Türkiye’de yanardağ üzerine kurulmuş olan tek yapı Ünye Kalesi olarak bilinmektedir. Tarihsel dönemler içinde birçok kavime ev sahipliği yapmış olan kale M.Ö. 250 yıllarına varan bir geçmişe sahiptir. Doğal güzelliklerin yanı sıra tarihsel bir atmosferinde yer aldığı Ünye Kalesi bulunduğu şehirde en çok turist alan bölgelerden bir tanesidir.
Tarih penceresinden bakıldığında kimi zaman tacirlerin uğrak yeri, kimi zaman gözetleme ve savunma amaçlı kimi zaman ise kavimlerin barınması olarak kullanılan bir alan olarak bilinmektedir. Kalenin iç kısmında bulunan tünel yine buranın ününe yakışır bir şekilde ziyaretçilerini karşılıyor. Özellikle kaya mezarı denilen bölge içindeki gezileriniz sizi memnun edecektir.
Muhteşem yapının kendine ait harika manzarası ve kalenin aşağıdan bakıldığında gösterdiği heybetli duruş sizi cezbedecek bir güzelliğe sahiptir. Dehlizlerin büyük bir çoğunluğunun askeriye amaçlı olarak kullanıldığı düşünülüyor. Yukarıdan bakıldığında dağın eteklerindeki köy ve çevresinde özel tesislerde yeme içme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Tüneller kısmında bulunan merdivenlerden yukarı kısma geçişlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Ünye Kalesi Nerede?
Büyük ve köklü bir geçmişe sahip olan ve manzarası ile sizleri tarihin karanlık gezintilerine çıkartacak olan Kale Ordu ilinin en büyük ilçesi olarak bilinen Ünye sınırları içindedir. Kaleden ismini alan Kale Köy’ün üst kısmında yer almaktadır.
Ünye Kalesine Nasıl Gidilir?
Samsun Kara yolu üzerinden gelenler için Ünye ilçesinden Tokat yoluna girmeleri sonucunda ulaşım özel araçlar ile kale girişine kadar sağlanabiliyor. İlçe merkezinden giden minibüsler haricinde yine özel araçları ile Ordu Merkezden gitmek isteyenler Fatsa’dan sonra yeni yapılan çevre yolundan Ünye’ye geçiş yapabilirler. İlçenin çıkış kısmına yakın olan Tokat yoluna giriş yaparak Kale köyüne ulaşım sağlayabilirler.