Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olması dolayısıyla Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri oldukça çok sayıdadır.
Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan Bursa, özellikle tarihi açıdan çok büyük öneme sahiptir. Bunun başlıca sebebi Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olmasıdır. Bu sebeple Bursa, özellikle Osmanlı İmparatorluğu’na ait çok sayıda tarihi eseri içerisinde barındırır. Gelişmişlik açısından da Türkiye’nin ileri şehirlerinden biri olarak görülen Bursa, her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır.
Bursa’nın En Etkileyici Tarihi Yerleri
Belli bir dönem için Osmanlı’nın merkezi olan Bursa’da tarihi açıdan değerli sayısız yer vardır. Ancak turistler tarafından sıkça ziyaret edilen ve adeta Bursa’yı sembolize eden tarihi yerler şu şekilde sıralanabilir:
- Ulu Camii
- Bursa Kapalı Çarşı
- Osman Gazi Türbesi
- Orhan Gazi Türbesi
- Bursa Kalesi
- Orhangazi Külliyesi
- Uzun Çarşı
- Cumalıkızık Köyü
- Gölyazı
- Hanlar Bölgesi
- Muradiye Külliyesi
- Yıldırım Beyazıt Camii
- Murad Hüdavendigar Camii
Hanlar Bölgesi
Günümüzde Bursa hala ticaret alanında Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biridir. Ülkenin en önemli sanayi kentlerinden biri olmasının yanında, otomotiv sektöründe de birincil konumdadır. Ancak Bursa, ticaret alanındaki bu öncüllüğünü aslen Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ile almıştır.
Osmanlı’nın kurulması ve Bursa’nın başkent ilan edilmesinin ardından Hanlar Bölgesi adı verilen bu ticaret alanı kurulmuştur. Bu bölgede günümüzde de aktif olan birden fazla han yer almaktadır. Koza Han, Eskişehir Hanı, Kubbeli Han, Apolyont Han, Geyve Han, Emir Han ve Balibey Hanı bu hanlardandır. Osmanlı ekonomisinin büyük bir kısmını kaplayan bu ticaret merkezi, yüzyıllardır çok kıymetlidir. Öyle ki UNESCO, Bursa’da yer alan bu Hanlar Bölgesi’ni korumaya almıştır. Osmanlı’daki ticaret kültürünün hala devam ettiği Hanlar Bölgesi, Bursa’nın tarihi yerleri arasındadır.
Ulu Camii
Bursa’nın sembolü olarak kabul edilen Bursa Ulu Camii, Hanlar Bölgesi’nde yer alıyor. Daha spesifik olmak adına şehrin Osmangazi ilçesinde bulunduğu söylenebilir. Bursa’da gezilecek yerler listelendiğinde Ulu Camii kesinlikle ilk sırada yer almalıdır. 20 adet kubbesi ile Ulu Camii, yalnız Bursa’nın değil, genel anlamda Türkiye’nin en önemli yapılarındandır. Yapının inşa edildiği yıl 1400’dür. Yaptıran kişi ise I.Bayezid’dir. Ulu Camii, Türkiye’de bulunan camiler arasında iç cemaat alanı en geniş olan camidir. Camiyi benzersiz yapan özelliklerden biri de budur. Caminin sanat tarihindeki yeri çok büyüktür. Bunun sebebi ise caminin Selçuklu sanatından Osmanlı sanatına geçişin en önemli örneği olarak görülmesidir.
Hala aktif bir ibadethane olarak kullanılan Ulu Camii, 1855 yılındaki depremin ardından restore edilmiştir. Farklı dinlere mensup ziyaretçileri de güzelliği ile büyüleyen Ulu Camii, Bursa’nın tarihi yerleri arasındadır.
Osman Gazi Türbesi
Osman Gazi, Osmanlı Devleti’nin kurucusudur. Osmanlı’nın ilk başkenti olmasından dolayı da türbesi Bursa’da yer almaktadır. Osman Gazi Türbesi, Osmanlı’da inşa edilen ilk padişah türbesidir. Bu bakımdan tarihteki yeri büyüktür.
Bursa’nın tarihi yerleri arasında yer edinen türbe, Osmangazi ilçesinde bulunan Tophane Meydanı’nda yer alır. Hemen karşısındaysa Osman Bey’in oğlu olan Orhan Gazi’nin türbesi yer alır.
Orhan Gazi Türbesi
Orhan Gazi, Osmanlı’nın kurucusu olan Osman Bey’in oğludur. Osman Bey her ne kadar Bursa’yı fethetmenin hayalini kurmuş olsa da bunu başaramamıştır. Bursa’yı fethetmek, oğlu Orhan Gazi’ye nasip olmuştur. Bursa’yı fetheden ve başkent ilan eden padişah olması dolayısıyla da Orhan Gazi’nin türbesi Bursa’da bulunmaktadır.
Orhan Gazi Türbesi, Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri kategorisinde yer almaktadır. Türbe, yılın her dönemi yerli ve yabancı çok sayıda turist ağırlamaktadır. Bunun önemli bir sebebi, türbenin bulunduğu konumun turistik açıdan ilgi çekici mağazalarla dolu olmasıdır. Tıpkı babasının türbesi gibi, Orhan Gazi’nin türbesi de oldukça sade bir mimariye sahiptir.
Gölyazı
Gölyazı, Bursa’nın tarihi ve doğal güzellikleri sınıflandırmasında ilk sırayı rahatlıkla alabilecek bir konumdadır. Yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı olan Gölyazı, Bursa’nın merkezine uzak bir konumdadır. Gölyazı, esasen Bursa’nın yarımada üzerinde bulunan Nilüfer ilçesinde yer alan bir mahalledir. Görünümü ve enfes konumu ile adeta saklı bir cenneti andıran Gölyazı’nın tarihi açıdan da önemi büyüktür. Bunun sebebi Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’na ait kalıntılara sahip olmasıdır. Bu kalıntıların el değmemiş halde korunduğu Gölyazı’nın değeri bu sebeple katlanmaktadır.
Çok sayıda turist çeken bir bölge olmasından dolayı Gölyazı ekonomisi çoğunlukla turizm ile kalkınmaktadır. Bunun yanında balıkçılık da bölgede oldukça gelişmiştir. Nitekim Gölyazı’da enfes bir manzara eşliğinde karnınızı doyurabileceğiniz çok sayıda balık lokantası bulunmaktadır.
Uzun Çarşı
Mısır Çarşısı’nı andıran atmosferiyle Uzun Çarşı, Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri listesinde önemli bir yere sahiptir. Osmanlı’nın ticaret merkezi olan Hanlar Bölgesi’nin en önemli hanlarından biri olan Koza Han yakınlarında bulunmaktadır.
14.yüzyılın ortalarında açılan çarşıda çok sayıda dükkan bulunmaktadır. Ünü kıtaları aşan Uzun Çarşı, her yıl binlerce turist tarafından yoğun ilgi görmektedir. Günümüzde çarşıda aktif olarak 80 dükkan satış yapmaktadır. Ancak bu sayının geçmiş tarihlerde arttığı ve azaldığı da görülmüştür. Bursa’nın yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz çarşıda, yine Bursa’ya ait geleneksel ürünleri de satın alabilirsiniz.
Bursa Kalesi
Milattan öncesine ait olan Bursa Kalesi, tarih boyunca pek çok uygarlık tarafından aktif olarak kullanılmıştır. 2 km uzunluğa sahip olan surlardan oluşan kale, gezintileriniz sırasında sıkça karşılaşacağınız bir yapıdır. Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapısı, Kaplıca Kapısı, Yer Kapı ve Zindan Kapısı, kalenin kapılarını oluşturur. Ancak Hisar Kapı, 1855 yılında yaşanan deprem sonucunda yıkılmıştır.
Kaleyi inşa eden Bitinya Krallığı dışında sırasıyla Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılmıştır. Bu sebeple Bursa Kalesi, Bursa’nın en etkileyici tarihi yerleri arasındadır. Çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan Bursa Kalesi, günümüzde hala oldukça ilgi görmektedir.
Cumalıkızık Köyü
Yıldırım ilçesine bağlı olan Cumalıkızık Köyü, yedi asırlık bir tarihe sahiptir. Cumalıkızık haricinde Bursa’da hala varlığı devam eden beş farklı Kızık Köyü bulunmaktadır. Esasen tarihte çok daha fazla Kızık köyü var olmuş olsa da çoğu günümüze kadar süregelememiştir.
Cumalıkızık Köyü’nü diğer Kızık köylerinden ayıransa UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer almış olmasıdır. Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait kalıntıların yer aldığı köy, tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Yapıların mimarisi ise ziyaretçileri asıl etkileyen unsurdur. Osmanlı erken dönem mimarisinin mükemmel örnekleri olan yapılar, görenlere adeta görsel bir şölen sunar. Konumu ile de eşsiz bir yeri olan Cumalıkızık Köyü, Bursa’nın tarihi ve doğal güzellikleri arasında görülmektedir.
Osmanlı kültürünü yaşatmaya devam eden Cumalıkızık Köyü’nde, ziyaret edebileceğiniz bir müze de bulunmaktadır. Bu müze, Cumalıkızık Etnografya Müzesi’dir. Köyün geçmiş zamanlarından kalma eşyalarının sergilendiği müze, köyün geçmişi hakkında detaylı bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.
Bütün bu tarihi ve kültürel şölenin yanında Cumalıkızık Köyü, restoranlarıyla da sizi Bursa’nın içine çekecektir. Köylülerin Bursa’nın yöresel lezzetlerini özenle hazırlayıp sundukları lokantalarda karnınızı doyurabilir, Bursa kültürünün derinlerine inebilirsiniz.
Görüldüğü üzere Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri oldukça çok sayıdadır. Bursa, yalnız bunlarla sınırlı kalmayıp, daha pek çok eşsiz yapı ve bölgeye ev sahipliği yapmaktadır. Bu bakımdan Türkiye’nin gerek tarihi, gerekse turistik açıdan en zengin bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir.
[alert-note]Bursa’nın Tarihi Yerleri başlıklı yazımız ilginizi çektiyse ve bu şehri daha yakından tanımak istiyorsanız Bursa Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı da okuyarak şehri detaylı olarak keşfedebilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]