Bursa’nın Muradiye Semti’nde bulunan Bursa Osmanlı Evi Müzesi, 17.yüzyılda kurulan bir müzedir. Bu yazımızda sizlere Bursa Osmanlı Evi Müzesi Hakkında Bilgiler vererek, günübirlik ya da yolunuz Bursa’ya düştüğünde tarihimize buram buram yolculuk yapabileceğiniz bir müzeyi anlatacağız.
Bursa Osmanlı Evi Müzesi Kuruluşu
Bursa Osmanlı Evi Müzesi‘nin bulunduğu kısımda o zamanların sultanı olan 2. Murad’ın bir köşkünün olduğu ya da müzenin aslında o zamanlar kullanım amacı köşk olduğu sanılmakla beraber, 3 kattan oluşan bina, bodrum katı, zemin katı ve birinci kat olarak inşa edilmiştir. Kuzey ve batı cephelerinden avluya girişi bulunan müzenin, kuzey cepheden girildiğinde bodrum kata, batı cephesine doğru gidildiği zaman zemin kata giriş bulunmaktadır.
Bursa Osmanlı Evi Müzesi Yapı Özellikleri
Müze olmadan önce ev amacıyla kullanılan Bursa Osmanlı Evi Müzesi 1945 – 1946 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü çıkarttığı karar ile kamulaştırma yapılarak, restorasyon çalışmalarına girilmiştir. 1958 yılına kadar kullanıma açılmış olup, 1958 yılında teşhir alanlarını düzenlemek amacıyla ufak çaplı bir restorasyon çalışması yapılmıştır.
Zaman içinde tekrar yıpranan müze en son 1973 ve 1992 yıllarında da tekrar restore ve onarım çalışmaları yapılarak günümüzdeki hâlini almıştır. Yapı bodrum katından zemin kat sonuna kadar ahşap üzerine sıva yapılmış olup, yığma tuğla yerine zik-zak şeklinde tuğla dizimi ile karşılaşmaktayız. 1. kat ise tamamıyla ahşap dışına taş işçiliği yapılarak bugünlere kadar gelmiştir.
Osmanlının o dönem ki yapı özelliklerini taşıyan ve süsleme sanatlarını hala ilk gün ki muhafaze edebilen Bursa Osmanlı Evi Müzesi buram buram Osmanlı Dönemlerini hatırlatmaktadır. Dışarıdan gayet sade görünen binanın içine girdiğinizde çok şaşıracaksınız. Yapının içerisinin özellikleri de şu şekilde izlenimler edildik.
Bursa Osmanlı Müzesi Evi Hakkında Bilgiler
Zemin kat tamamıyla ahşaptan oluşmaktadır. 17. yüzyılda çok tercih edilen birbirine simetrik odalar ve hat işlemeciliğini ahşap üzerinde değerlendirilmiştir. Fotoğraflardan da anlaşıldığı üzere süsleme sanatının en yoğun kullanıldığı yerlerden birisi olan bu müze aslında daha çok ev gibi dizayn edildiği için, o dönemden kalma koltuklar, halılar gibi eşyalar bulunmakta ve tamamıyla korunmaktadır.
Eğer günübirlik gezmek istiyor ve kültürümüze dair bir şeyler görmek istiyorsanız, bu tarihi yapı tam size göre. Ayrıca içerisine Osmanlı Dönemine ait yaşayış tarzı ve örf adetleri anlatan heykeller bulunmaktadır. O dönemlere ait bir çok sorunun cevabını bulabiliyorsunuz.
Daha çok halkın yaşayışı canlandırılmıştır. Eğer padişahların dönemine ait bir şeyler arıyorsanız bulamayacağınızı söyleyebiliriz. Ama yine de gezilip görülmesi gereken yerlerden birisi olduğunu düşünerek geldiğim için, çok keyif aldım. Siz de muhakkak uğramasını isterim.
Bursa Osmanlı Evi Müzesi Ulaşımı
Osmangazi Starbucks önünden B2 nolu otobüs.
Mudanya Sahili önünden F3 nolu otobüs.
Nilüfer, Tesdüf önünde B/42-A nolu otobüsler ile ulaşabilirsiniz.
Haftanın 6 günü açık ve pazartesi günü resmi tatildir. Hafta için 08.00-17.00 aralarında ziyaretçilere açıktır ve ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Okumuş olduğunuz bu Bursa Osmanlı Evi Müzesi Hakkında Bilgiler başlıklı yazımız dışındaki diğer tüm Bursa tanıtım yazılarına https://www.yaz-tatili.com/marmara/bursa/ ulaşabilirsiniz.