Burgazada Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Burgazada Gezilecek Yerler

0

Burgazada Gezilecek Yerler – Bizans İmparatorluğu zamanında prenslerin ve imparatorların sürgüne gönderilme mekânı olan Burgazada ve diğer adalar, Prens Adaları olarakta bilinmeye başlanmıştır. Büyükada ve Heybeliada’dan sonra adaların arasında en büyük üçüncü ada Burgazada’dır. Büyük İskender’in generali olan Antigone, adanın tepesine bir kale inşa ettirmiş, daha sonrasında Yunanca kale anlamına gelen Burgaz adı verilmiştir.

Burgazada Gezilecek Yerler: Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarları arasında yer alan Sait Faik Abasıyanık 1906-1954 yılları arasında şu anda müze olarak kullanılan bu evde yaşamıştır. Ev ölümünden sonra annesinin isteği ile müzeye çevrilmiştir. Öykülerinin içerisinde geçen, martılar, balıklar, yaz meltemi, tül şapkalı Rum kadınları Burgazada etkisiyle ve gözlemiyle dahil edilmiştir. Ada ile bütünleşen Sait Faik Abasıyanık Müzesi içerisinde yazarın hayatından parçalara rastlayacaksınız. Ayrıca Abasıyanık’ın kişisel eşyaları, fotoğrafları, mektupları, eserleri ve hatıraları da müzede sergilenmektedir. Müzeyi Pazar, Pazartesi ve Salı günleri dışında diğer günlerde 11.00-17.00 arasında ücretsiz olarak gezebilmeniz mümkündür.

Burgazada Gezilecek Yerler
Burgazada Gezilecek Yerler

Aya Yani Kilisesi

Aya Yani Kilisesi, Burgazada’nın en dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Rum Ortodoks kilisesi Yahya Peygamber Kilisesi olarak da anılmaktadır. Kilise 822 yılında adaya sürgüne gönderilen Aziz Methodios tarafından yaptırılmıştır. Kilise yıllar içinde geçirdiği depremlerden zarar görmüş bu sebeple de birçok kez onarılmıştır. Bu onarımlar sırasında ister istemez bazı değişikliklere uğramıştır. 1800’lerin son yılları ile bugünkü şeklini almıştır Günümüzde Burgazada’da yaşayan Rumların sayısı çok azaldığı için kilise sadece pazar günleri ayin için açılmaktadır.

Burgazada Gezilecek Yerler: Aya Yorgi Garibi Manastırı

Adanın en renkli caddesi olan Gönüllü caddesi üzerinde bulunan çanı, minik avlusu ve mavi-beyaz boyanmış yolları ile Aya Yorgi Garibi Manastırı göze çarpmaktadır. Aziz Georgios Karyptis Rum Ortodoks Manastırı olarak da bilinmekte olan yapı iki katlı bina Simeon Sinyosoğlu tarafından 1897 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Aya Yorgi Garibi Manastırı, Pazartesi ve Cuma günleri kapalıdır. Diğer günlerde ziyaret ederseniz denk gelebilirseniz manastırın zangocu Yorgo Güller ile tanışıp sohbet etme şansıda bulabilirsiniz.

Madam Martha Koyu

Burgazada’da denize girilecek en güzel plaj olan Madam Martha Koyu adını hüzünlü bir hikâyeden almıştır. Mısır asıllı Madam Martha, Osmanlı Bankası’ndan müdür olan babası sebebiyle çocukken İstanbul’a yerleşmiştir daha sonra balerin Martha ile evlenince Burgazada’ya yerleşmiştir. Yüzmeyi fazlasıyla seven Martha, yaz kış fark etmeden çırılçıplak bir şekilde koyda yüzermiş.

Fakat marjinal duruşu bir süre sonra ada sakinleri tarafından dedikodu haline gelmiştir. Bu dedikodulara dayanamayan Martha geride artık rahat edersiniz notunu bırakarak intihar etmiştir.

Burgazada Gezilecek Yerler
Burgazada Gezilecek Yerler

Burgazada Gezilecek Yerler: Bayraktepe

Burgazada’ya ait tek tepe olan Bayraktepe burada yer alan bir Bizans manastırı nedeniyle Hristo Manastırı olarak da adlandırılmaktadır. 18. Yüzyıldan itibaren Hristo Manastırı terk edilmiştir bu sebeple harabe haline gelmiştir.

Bayraktepe, Burgazada’da manzarası ve keyifli atmosferi ile mutlaka görmeniz gereken bir yerdir.

Burgazada Plajları

İstanbul’da denize girilecek yerler arasında Burgazada plajları yakın oluşu nedeniyle çok fazla tercih edilen bir yerdir. Sakin bir sahil keyfi için Burgazada plajları ve koylarını tercih edebilirsiniz.

Burgazada Gezilecek Yerler: Düşler Sahili

Kınalıada manzaralı Düşler Sahili, adanın en gizli koyudur. Burgazada Mezarlığı geçildikten hemen sonra koyda Düşler Sahili tabelası ile karşı karşıya geleceksiniz. Küçük bir işletme tarafından işletilmekte olan Düşler Sahili, giriş ve şezlong ücreti olarak ortalama 20-40 TL arası değişmektedir.

Kalpazankaya Plajı

Sait Faik’in vaktinin büyük bir çoğunluğunu burada geçirdiği bilinmektedir. Kalpazankaya Plajı nefes kesen manzarası ile Burgazada’nın arka tarafında yer almaktadır.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir