Dünyanın en zengin 15 ülkesi neresidir? Sorusu genel olarak sıkça merak edilerek pek çok kişi tarafından çeşitli arama motorları kullanılarak cevap aranan bir soru olarak karşımıza çıkar. Ülkelerin zengin olarak nitelenebilmesindeki ölçüt gayri safi yurt içi hasıla verileri baz alınarak bu sıfat kullanılır.
Dünyanın en zengin 15 ülkesi yazının devamında yer almaktadır.
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
1- Lüksemburg
Lüksemburg, 122.74 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 1. sırada yer almaktadır. Bu ülke Avrupa kıtasının ortasındaki konumu ile Fransa ve Almanya’ ya oldukça yakındır. Bu da ülke ekonomisinin güçlü olmasına imkan verir.
2- Singapur
Singapur, 102.74 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 2. sırada yer almaktadır. Bu ülke, dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri oluşu ve rekabetçi ekonomisi ile dikkat çekmektedir. Ülkenin ekonomisindeki gelirin ticaretin yanı sıra endüstri olduğu bilinmektedir.
3- İrlanda
Kuzeybatı Avrupa’da eşsiz bir konuma sahip olan İrlanda, 99.24 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 3. sırada yer almaktadır. İrlanda ekonomisinin oldukça büyük bir bölümü yüksek teknoloji endüstrisine bağlıdır.
4- Katar
Basra Körfezi ülkelerinden biri olarak bilinen Katar, 97.26 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 4. sırada yer almaktadır. Ülke ekonomisinin ana kaynağı petrol ve doğalgaz olarak biliniyor. Dünyanın 3. En büyük doğalgaz rezervine sahip olması ise zenginleşen ülkede sanayi ve turizm de gelir kaynakları arasındadır.
İlginizi Çekebilir: Eskişehir Kaplıca Otelleri
5- Makao
Makao bilinen diğer ismi ile Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi, 90.61 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 5. sırada yer almaktadır. Geçmiş tarihtePortekiz’ e bağlıı olduğu bilinen Makao, günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti’ ne bağlıdır. Ülkenin ekonomisi sanayi, oyuncak sektörü, elektronik alet sanayiine bağlıdır.
6- İsviçre
Batı, Orta ve Güney Avrupa’ nın tam kesişim noktası olarak bilinen İsviçre 75.88 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 6. sırada yer almaktadır. Covid- 19 pandemisi sebebiyle ülke ekonomisi zorluk yaşadığı bilinir. Ülkenin ekonomisi gelişmiş sanayi sektörüne dayanmaktadır.
7- Norveç
Norveç, 69.17 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 7. sırada yer almaktadır. Norveç, İskandinav Yarımadası’ nda olması sebebiyle İskandinav ülkelerinden biri olarak bilinir. Ülkenin ekonomi modeli karma ekonomidir. Ülkenin ekonomisi ensdüstri devrimi öncesinde balıkçılığa dayanırken, endüstri devrimi sonrasında petrol üretimine dayalı hale geldi.
8- Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri 68.31 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 8. sırada yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri sahip olduğu doğal kaynaklar ve alt yapısının çok gelişmiş olması sebebiyle dünya ticaretine yön verir hale gelmiştir. Amerika Birleşik Devletleri bunun yanı sıra dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi olarak biliniyor.
9- Brunei
Güney Asya’da yer alan Borneo ada ülkesi olarak bilinen Brunei, 64.41 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 9. sırada yer almaktadır. Ülkenin ekonomisinin en mühim kaynağı petrol ve doğalgaz olarak biliniyor. Ayrıca ülke ekonomisinin gelir kaynakları arasında kereste, kağıt ve cam endüstrileri yer almaktadır.
10- Hong Kong
Bir diğer ismi ile Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdare Bölgesi olarak bilinen Hong Kong 62.84 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 10. sırada yer almaktadır. Uzak Doğu’ nun ticaret merkezi olan ülkenin ekonomisinin temel kaynaklarından biri turizm olarak biliniyor. Ayrıca bu ülkenin diğer ülkelere oranla iş insanlarının en pahalı yaşam şartlarına sahip olduğu bilinir. Bunlara ek olarak uluslararası ticaretin yaygın olması ile de Hong Kong ön plana çıkmaktadır.
11- San Marino
San Marino, 61.51 dolar gayri safi yurt içi hasılası ile dünyadaki en zengin ülkeler listesinde 11. sırada yer almaktadır. Avrupa’ da bulunan 5 mikro devletten biri olarak bilinen San Marino ayrıca dünyanın en küçük ülkesi olarak tanınıyor. Ülke ekonomisinin temel kaynaklarından biri turizm olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna ek olarak ülke ekonomisinde bankacılık faaliyetleri, elektronik ve seramik gelir alanlarından öne çıkan alanlardır. Ülke vatandaşlarının büyük bir bölümü gelirini tarım faaliyetlerinden elde etmektedir.
Bu ülkeleri 13. sırada yer alan ve 60, 46 dolar gayri safi yurt içi hasılaya sahip olan Hollanda, 14. Sırada yer alan ve 59, 84 dolar gayri safi yurt içi hasılaya sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri; 15. sırada yer alan ve 58, 15 dolar gayri safi yurt içi hasılaya sahip olan İzlanda takip etmektedir.