Aspendos Antik Kenti Alanya, Antalya karayolunun 44. Kilometresinden kuzeye dönen yolun 2. Kilometresinde yer almaktadır. Üstelik sadece Anadolu’da değil tüm Akdeniz dünyasının en iyi korunagelmiş Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olması ile ünlüdür. Şehir bölgenin en büyük nehirlerinden olan Köprüçay yakınlarında kurulu ulunuyor.
Bunun dışında Aspendos tiyatrosu oldukça popüler ve devasa bölgelerden olmaktadır. Akdeniz ile birlikte ulaşımının ve aynı zamanda gelişmesini yakındaki nehre ve dolayısıyla çevresindeki bereketli topraklara borçlu olan Aspendos, genel olarak su yolları ve tiyatrosu ziyaret edilmektedir.
Aspendos Antik Kenti Nerede
Aspendos antik kenti nerede Belkıs Antalya ili Serik ilçesinde yer alan Belkıs köyünde bulunan antik tiyatrosu ile meşhur bir antik kent olmaktadır. Aynı zamanda Pamfilya’nın en zengin şehirleri arasında bulunuyor.
Özellikle Helenistik dönem ve Roma dönemi zamanında kullanılan bir yerdi. Genel olarak ziyaret dönemleri de yaz döneminde 1 Nisan ile 1 Ekim tarihleri ve kış döneminde ise 1 Ekim ile 1 Nisan tarihleri arasında ziyaret edilebilir. Aspendos genel olarak tüm dünyaca bilinen önemli tarihi mekanlardan biri olmaktadır.
Roma döneminden beri korunan bu antik kent içerisindeki Aspendos tiyatrosu Zenon tarafından yapılmıştır ve aynı zamanda dünyanın akustik olarak en iyi tiyatro niteliğinde olan bir yapıt olmaktadır. Aspendos genel olarak önemli bir ticaret yolu üzerindedir ve her bu sebeple her çağda ele geçirilmek isteyen bir kent niteliğinde bulunuyor
Aspendos Antik Kenti Hikayesi
Aspendos Antik Kenti hikayesi ile birlikte şehre ait olan diğer yapılar da kalıntıları ile birlikte tiyatrosunun yaslandığı tepenin düzlüğünde bulunmaktadır. Tarihçiler şehrin yakında akan nehrin kenarında özellikle 467 senelerinde Yunanlılar ve Persler arasında geçen Euymedon Savaşı adıyla da anılan bu savaşta Yunan tarafının kazandığından bahsetmektedir.
Aspendos hikayesi devamında Aspendos, Büyük İskender’e hileli yollar ile beraber direnme göstermeye çalışsa da sonuçta teslim olarak şehirde yetiştirilen ünlü olan atlar ve altın karşılığında vergi borcunu kabul etmiştir. İskender ölümü sonrasında Ptolemaios egemenliğine giren şehrin en parlak dönemi de şüphesiz olarak ünlü tiyatro ile su yollarının inşa edilmiş olduğu Roma İmparatorluk dönemi olmaktadır.
Aspendos Hakkında Bilgi
Aspendos hakkında bilgi bakıldığı zaman hem mimari hem de koruna gelmişliği ile Roma Devri tiyatrolarının günümüzdeki temsilcileri arasındadır. Devrin ve tanrıların imparatoruna dayanan bu yapı Roma tiyatro mimarisinin ve yapım tekniğinin son çizgilerini sergilemektedir. Devrinin büyük görkemli yapıları arasında yer alan bu kent Aspendos tiyatrosu yaklaşık 15-20 bin kişi alabilirdi. Aspendos hakkında bilgi genel özet bakıldığı zaman,
- Aspendos, İmparator Marcuz Aurelius devrinde Theodoros’un oğlu olan mimar Zenon ile inşa edilmiştir. Girişin de iki anında Latince ve Grekçe yazırlat bulunuyor.
- Tiyatronun yanında ise şehrin ziyaret edilebilir en önemli kalıntıları su yolları olabilmektedir. Aspendos su yolu sistemi antik su yollarının günümüze kadar koruna gelmiş en iyi örnekleri olmaktadır.
- Aspendos genel görünümü ile yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda kuzey ve güney konumlu olan kemerli köprüde her iki ucunda bulunan su basın kulelerini oluşturmaktadır.
- Şehrin suyu tepede görülen ve ana kayaya oyulan armut şekilli sarnıçlarda toplanıyor ve tüm yapılarla birlikte su yolu sistemi geliştirilerek suyun daha düzenli elde edilmesi başarılmıştır.
- Tiyatronun yaslanmış olduğu yer sur duvarları ile çevrili olan tepenin üzerinde şehir merkezinin yapıları olan Agora, bazilika, anıtsal çeşme gibi alanlar görülmesi gerekli olan kalıntılardır.
Aspendos Antik Kenti Yol Tarifi
Aspendos antik kenti yol tarifi için gidilebilmek için öncelikle Antalya’nın Serik ilçesine gidilmesi gerekiyor. Antalya Otogarına gittikten sonra oradan Serik ilçesine giden otobüslere binerek ilçeye ulaşırsınız. Şoför sizi Aspendos Tiyatrosu’nun önünden geçen minibüslerin tümü olduğu durakta iner. Buradan ise minibüsle devam edebilirsiniz.
Üstelik özel aracınızla Antalya ve Alanya yolunun 44 kilometresinden kuzeye dönen yolu rahatlıkla izleyebilirsiniz. Aspendos antik kent Antalya’ya 50 km, Alanya’ya 94 km ve Side’ye 35 km uzaklıkta yer alıyor. Aspendos giriş ücreti ise yaklaşık olarak kişi başı 50 TL olmaktadır.
Aspendos’ta Neler Yapılır?
Aspendos’a geldiğinizde öndelikle yapılması tavsiye edilen şey girişte bulunan haritaya bakmanızdır ve sonrasında nereleri gezeceğinize karar vermenizdir. Aspendos’ta neler yapılır için fotoğraf meraklıları için en önemli iki eserinden biri olan su kemerlerinin önünde fotoğraflar çekebilirsiniz.
Aspendos Antik Tiyatrosunu ziyaret ederek mükemmel bir şekilde ayarlanmış akustiğini sevdiklerinizle beraber kontrol edebilirsiniz.
Üstelik bu antik kent içeriğinde bulunan kapılar, surlar, anıtsal kemerli doğu kamusu, iki katlı olan dükkanlar, liman hamamı, tapınak ve küçük hamam mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
Hatta Roma köprüsünün temelleri esas alınarak yapılan Köprüçay Nehri üzerinden geçebilir, ismi Köprüpazar, Belkıs veya Selçuklu köprüsü olarak anılan köprüye yürüyüş yapabilirsiniz. Eğer tiyargor ile beraber antik kenti de ziyaret edecekseniz sabah ve erken saatleri veya akşam üstü tercih edilebilir.