Aydıntepe Yeraltı Şehri Bayburt il sınırları içinde yer alan ve doğal yöntemler ile insan elinin değmeden oluşumlarının yer aldığı harika bir mekan olarak bilinmektedir. Üç bin yıllık tarihi geçmişi olduğu vurgusu yapılan Türkiye’de gizli kalmış doğa harikası olarak bilinen Aydıntepe Yeraltı Şehri yapılan bir inşaat sırasında tesadüfen ortaya çıkmıştır. Kayalar üzerinde oluşmuş ve Roma devrinde kullanılmış olduğu yönünde ibarelerin yer aldığı mekan içinde odacıklar yer almaktadır.
Üst kısmında yer alan kalenin eteklerinde bulunan antik kentin içinde su havuzu olduğunu görmek sizi şaşırtacaktır. Devrin de muhtemelen zindan olarak kullanılma ihtimali üzerinde duruluyor. Araştırmacıların belirlemelerine göre Roma devrinde kovulan Hristiyanların kullandığı zannedilen mekan için halen yeni bulgular gelmeye devam ediyor. Kayaların iç kısmında oluşan doğal odalara ışık gelmesi için delikler açıldığını görebilirsiniz.
Özellikle yapı içinde yer alan gözetleme kuleleri, su arkları vs. gibi yaklaşık 200 metre gezinti alanı ile katlı bir şehir olduğunu görebilirsiniz. Eski devir içinde yine zindan olarak da kullanılma ihtimali olduğu yönünde açıklamaların gerçekliğini gezerken hissedebilirsiniz. İç kısımlara doğru içinize gelen ürperti muhteşem bir heyecan yaşatacaktır. Medeniyetlerin buluşması olarak aklınızda kalacak bu gezintileri kesinlikle tavsiye ediyoruz.
Aydıntepe Yeraltı Şehri Nerede?
İsmini bulunduğu ilçeden alan ve inşaat yaparken tesadüfen ortaya çıkan şehir Bayburt ilinin Aydıntepe ilçesinde yer almaktadır. Bayburt iline geldiğiniz zaman bölgenin tarihi güzelliklerini görmek istediğinizde muhakkak uğramanız gereken yerlerin başında gelmektedir. Bu yer altı şehri gizemli yapısı ile sizleri adeta büyüleyici bir güzelliğe sahiptir.
Aydıntepe Yeraltı Şehrine Nasıl Gidilir?
Antik kentin üst kısmında yer alan yerüstü kalesinin eteklerinde bulunan mekanın gidişleri il merkezinden yaklaşık olarak 18 kilometredir. Özel araçlarınız ile gidebilme imkanı yanında şehir merkezinden ilçeye giden dolmuşları da tercih edebilirsiniz.