Samsun Şehir ve Gezi Rehberi, Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden birisi olan Samsun ili tarihi ve kültürel yapısı ile de Türkiye’nin en göze çarpan ve sevilen şehirlerinden birisi olmaktadır. Bu nedenle pek çok insan, Samsun şehir ve gezi rehberi konusu hakkında araştırmalar yapmaktadır.
Samsun’un tarihi geçmişi M.Ö. 750 yılına dayanmakta olup, şehir günümüze kadar tarihinin izlerini kendi içinde korumayı başarmıştır. Samsun’un nüfusu yaklaşık olarak 1.336 milyona ulaşmış olup, bu açıdan Türkiye’nin nüfus olarak en kalabalık on altıncı şehridir. Bir liman kenti olan Samsun ilinin yüz ölçümü ise 9.725 km ²’dir.
Samsun’un Tarihi Yapısı
Samsun tarihi boyunca bir liman kenti olmasından dolayı, en önemli şehirlerden biri olarak kabul edilmiş ve M.Ö. dönemlerden itibaren pek çok medeniyete kucak açmıştır. Bulunan arkeolojik belgelere göre Samsun’un tarihi M.Ö. taş devrine kadar dayanmakta olup, ilk yerleşim izlerinin ise M.Ö. 60.000 ile M.Ö. 15.000 tarihleri arasında olduğu görülmektedir.
Bu tarihi belgelere göre ise Gaskalıların ve Hititlerin bölgede yaşadığı tespit edilmiştir. Samsun şehir olarak ise Amisos ismi ile M.Ö. 750 yılında Miletoslular tarafından kurulmuştur. Daha sonraları ise önemli Anadolu uygarlıklarından olan; Pontus, Makedonya, Pers, Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu ve en son olarak da Osmanlıların hâkimiyetinde yaşamıştır.
Kurtuluş Savaşı’nın en önemli şehirlerinden ve simgelerinden birisi olan Samsun’a, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 yılında ayak basması ile büyük milli mücadele Samsun’dan başlamıştır. Tarihte ki en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Samsun ili tarihi yapısının yanı sıra, doğal güzellikleri ile de Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi olmaya günümüzde de devam etmektedir. Günümüzde Samsun’un tarihi yapısı içerisinde, ziyaret edilebilecek pek çok yer bulunmaktadır.
Samsun’un Kültürel Yapısı
Milattan öncesine dayanan tarih ile beraber Samsun’un kültürel yapısı da, pek çok medeniyete tanıklık etmiş ve buna bağlı olarak tarihin izlerini günümüze kadar taşımayı başarmıştır. Samsun ili doğal güzelliklerinin yanı sıra, yöresel olan giyimleri, yemekleri, türküleri ve gezilecek olan tarihi ve doğal yerleri ile günümüzde de pek çok yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olmaya devam etmektedir.
Samsun’un Coğrafi Yapısı
Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Samsun’un coğrafi yapısı itibariyle; batısında Sinop, doğusunda Ordu, güneyinde Amasya ve Tokat, güney batısında ise Çorum illeri yer almaktadır. On yedi ilçeye sahip olan Samsun ilinin, en geniş yüzölçümüne sahip olan ilçesi ise Vezirköprü’dür. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli liman kentlerinden birisi olan Samsun’da Canik Dağları bulunmaktadır. Aynı zamanda Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirleri de Samsun ilinde büyük bir delta oluşturmakta ve bereketli toprakların oluşmasını sağlamaktadır.
Samsun’da Gezilecek Yerler
Samsun doğal ve tarihi güzellikleri açısından yılın her günü çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olmaktadır. Samsun ili sınırları içerisinde tarihi yerlerin yanı sıra, doğal güzellikler açısından da ziyaret edilecek birçok yer bulunmaktadır. Aynı zamanda şehre gelen turistler için pek çok turizm şirketi tarafından Samsun gezi turları da düzenlemektedir. Bunlara bağlı olarak Samsun’da gezilecek yerler şunlar olmaktadır;
- Amazon Köyü
- Samsun Atatürk Anıtı
- Ladik Akdağ Kayak Merkezi
- Amisos Mezarları
- Atakum Sahili
- Bandırma Vapuru Milli Müzesi
- Havza Kaplıcaları
- Gazi Müzesi
Samsun’un Ekonomik Yapısı
Samsun Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamakta olup, Samsun ekonomik yapısı ile bütün iller içerisinde, gayri safi yurt içi hasıla sıralamasında on dokuzuncu sırada yer almaktadır. Samsun’da hayvancılık, tarım, balıkçılık, ticaret ve sanayi ekonomik hayatta ki en önemli iş kolları olmaktadır. Son yıllarda ise enerji sektörleri de şehirde faaliyet göstermeye başlamıştır. 2019 yılı verilerine göre, Samsun’da kişi başına düşen yıllık gelir miktarı ise 30,975 TL olmaktadır.
