Kocaeli Şehir ve Gezi Rehberi Marmara Bölgesi’nde yer alan Kocaeli, bulunduğu bölgenin en büyük üçüncü şehriyken, ülkemizin en küçük altıncı şehridir ve yüz ölçümü yaklaşık 3.397 km2 olarak hesaplanmıştır. Marmara Bölgesi’nin Doğusunda yer alan Kocaeli, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağladığı için önemli bir konumdadır. Yaklaşık nüfusu 2020 yılı itibariyle 1.997.258’dir. Bu nüfusun 1.009.533’ü erkek, 987.725’i kadındır.
Kocaeli, turistik yerleriyle ne kadar gelişmişse doğallığıyla da aynı samimi, gezilecek ideal yerlerden olma hakkını kazanmış şehirlerden biridir. Eşsiz tarihi sokakları ve yapılarıyla sizi yalnızca yürürken bile tarihte bir yolculuğa çıkaracak bu şehir, aynı zamanda sanayinin de oldukça geliştiği bir yerdir.
Kocaeli’nin Tarihi Yapısı
Kocaeli’nin kısa tarihini anlatmak gerekirse, ilk çağlarda konumlandığı bölge, Bithynia adı ile geçmekteydi. Burada tarih öncesi zamanlarda birçok kent kurulmuştur. Bunların isimleri, Olbia, Astakos, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli olarak kronolojik sırasıyla verilebilir. M.Ö. 712 yılında Megaralılar’ın kurduğu Astakos Kenti, M.Ö. 262 yılında Kocaeli içerisinde bulunan İzmit’in yakınlarına yerleşmiş ve bu yeni kente Nicomedia adı verilmiştir.
Roma ve Bizans zamanlarında ise Kocaeli, Roma İmparatoru Diocletian’ın saldırısına uğrayarak yenik düşmüş ve Roma’nın başkenti haline gelmiştir. Bu dönemde dünyaz üzerindeki en önemli şehirlerden biri haline gelen Kocaeli, Büyük Konstantin’in İstanbul’u merkez haline getirmesi ve askeri yolları kapatmasıyla ihtişamlı günlerini geride bıraktı.
1078 yılında ilk olarak Selçuklular ile birlikte Türkleşen Kocaeli, devletin başkenti olarak tekrar önemli bir yer haline geldi. Haçlı Seferleri ile işgal edildikten sonra Orhan Bey ile Türk egemenliğine geri dönmüştür.
Osmanlı Dönemi sırasında ise en görkemli yıllarını Kanuni Sultan Süleyman ile yaşamış, ticari bir konum haline gelmiştir. 1888 yılında bağımsız bir sancak olarak “İzmit” adını almıştır. Kocaeli ismi ne zaman verildi sorusunun cevabı ise, fatihi olan Akçakoca’dan dolayı 1924 yılında Kocaeli olarak değiştirilmesidir.
Son olarak Cumhuriyet Dönemi sırasında I. Dünya Savaşı ile büyük hasar almış, 28 Haziran 1921 tarihinde ise İngiliz ve Yunan işgalinden kurtarılmıştır. 1934 yılında ilk kağıt üretim tesisini açmış ve bu tarihten sonra zaman içerisinde büyük bir sanayi şehri haline gelmiştir.
Kocaeli’nin Kültürel Yapısı
Kocaeli’nin genel özellikleri arasında, sanayi bölgesi olması, ticareti ve tarihi yapısının yanında, bu özelliklerin getirileri olarak geniş bir kültürel yapısı olması da sayılabilir. Öncelikle her damağa hitap edebilecek lezzetli yemekleriyle mutfak kültürü oldukça gelişmiştir. En çok bilinen yemekleri ise,
- Cızlama
- Ebe Gümeci
- Yahni
- Kavurma
- Çiğceli Kavurma
- Tavuklu Keşkek
- Mancar Yemeği olarak sıralanabilmektedir.
