Dünyanın en kalabalık ülkeleri nelerdir? Sorusunun yanıtına verilecek cevap genel olarak Alman Dünya Nufüsu Vakfı’ nın her yıl yayımladığı rapora göre cevaplandırılır. Bu raporda güncel dünya nüfusu bilgisi verilir. Bu raporun yayımladığı son rapora göre dünya nüfusu 7 milyar 8 milyon olarak tespit edilmiş olduğu görülür.
Bu raporun verilerine göre dünyada bulunan insan sayısı her saniyede bir 2,6 kişi artmaktadır. Bu hesaplama baz alınarak 2023 yılında dünya nüfusunun yaklaşık olarak 8 milyarın üstüne çıkacağını söylemek mümkündür. Birleşmiş Milletler ise doğum ortalamasını her bir kadın için 2, 4 çocuk olarak var sayıyor ve bu oranın 2, 1 çocuğa düşmesi ihtimalinde ise dünya nüfusundaki büyüme oranının durabileceğini ön görüyor.
Dünyanın En Kalabalık Ülkeleri: Çin
Çin, dünyadaki en kalabalık nüfusa sahip ilk ülkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çin’in yaklaşık nüfusunun 1.407.692.960 olduğu biliniyor. Dünya’ nın en kalabalık ülkesi Çin, en önemli ticaret şehirlerinden biri olarak bilinen ve yaklaşık olarak 25, 6 milyonluk nüfusa sahip olan Şangay kenti ile de ön plana çıkmaktadır.
Hindistan
Hindistan 1.376.238.018 kişilik nüfusu dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında ilk sıralara yerleşmektedir. Bu kalabalık nüfusu ile Hindistan adeta Çin ile yarış halindedir. Hisdistan’ın bu denli kalabalık olmasının sebebi ise kontrolsüz nüfus artışı yaşıyor olması olarak kabul ediliyor. Hindistan’da günde kaç bebek doğuyor? Hindistan’da doğan bebeklerin sayısını kesin olarak söylemek mümkün olmasa da bu ülkede her gün binlerce bebeğin doğduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca Hindistan’daki kontrolsüz nüfus artışı sebebiyle Çin’in nüfusunu geçeceği ön görülmektedir.
İlginizi Çekebilir: Avanos Gezilecek Yerler
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri, 331.449.281 kişilik nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında 3. sıraya yerleşmektedir. Dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında üçüncü sırada Amerika Birleşik Devletleri’ nin yer alma 9.834 milyon kilometrekarelik yüz ölçümü göz önünde tutulduğu zaman gayet normal bir durum olarak değerlendirilebilir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin nüfusunun kalabalık olma sebebi sayılan bir etken de Amerika Birleşik Devletleri’ nin çok fazla göç almasıdır. Bu yüzden de Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun yaklaşık olarak 45 milyonu aşan kısmının göçmenlerden oluştuğu görülüyor. Bu göçmen sayısının bütün dünyadaki göçmen sayısının yaklaşık olarak % 19’una denk gelmektedir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin en kabalık şehri olarak karşımıza New York çıkmaktadır.
Endonezya
Endonezya, 271.350.000 kişilik nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında 4. Sıraya yerleşmektedir. Endozya’da 1970 yılından 2010 yılına kadar nüfusu ciddi ölçüde artmıştır. Bu artış, söz konusu olan bu 40 yıllık süre içinde nüfusunu ikiye katlamış olarak da açıklanabilir. Esasen Endonezya, pek çok ülkeden göç alma oranının yüksek olmasına rağmen ülkenin yerli bireylerinde yaşanan nüfus artışı da hız kesmeden devam etmekte olduğu biliniyor. Ayrıca Endonezya nüfusunun % 87’ sini Müslümanlar’ın oluşturması ile dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusa sahip oluşuyla da dikkat çekmektedir.
Pakistan
Pakistan, 225.200.000 kişilik nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında 5. Sıraya yerleşmektedir. Pakistan nüfusunun en dikkat çekici yanı nüfus yoğunluğunda görülen genç yaş ortalaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu genç nüfusun yaş ortalamasının 22 olduğu biliniyor.Fakat Pakistan’ın ekonomik durumunun çok kötü olması sebebiyle Pakistan vatandaşı olan bu genç nüfus farklı ülkelere farklı sebepler ile göç etmektedir. Bu sebepler arasında genel olarak eğitim için yurt dışını tercih etmek baş sıralarda yer alıyor. Bu sebeple Pakistan genç nüfusunu ülkede tutabilmek için öncelikle ekonomisini düzeltmeyi hedefliyor.
Brezilya
Brezilya, 213.057.783 kişilik nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında 6. Sıraya yerleşmektedir. Brezilya, Güney Amerika kıtasının en büyük ülkesi olarak bilinmektedir. Ayrıca ülkenin nüfus yoğunluğu ülkenin yüz ölçümü ile doğru orantı göstermektedir. Brezilya’ nın en kalabalık şehri sahip olduğu 213 milyon kişilik nüfusu ile Rio de Janeiro olarak biliniyor.
Nijerya
Nijerya, 211.401.000 kişilik nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında 7. Sıraya yerleşmektedir. Nijerya, Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi olarak bilinmektedir. Tıpkı Pakistan gibi Nijerya’ nın nüfusunun da oldukça genç olduğu biliniyor. Öyle ki Nijerya’daki insan nüfusunun büyük çoğunluğu 24 yaş altıdır. Bu duruma sebep olan ilk etken ülkedeki yaşam süresinin düşük oluşudur. Bir diğer sebep ise Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Nijerya’da erkeklerin ortalama yaşam süresi 53 iken kadınlarda ortalama yaşam süresinin 56 olduğu görülmektedir. Öte yandan bu duruma sebep veren bir diğer etken ise ülkede sıtma, tüberküloz, AIDS, menenjit gibi pek çok hastalığın yaygın olmasıdır.
Bangladeş
Bangladeş, 170.566.060 kişilik nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkeleri sıralamasında 8. Sıraya yerleşmektedir. Bangladeş’in nüfus sayısı yüz ölçümü ile doğru orantıya sahip değildir. Ayrıca ülkenin aşırı yoksul olması da anne çocuk sağlığı, gıda güvenliği, hastalıklarla mücadeleyi bir hükümet politikası haline getirmeye çalışan Bangladeş, ülkedeki yoksulluğu bitirmeyi hedefliyor.