Samsun’a Yerleşmek
Karadeniz Bölgesi’nin en güzel ve sevilen şehirlerinden birisi olan Samsun ilinde yaşamak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de, Samsun ortalama ev kiraları ne kadar? olmaktadır. Her şehirde olduğu gibi Samsun’da da ev kiraları, evin bulunduğu semtlere göre farklılık göstermektedir. Buna bağlı olarak Samsun’da muhitlere göre ev kiraları şunlar olmaktadır;
- Bafra ortalama ev kiraları: 580 TL
- Atakum ortalama ev kiraları: 1250 TL
- İlkadım ortalama ev kiraları: 790 TL
- Canik ortalama ev kiraları: 690 TL
Samsun belediye otobüsü ve minibüs fiyatları ise öğrenci ve sivil olmak üzere şu şekildedir;
- Belediye otobüsü tam bilet fiyatı: 4,00 TL
- Belediye otobüsü öğrenci bilet fiyatı: 2,50 TL
- Minibüs fiyatı: 3.50 TL
- Minibüs öğrenci fiyatı: 3,00 TL
Samsun’un Gezilecek Yerleri Nerelerdir?
Samsun ilinde gezilecek birçok yer olup, en çok tercih edilen yerler ise şunlardır;
- Şahinkaya Kanyonu
- Kabaceviz Şelaleri
- Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Saathane Meydanı ve Saat Kulesi
- Ladik Gölü
- Kent Müzesi
- Büyük Cami
- Tekkeköy Mağaraları
Samsun’un İlçeleri Nelerdir?
Samsun ili sınırları içerisinde 17 tane ilçe yer almakta olup, bunlar şu şekilde sıralanmaktadır;
- Yakakent
- Vezirköprü
- Terme
- Tekkeköy
- Salıpazarı
- Ladik
- Kavak
- İlkadım
- Havza
- Çarşamba
- Canik
- Bafra
- Ayvacık
- Asarcık
- Alaçam
- Atakum
- 19 Mayıs
Samsun’un En Güzel Yeri Neresidir?
Tarihi ve doğal güzellikler açısından Samsun şehri pek çok yere sahip olup, ili dolaşmak isteyenler için farklı seçenekler bulunmaktadır. Müzeler, tabiat parkları, tarihi alanlar Samsun’da gezmek ve şehri tanımak için en güzel tercihler olmaktadır. Doğal güzellikleri sevenler için Samsun’da gidilecek en güzel yerlerden bir tanesi Şahinkaya Kanyonu olmaktadır. Tarihi yerleri gezmesini sevenler içinse, Samsun’da en güzel seçenek Amisos Mezarları’dır.
Samsun’un En Meşhur Şeyi Nedir?
Samsun’un pek çok meşhur yeri olması ile beraber, yöresel lezzetleri de dünya çapında tanınan tatlar olmayı başarmıştır. Bu bağlamda Samsun denilince akla gelen ilk şeylerden birisi Bafra Pidesi olmaktadır. Bunun haricinde yöreye ait olan yemekler ise şunlar olmaktadır;
- Mısır Çorbası
- Kaz Pilavı
- Nokul
- Turşu Kavurması
- Kâğıtta Hamsi
- Kıvratma
Samsun’un Plaka Kodu Nedir?
Samsun ilinin plaka kodu 55’tir. Aynı zamanda 55 olan Samsun plaka kodu, şehre ait olan 17 ilçede de geçerli olan plaka kodu olmaktadır. Samsun’un merkez ilçesinde, plaka harfleri ise AZ, AC, DA, SA, SZ, T, TS, FB, LA, MA gibi benzeri kombinasyonlardan oluşmaktadır.
Samsun’un Telefon Kodu Nedir?
Samsun’u merak edenlerin cevabını en çok araştırdığı soruların en başında, Samsun’un telefon kodu nedir? gelmektedir. Tüm dünyada iletişim alanında her şehrin kendine özgü telefon kodları bulunmakta olup, buna bağlı olarak Samsun ilinin de telefon kodu yani diğer adı ile alan kodu 0362 olmaktadır. Samsun ili ve ilçeleri arasında yapılan telefon görüşmelerinde bu kodun kullanılması gerekli olmazken, şehirler arası ya da cep telefonları ile yapılan aramalarda bu telefon kodunun mutlaka kullanılması gerekmektedir.
Samsun’un İklimi Nasıldır?
Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Samsun ılıman bir iklime sahip bulunmaktadır. Samsun ili ve çevresinde yaz ayları sıcak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Bölgeye yağan yağmur miktarı ise bol olup, yağışlar kıyı kesimlerde yağmur, kış aylarında ise yükseklerde kar şeklinde görülmektedir.