Kocaeli türküleri ve şarkıları, yıllardır halka ilham vermiş ve ses olmuştur. Darbuka Çala Çala, Akmeşe Yolları ve Karadeniz Gümbür Gümbür türküleriyle derin kültürünü yansıtan Kocaeli’nin, halk oyunları arasında ise, kasap, zeybek, hora, horon ve çerkez gibi oyunlar göze çarpmaktadır.
Kocaeli’nin Coğrafi Yapısı
Kocaeli coğrafi özellikleri arasında öncelikle 29° 22″ ve 30° 21″ doğu boylamları ile 40° 31″ ve 41° 31″ kuzey enlemleri arasında konumlanmasından bahsedebiliriz. Topraklarının %18.8’i dağ, %74.6 plato ve %6.6 ovalardan oluşmaktadır. Kocaeli’nin yüz ölçümü ise 3.397 km2’dir.
Verimli topraklara sahip olan bu şehir, Türkiye ekonomisine oldukça katkı sağlamaktadır. Kocaeli’nin iklimi ise Akdeniz ve Karadeniz İklimi arasında değişim gösterdiği söylenebilir. Bununla birlikte bitki örtüsü de dağlık ve ormanlıktır, kayın, meşe ve gürgen türü ağaçlar büyük bir bölgesini kaplar.
Kocaeli’de Gezilecek Yerler
Kocaeli, bahsedildiği üzere turistik ve tarihi açıdan büyük bir önem taşımaktadır. Bu sebeple de Kocaeli turu yapmak istediğinizde birçok seçeneğiniz olacaktır. Bunlardan bazıları,
- İzmit Saat Kulesi
- Kocaeli Bilim Merkezi
- İzmit Sarayı
- Seka Kağıt Fabrikası
- Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi
- Selim Sırrı Paşa Konağı
- Tarihi Köprü
- Yahya Kaptan Mezarı olarak listelenebilir.
Kocaeli’de gezilecek doğal yerler ise, Kartepe, Gölcük, Nüzhetiye, Maşukiye, İnönü Yaylası ve Yuvacık Barajı olarak sıralanabilse de, sayısız doğal güzelliği bunlarla kısıtlı kalmamaktadır.
Kocaeli’nin Ekonomik Yapısı
Kocaeli ekonomisi, sanayi ile can bulmaktadır. Ne kadar gezilecek ve görülecek güzellikleri olsa da, kalıcı bir plan için ekonomi açısından da bilginiz olması şarttır. Kocaeli’nin ekonomisindeki sektörel açıdan dağılım, %3 tarım, %70 sanayi ve %27 hizmet olacaktır.
En büyük gelir farkı yaratan sektör olan sanayi, Kocaeli’nin Türkiye’nin sanayi başkenti olarak geçmesinden kaynaklıdır. Bu anlamda araç üretimi, kimya sanayisi ve metal sanayisi Kocaeli’de yürümektedir.
Geçim kaynakları açısından ise, tarım, su ürünleri ve hayvancılık sayılabilir. Tarım açısından baktığımızda, tütün, keten, mısır, ayçiçeği, elma, vişne, erik, bakla, kereviz ve enginar üretmektedir. Hayvancılıkta ise Kandıra ve İzmit çevrelerinde hayvan yetiştiriciliği görülmekte ve büyükbaş-küçükbaş hayvancılığı yapılmaktadır.
Kocaeli’ye Yerleşmek
Kocaeli, güzelliğiyle büyülediği kadar yaşaması da Türkiye geneline göre pahalıya mal olmayan bir şehir olacaktır. Kocaeli ev kiraları genel olarak 900 – 2000 TL arası değişiklik göstermektedir. Ancak bu fiyat 9000 TL civarına da çıkabilmektedir. İnternet üzerinde birçok sitede veya emlak danışmanlığı sayfalarında bu ilanlara ulaşabilirsiniz. Satın almak istediğinizde ise Kocaeli ev fiyatları 221.858 -369.800 TL aralığındadır. Toplu taşıma ücretleri 2021 yılı itibariyle halk otobüslerinde 3.50 TL olmuştur. Öğrenci fiyatları ise 2.25 TL’dir. Ayrıca sanayi şehri olarak iş fırsatları da bolca bulunmaktadır.
Kocaeli’nin Gezilecek Yerleri Nelerdir?
Kocaeli’de gezilecek yerler arasında, turist olarak gittiğinizde görebileceğiniz yerler gibi, orada yaşarken boş zamanlarınızı değerlendirebileceğiniz güzel yerler de bulunmaktadır. Bunlar,
- Sapanca Gölü
- Gölcük
- Gebze
- Değirmendere Yalı Evleri
- Başiskele sahili
- Derince Harikalar Sahili
- Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Osman Hamdi Bey Evi Müzesi
- Brisa Müzesi
- Atatürk ve Redif Müzesi
- Kaiser 2.Wilhelm Köşü olarak sıralanabilirler.
Kocaeli’nin İlçeleri Nelerdir?
Kocaeli, küçük bir il olmasına rağmen birçok ilçeye bölünmüştür. Bu ilçeler,
- Gebze
- Gölcük
- İzmit
- Kandıra
- Karamürsel
- Kartepe
- Körfez
- Darıca
- Derince
- Başiskele
- Çayırova
- Dilovası olarak verilebilirler.
Her bir ilçe için kira ödemeleri değişiklik göstermektedir.
Kocaeli’nin En Güzel Yeri Neresidir?
Kocaeli’nin doğal ve kültürel güzellikleri, kendisini ziyaret eden ve yaşayan herkes için kaliteli bir deneyim sunabilir. Bu anlamda ziyaret etmek isteyebileceğiniz yerler arasında Kocaeli yaylaları, size tamamen tabiata yönelik bir deneyim sunabilir. Maşukiye Kirazlı Yaylası ve Menekşe Yaylası ilk tercihleriniz arasında olabilir. Kocaeli’de göller ise huzurlu bir gün için ideal olacaktır. Özellikle Sapanca Gölü en çok tavsiye edilen yerler arasındadır. Daha tarihi bir gün için ise müzeleri veya Yeşil Cami’yi göz önünde bulundurabilirsiniz.
Kocaeli’nin En Meşhur Şeyi Nedir?
Kültürel açıdan gelişmiş olan Kocaeli, Türkiye genelinde yemekleri ve yöresiyle beğeni kazanmıştır. Buna göre Kocaeli’nin meşhur yemekleri arasında Höşmerim, Hindi Dolması, Cızlama ve Umaç Çorbası, Pişmaniye gibi lezzetler bulunurken, hatıra veya hediye almak için karamürsel sepeti ve hereke halısı gibi eşyaları tercih edebilirsiniz.
Kocaeli’nin Plaka Kodu Nedir?
Kocaeli plaka kodu, 41’dir. Bir otomobil, motor veya kamyon plakasında 41 yazdığını görmeniz, bu aracın Kocaeli ilinden satın alındığını gösterecektir. Kocaeli, aynı zamanda “İzmit” adıyla da geçmektedir. Burada yaşayan insanlar İzmit olarak bahsedebilirler. Bu sebeple İzmit plakası da 41 olacaktır.
Kocaeli’nin Telefon Kodu Nedir?
Her şehirde telefon kodları, belirli bir yeri aramak için farklı dizayn edilmiştir. Özellikle ev veya iş telefonlarını kullanırken bu bilgi işimize yarayacaktır. Kocaeli telefon kodu ise 0262’dir. Bu numara ile başlayan bir telefon numarası, aradığınız yerin Kocaeli sınırları içerisinde yer aldığını gösterir niteliktedir.
Kocaeli’nin İklimi Nasıldır?
Kocaeli iklimi, Akdeniz ve Karadeniz İklim özellikleri arasında değişiklik göstermektedir. İklim, yazları sıcak ve genel anlamda az yağışlı, kışları ise yağışlı, soğuk ve kar olasılığı ile geçmektedir.