Yeşil Pasaport Seyahat İzni Nasıl Alınır?
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Yeşil Pasaport Seyahat İzni Nasıl Alınır?

0

Yeşil pasaport seyahat izni nasıl alınır konusu 2021 yılından sonra biraz daha değişen bir sistem ile ortaya çıkmıştır. Yeşil pasaport seyahat izni konusu, Avrupa parlamentosu gereğince vizesiz seyahat haklarını kısıtlamıştır. Avrupa ülkeleri 2021 yılı içerisinde diğer Avrupa ülkeleri arasında birbirleri ile giriş çıkışlarda bir takım kayıt işlemleri yapılmasını öngörmüştür.

Bu durum özellikle de Avrupa ülkelerini ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarını kapsamaktadır. Yani Türk vatandaşları yurtdışına çıkmak istedikleri zaman yani Avrupa ülkelerinden herhangi birini ziyaret etmek istedikleri zaman ETIAS sistemine kayıt yaptırmak durumunda kalacaklardır. Türk vatandaşlarının Avrupa ülkelerine seyahat etmeleri için yeşil ve gri pasaport gerekli olacaktır. Bu konu ile ilgili olarak ilk başta yeşil pasaport ve gri pasaport ne anlama gelir bilinmesi gerekmektedir.

Yeşil Pasaport Seyahat İzni Nasıl Alınır
Yeşil Pasaport Seyahat İzni Nasıl Alınır

 Yeşil Pasaport Nedir?

Avrupa ülkelerine bir ziyarette bulunmak amacı ile gitmek isteyen kişilerin alması gereken yeşil pasaport ya da gri pasaport şartı vardır. Bu durumda genel olarak Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları yeşil pasaport nedir ya da gri pasaport nedir diye soracaktır. Yeşil pasaport nedir diye soracak olur iseniz yeşil pasaport, bir diğer tanımı ile hususi pasaport olarak geçer.

Devlet görevi ile belirli şartlara tabi olarak verilen pasaporta yeşil pasaport denir. Yani bu yeşil pasaport devlet memurlarına verilen bir pasaport türüdür de diyebiliriz. Aynı zamanda yeşil pasaport, bir takım ayrıcalıklı durumlar söz konusu olduğu zaman devlet memurlarının ailelerine de verilebilir.

Yeşil pasaportun tanımını öğrenen herkes elbette ki doğal olarak yeşil Pasaportun süresinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Yeşil pasaport kaç yıllık olur diye soracak olur iseniz yeşil pasaport 5 yıl için verilen bir pasaporttur. Yani Avrupa ülkelerine gitmek isteyen bir Türk vatandaşı eğer ki yeşil pasaport almış ise yani devlet memuru olarak Avrupa ülkelerine ziyaret amaçlı gitmiş ise bunun süresi 5 yıl ile sınırlı olacaktır. Yeşil pasaport sahibi bir devlet memuru 5 yıl sonra yeşil pasaport yenilemek durumunda kalacaktır.

İlginizi Çekebilir: Edremit Gezilecek Yerler

 Gri Pasaport Nedir?

Yeşil pasaportun ne olduğunu öğrendikten sonra gri pasaport nedir ne değildir diye de bir soru yöneltmeniz son derece doğal olacaktır. Bu sebepten dolayı size gri pasaportun ne olduğunu da açıklama gereği duymaktayız. Gri pasaport nedir sorusuna gelecek olur isek gri pasaport hizmet pasaportudur. Yani hizmet pasaportu isminden de anlaşılacağı gibi gri pasaport sahibi olan insanlar devlet görevlendirmesi ile yurtdışına çıkmak durumunda kalan kişilere verilen pasaporttur. Bununla birlikte yalnızca devlet görevi ile görevlendirilen kişilerin yurt dışına çıkması için verilen pasaport olmasının yanı sıra bir de belirli şartlar dâhilinde bu devlet görevlilerinin ailelerine verilen pasaport olarak da yer almaktadır.

Yeşil pasaport ile gri pasaportun farkı nedir? Diye soracak olur iseniz yeşil pasaport ile gri Pasaportun arasındaki fark birinin hizmet amaçlı yani gri pasaport sahibi kişilerin devlet görevlendirmesi ile ilgili Yani iş için yurt dışına çıkma sebebiyle verilmesi dolacaktır. Gri pasaport kimlere verilir ya da yeşil pasaport kimlere verilir konusu da son derece büyük bir tartışma konusu olmaktadır. Genel olarak insanların kafa karışıklığı yaşamış olduğu bu konu şu şekilde açıklanabilir. Bunu bir örnek ile açıklayacak olur isek mesela Türk Hava Kurumu’nun personellerinin ya da Türk Kızılay Cemiyeti’nin herhangi bir iş için yurt dışına çıkması gri pasaport ile sağlanır.

Yeşil Pasaport Seyahat İzni Nasıl Alınır
Yeşil Pasaport Seyahat İzni Nasıl Alınır

 Yeşil Pasaport Alma Şartları Nelerdir?

Avrupa ülkelerini ziyaret etmek isteyen herhangi bir devlet memuru, yeşil pasaport alma şartları nelerdir şeklinde pek çok soru yönetmektedir. Elbette ki yeşil pasaportu tüm devlet memurları alamayabilir. Yani yeşil pasaporta sahip olmak amacı ile belirli şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. İşte yeşil pasaport alma şartları şu şekildedir;

  • 2. ya da 3. dereceden devlet memuru olmak
  • Eski bir devlet bakanı olmak
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyesi olmak
  • ya da 3. derecede Kadrolu bir şekilde çalışan bir devlet memuru olmak
  • Kıdemli ve kadro derecesi yüksek olan emekliye ayrılmış bir devlet memuru olmak
  • Büyükşehir il veya ilçe başkanı olmak
  • Devlet sporcusu ünvanı taşımak
  • Devlet bankalarında çalışan üst düzey personellerden biri olmak

Yeşil pasaport devlet görevlisi bile olsa her devlet görevlisine verilen bir pasaport türü değildir. Yeşil pasaport alma şartları arasında üst düzey bir devlet memuru olmak ya da üst düzey bir devlet memuru iken emekliye ayrılmış olmak gibi bir takım kurallar geçerli olacaktır.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport nasıl alınır diye soracak olur iseniz, yeşil pasaport almak amacı ile bir takım prosedürleri yerine getirmeniz gerekli olacaktır. Yeşil pasaport almak için ilk olarak hususi pasaport başvurusu yapılması gerekli olacaktır. Hususi pasaport başvurusu için yani yeşil pasaport başvurusu için atacağınız ilk adım Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu almak olacaktır. Bu işleri internet üzerinden son derece kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir