“Dünyanın en güzel çölleri nerededir”; dünya turuna çıkmaya hazırlananlar tarafından çok araştırılan bir konudur.
Mavi gökyüzü ve altın kumlarıyla dünyadaki çöller; gezginlerin yakın takibine takılmıştır. Alışılmışın dışında farklı bir tatil deneyimlemek isteyenlere çöl tatili önerebiliriz. Çöl denildiğinde; jeep ve deve gezileri ön plana çıkıyor. Son birkaç yıldır çöl tatili çok popüler hale gelmiştir. “Peki, bu kadar çok güzelliği barındıran çöl nedir” kısaca onu açıklayıp arkasından en güzel olanlarını inceleyelim. Senelik yağış miktarı ele alındığında 250 milimetrenin altında olan yerler, çöl olarak adlandırılmaktadır. Çöller;
- Soğuk,
- Sıcak şeklinde ikiye ayrılıyor.
Grönland ve Antartika’nın çoğunluğu soğuk çöl şeklinde adlandırılıyor. Hem kutup çöllerini hem de normal çölleri bakımından incelendiğinde dünyanın üçte birini kaplamaktadır.
Dünyanın En Büyük Çölleri
Dünyanın en büyük çölleri aynı zamanda en güzeller çöller şeklinde de isimlendirilebilir. İşte dünyanın en güzel ve büyük çölleri!
İlginizi Çekebilir: İğneada Gezilecek Yerler
Dünyanın En Güzel Çölleri: Sahra Çölü
Sahra Çölü; dünyadaki en büyük sıcak çöl olarak ifade edilmektedir. “Büyük Sahra” şeklinde nitelendirilen bu çöl büyüklüğüyle dikkat çekiyor. Özellikle Afrika ve birçok ülkenin sınırlarının içinde yer alması çölü daha anlamlı kılıyor. Sahra Çölü’nün en ilginç tarafı çok uzun zaman yağmur düşmeyip sonrasında yağdığındaysa bitki örtülerinin ortaya çıkmasıdır. Sahra Çölü’ndeki bitkiler iki günde olgunlaşmaya başlıyor. Sahra Çölü, mineral açısından da çok zengindir. Sahra Çölü şu ülkelerin sınırlarında yer alıyor;
- Nijer,
- Cezayir,
- Fas,
- Mısır,
- Tunus şeklinde pek çok Afrika ülkesini içine alıyor.
Sahra Çölü’nü keşfetmeye ilk olarak Kazablanka’dan başlayabilirsiniz.
Büyük Havza Çölü
Amerika’nın en büyük çölü olarak nitelendirilen Büyük Havza Çölü, 190.000 kilometre alanı kaplamaktadır. Büyük Havza Çölü’nün doğusunda Rocky Dağları; güneyinde Sonoran ve Mojave; batısında Sierra Nevada dağ sisilesi; kuzeyinde Columbia Platosu yer almaktadır. Büyük Havza Çölü, soğuk çöller kategorisi içinde yer almaktadır. Büyük Havza, olağandışı kayalarıyla meşhur bir çöldür.
Dünyanın En Güzel Çölleri: Chihuahuan Çölü
Kuzey Amerika’nın en büyük çölü olma özelliği taşımaktadır. Chihuahuan Çölü, güneybatı ABD ve Kuzey Meksika’nın bazı bölgelerine de yayıldığı görülmektedir. Yaz döneminde 20 metreye kadar yağmur görülmektedir. Dünyanın diğer yerlerinde görülmeyen sürüngen, balık ve amfibi çeşitlerine de Chihuahuan Çölü ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda 3.500’i geçit bitki türünü barındırıyor.
Gobi Çölü
Dünyanın en büyük çölleri denildiğinde Gobi Çölü’nü de listeye almak gerekiyor. Dünyanın 5. büyük çölü unvanına sahip olan Gobi; Güney Moğolistan ile Kuzey/Kuzeybatı Çin’in sınırları içerisinde yer almaktadır. Yer yer çorak ve kurak bir çöl olma özelliği taşıyan Gobi, muson özelliklerini de içerisinde barındırmaktadır. Gobi Çölü bazı mevsimleri kurak bazılarınaysa yağışlı geçirmektedir. Gobi Çölü’nün yıllık yağış ortalaması; 50 mm ve 200 mm arasında değişmektedir. Gobi Çölü’nün doğu bölümlerinde yaz döneminde aşırı miktarda yağış görülür. Gobi Çölü’nde dinozor avcılığı yapılmaktadır.
Antarktika Çölü
Yeryüzündeki en düşük sıcaklık Antarktika kıtasında görülmektedir. Antarktika, çok uzun zaman güneş ışığı alamaz. Antarktika buzullarla kaplı bir çöldür. Dünyanın en büyük çölü olarak kabul edilen Antarktika’da yağış çok azdır. Yıllık ortalama yağış miktarını ele aldığımızda, 50 mm altında olduğu saptanmıştır. Antarktika’ya genellikle kar yağmaktadır.
Suriye Çölü
Suriye, Ürdün, Irak ve Suudi Arabistan’ı kapsayan bir çöldür. Suriye Çölü konum itibariyle petrol boru hatlarıyla otoyolların olduğu alanda yer almaktadır. Suriye Çölü’nün yıllık ortalama yağış miktarı, 125 mm altıdır. 2009 yılında Suriye’nin Stonehenge isimli bölgesi keşfedilmiştir. 2012 senesinde bir keşif raporu yayınlanmıştır. O keşif raporunda yer alan bilgilere göre; bölgede hem mezarlar hem de taş çemberler yer alıyor.
Büyük Viktorya Çölü
Avustralya’nın büyük bir alanını, Büyük Viktorya Çölü’nün kapladığını söyleyebiliriz. Büyük Viktorya Çölü; tuz gölleri ile kum tepeciklerinden oluşmuştur. Kırmızı kum, Batı Avustralya kıta sahanlığında görülmektedir. Avustralya’nın güney taraflarındaysa, kumlar beyaza renge bürünüyor. Burada kumun beyaz olması, kıyıdaki kumlardan kaynaklanmaktadır.
Kalahari Çölü
Kalahari Çölü diğer çöllere kıyasla hem daha kalabalık hem de bereketli topraklardan oluşmuştur. Kalahari Çölü’nde çimli toprak, yaprak döken ağaçlar ve çalılar yer almaktadır. Kalahari Çölü, bitki örtüsü bakımından çok zengin bir çöldür. Kalahari Çölü;
- Antilop,
- Fundalık,
- Aslan,
- Yaban mersini,
- Sırtlan gibi pek çok canlının da yaşam alanı olmuştur.
Kalahari Çölü’nün en önemli özelliği, kumunun suyu tutmasıdır. O nedenle Kalahari Çölü, birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Kalahari Çölü aynı zamanda dünyanın en eski kültürünü de ağırlamıştır. Bu kültür, Afrika’nın en eski kabilesi San Bushmen’dir.
Patagonya Çölü
Şili’de küçük bir alanı ve Arjantin’inde güney bölümünü kapsamaktadır. Patogonya Çölü’nde iki ana iklim bölgesi yer almaktadır. Patagonya Çölü’nün kuzey tarafı sıcak ve yarı kuraktır. Güney bölgesiyse, soğuk ve kar yağışlıdır. Patagonya Çölü’nün özelliği, nesli tükenme tehlikesi yaşayan hayvan ve bitkilere yaşam alanı olmasıdır. Petrol çıkarımından dolayı dünyanın en güzel çölleri listesine aldığımız Patagonya Çölü, kuru çöle dönüşmeye başlamıştır.