay aşınımına bağlı olan doğal mağara oluşumlarıdır. Bu mağara yerleşmelerinden Fırat Nehri’ne inen kayalara oyularak, yapılmış olan merdivenler burada bir yerleşme olduğunun izleridir. Bu mağaraların en önem taşıyanı ise, Tepesidelik Mağarası’dır. 

Kara Leylek Kanyonu’na Nasıl Gidilir? 

Kanyona, Nehir üstünden tekneler ile, gidilmektedir. Baskil ilçesi merkezinden, 45 kilometre uzaklıkta ki Kumlutarla köyünden yaklaşık, 15-20 dakika yürüme mesafesi ile, bu kanyonun üst tarafına da ulaşılabilmektedir. 

Cip Mesire Alanı Elazığ
Elazığ Gezilecek Yerler – Cip Mesire Alanı Elazığ

Cip Mesire Alanı 

Cip Mesire Alanı, Elazığ-Malatya yolu üzerinde yer almaktadır. Merkezde yer alan Fethi Sekin Mesire Alanı gibi burası da tercih edilen bir piknik yeridir. Piknik alanları, çeşmeler, çocuk oyun parkı, WC ve büfe gibi temel ihtiyaçlar bulunmaktadır.  

Cip barajı, temiz havası ve ağaçlık alanı ile güzel bir mesire alanıdır. Sevdikleriniz ve aileniz ile birlikte buraya gelerek, sakin ve huzurlu bir piknik yapabilirsiniz. Mangal yakmak için de özel yerler yapılmıştır. Yakınında yer alan, at çiftliğini de ziyaret edebilirsiniz. 

Cip Mesire Alanı’na Nasıl Gidilir? 

Merkezden, Cip yolundan geçen toplu taşıma araçlarına binerek, ya da özel araçlarınız ile, Keban yolunu takip ederek, yol üzerinde sol tarafta bulunan mesire alanına, tabelalar yardımıyla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Elazığ Mutfağı 

Elazığ, yöresel lezzetleri ve çeşitli yemekleri ile, sevilen bir mutfağa sahiptir. Elazığ Mutfağı ve yöresel yiyeceklerini tatmanız gerekmektedir. Et yemekleri, tatlı, tuzlu yiyecekleri ile farklı, kendine özgü lezzetleri vardır. Bu yöresel yiyeceklerden mutlaka denemelisiniz. Restoranlarda veya ev yemekleri yapan yerlerde bulabilirsiniz. 

Harput Köfte; Elazığ’ın yöresel yemeklerinden biridir. Bulgurlu köfte harcı hazırlanır içine, dana kıyma koyularak yoğrulur, daha sonra yuvarlak şekil verilir salçalı suda kaynatılır. 

Sırın; İnce yufka ekmekleri bir kabın içerisine dikey doğranarak dizilir, daha sonra üzerine yoğurt ve tereyağı dökülür. 

Patila; Patatesli, kıymalı ve peynirli olarak, sac üzerinde yapılan hamur işidir. 

Peynirli Ekmek; Elazığlılar’ın en çok yaptırdığı yiyeceklerden biridir. Şeker ve taze peynir ile, fırınlarda yapılan ekmektir. 

Harput Dibek Kahvesi; Harput’a özgü bir kahvedir. Rengi Türk kahvesinden daha açık bir renktedir. Daha hafif bir kahvedir. Elazığ’da birçok yerde satış noktaları bulunmaktadır, oralardan alabilirsiniz. Kahve severlerin kesinlikle tatması gereken, bir lezzettir. 

Orcik; Cevizler ipe dizilir ve üzüm suyuna birkaç kez batırılır. Daha sonra kurutulur ve orcik yapılır. Mutlaka tadına bakmanız gereken bir lezzettir. 

Bastık; Üzüm suyu kaynatılarak ince bezlere serilir ve kurutulduktan sonra çıkarılır üzüm pestili yani bastık yapılır. 

Ağın Leblebisi; Ağın’da özel olarak yapılan kavrulmuş leblebi çeşididir. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir