Günümüzde yurtdışında çalışmanın pek çok avantajı mevcuttur. Buna bağlı olarak; yurtdışında iş imkanı ve şartları değerlendirilmektedir. Peki yurt dışında çalışmaya başlamak için gerekli koşullar nelerdir? Yurtdışında iş bulmak ve çalışmaya başlamak için yapılabilecek adımlar temel olarak aşağıdaki şekildedir:
Yurtdışı Süreci Kurgulanırken Yapılacak Hazırlıklar
Yurt dışında çalışmak ve yaşamak için elbette belli bir hazırlık gerekmektedir. Bu durum, yurtdışında yaşamanın koşulları arasında bulunmasa da; henüz şartlar olgunlaşmadan dahi aylar öncesinden hazırlık yapmak avantaj sağlayacaktır. Çünkü yurt dışına gidiş için imkanlar olgunlaştığında ve diğer etkenler devreye girdiğinde yoğunluk artacak hazırlık sürecine yeteri kadar ilgi gösterilemeyecektir.
Dolayısıyla aşağıda sunulan öneriler doğrultusunda yurt dışında çalışmak için iş imkanı doğduğunda; yaşanacak bölgedeki evin erkenden tutulması avantaj sağlamaktadır. Böyle olmadığı takdirde işe gidip gelirken aynı zamanda ev bakmak ve otelleri ciddi paralar ödemek durumunda kalınabilir. Aynı zamanda gidilecek ülke daha önceden tanınan bir bölge değilse; yani kişi daha önce bölgeye hiç gitmediyse ev arama esnasında emlakçılara danışılabilir.
Çalışma İzni Ve Vizesi Almaya Dair Ayrıntılar
İş bulma ve başka bir ülkeye yerleşme aşamasında önemsenecek ve dikkat edilmesi gereken içeriklerden birisi de çalışma izni ve vizesine dair ayrıntılar olmaktadır. Örnek olarak Türkiye’den yabancı bir ülkeye turist vizesi ile giderek çalışmak mümkün değildir. Yasal şartlar gereği yurt dışında çalışabilmek için kesinlikle çalışma izni bulunması gerekir.
Bu nedenle ülkelerin şartlarına bağlı olarak değişiklik gösteren çalışma izni ve vizesi alınmasına dair detaylı konuların araştırılması önem arz eder. Örnek olarak bağlantılı şekilde çalışılan firmalar aracılığıyla yurtdışına gidilecekse; kimileri vergi ödememek amacıyla vize ajanslarına yönlendirerek kişilerin kendi işlemlerini kendilerinin gerçekleştirmesini isterler.
Bazı firmalar ise turist vizesi eşliğinde çalışılabileceğini ifade eder. Ancak bu yasal bir durum olmadığı için en kısa sürede sınır dışı edilme durumuyla karşı karşıya kalınır. Yakalanma durumu olmasa dahi ülkede bulunan işçi haklarından faydalanmak ve insan iyi şartlarda çalışmak için bu yasal sınırlar oldukça önemlidir.
Dolayısıyla yurtdışı çalışma izni vizesi kapsamında en doğru ve sorunsuz şekilde işlemleri gerçekleştirmekte fayda vardır. Çalışma izni kim ülkeler için daha kolay kimileri için zor olabilir. Ancak belli adımlar izlendiği takdirde işlemler tamamlanacaktır.
Çeşitli Sertifikalar Edinmek
Bu sertifikaya sahip olmak her meslek grubu için söylenmese de pek çok meslek alanında yurt dışında çalışmak için artı değerlerden birisini oluşturmaktadır. Mesleki sertifikaların bu kadar önemli olmasının sebebi elbette ki alandaki yetkinliği ifade etmesidir.
Örnek olarak teknoloji alanında bir iş sahibi olan kişiler için elbette alanında yeteneğini ve yetkinliğini kanıtlayan teknolojik alt tabanlı eğitimlerin bulunması tercih edilir. Ya da bir aşçının kendi alanına yönelik sertifikaları sahip olması beklenir.
Yabancı Dil Koşulu
Yabancı dil bilmeden yurtdışında çalışmak günümüzde sıklıkla değerlendirilen içeriklerden birisidir. Ancak gidilecek çoğu ülke kendi dilinin en az kişinin kendisini ifade edebileceği ve mesleğini ilerleyebileceği şekilde öğrenmesini gerekli kılmaktadır.
Profesyonel bakımdan bazı ülkeler yalnızca İngilizce gibi dil taleplerinde bulunurken bazı ülkeler kendi anadillerine yönelik etkinlik beklemektedir. Dolayısıyla bir firma aracılığıyla doğrudan çalışmaya gidiliyor olsa dahi kişinin yaşayacağı ülkede ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve kendini ifade edebilmesi açısından dil bilgisi oldukça önemlidir.
Gönüllülük Çalışmaları
Çeşitli farklı uygulamalar özellikle gençlerin dünyayı gezilmesi ve farklı kültürler tanıyabilmesi için gönüllü çalışmalarına izin verecek içerikler barındırmaktadır. Genellikle üniversite dönemindeki öğrencilerin tercih ettiği gönüllü çalışma içerikleri; bir aydan bir yıla ve hatta daha uzun süreye kadar hizmet alımı sağlamaktadır.
Yurtdışında yaşamaya ve çalışmaya dair ön bir tecrübe edinmek açısından oldukça değerli bir deneyimdir. Yurtdışına çalışmaya gönderen firmalar başta olmak üzere farklı alanlarda gönüllülük projeleri yürüten sivil toplum örgütlerine de başvurulabilir.
Rahatlıkla ulaşılabilecek gönüllü çalışma programları kapsamında belli bir süre gönüllü çalışma karşılığında yeme-içme ve konaklama gibi hizmetler karşılanmaktadır. Doğrudan maddi bir gelir sağlamakla birlikte yurtdışında yaşamaya yönelik önemli bir adımdır. Kişinin bulunduğu ülke ve ileride yaşamak istediği ülkeyi tanıması açısından da iyi bir fırsattır.
Bununla birlikte yalnızca gençler için değil diğer yetişkinler için de çok sayıda gönüllü programı mevcuttur. Aynı zamanda belli bir uzmanlık alanında gönüllü çalışma projesine dahil olmakla mümkündür.
Örnek olarak aşçılık, öğretmenlik gibi alanlar özelinde ya da tarım işçiliği gibi kişinin uzmanı olduğu bir alanda proje katılması mümkündür. Param yok yurt dışına nasıl giderim sorusunun en net ve uygulanabilir cevaplarından birisi gönüllülük programları eşliğinde hizmet sunmaktır.
Günümüzde yurt dışında çalışma araştırmaları her geçen gün artmaktadır. Bunun sebeplerinin başında ekonomik olarak zorluk yaşayan insanların refah içindeki ülkelere göç ederek para kazanma anlayışı bulunur. Bunun yanı sıra farklı kültürler tanımak ve deneyim elde etmek de sebeplerden birisidir. İnsanlar yeni bir hayata başlamak ve değişiklik elde etmek için de yurt dışında çalışmayı tercih edebilmektedir.