Tarihi Tophane Saat Kulesi
  1. Anasayfa
  2. Bursa

Tarihi Tophane Saat Kulesi

0

Vaktinde Bursa’nın her yerinden görünen Tarihi Tophane Saat Kulesi şu aralar büyük yapılar arasında kalmıştır. Kültür turizmi için Bursa’yı ziyaret edecekseniz mutlaka uğramanız gereken tarihi kalıntıyı ziyaret etmeyi unutmayın. Son zamanlarda kentleşme ve yüksek binaların artmasıyla, Tophane Saat Kulesi şehrin belirli bölgelerinden görünmese de yinede ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Tarihi Tophane Saat Kulesi Çevresi

Bursa’ya turist en fazla turisti çeken yapılardan birisi olan Tarihi Tophane Saat Kulesi yapıldığı dönemlerde yangın kulesi olarak kullanılmış olup ve daha sonra saat kulesi olarak restore ve onarım görmüştür. Yerli yabancı bir çok turist bu saat kulesinin çevresini ziyarete gelmektedir. Kule çevresine Tophane Meydanı adı verilmektedir. Çevresinde Orhan Bey’ in ve Osman Bey’in türbeleri bulunmaktadır. Bu türbelerin çevresinde ise çocuklarının ve eşlerinin de türbeleri bulunmaktadır. 

Tarihi Tophane Saat Kulesi

Ayrıca eski tarihi toplar da bulunan bu alanın çevrelendiği alana da Tophane Parkı adı verilmektedir. Bursa’nın şehir merkezinde bulunan bu park 1 ayda yaklaşık 150.000 civarı yerli-yabancı turistler ziyaret etmektedir. Bursa da yer alan en yüksek bölümlerinden olan Tophane Parkı içerisinde kafeler, yeme – içme için eski konaklardan olan ve restore edilerek restorana dönüştürülen Sümbüllü Konağı bulunmaktadır.

Bu tarihi yapıları ziyaret etmek ve giriş  ücreti bulunmamaktadır. Tamamıyla halka açık olan bu alanda ki kafe ve restoran fiyatları da oldukça uygundur. Kalite bakımından üst kaliteye sahip olan bu dinlenme yerlerini de mutlaka tercih etmelisiniz.

Tarihi Tophane Saat Kulesi Hakkında Bilgi

tophane parkı

Saatin geçmişi 1348 yılında İtalya’ da yapılmıştır. 15 – 16. yüzyılları arası saat kulesi modası bütün dünyayı etkisi altına aldığında 1577-78 yılları arasında 3. Murat tarafından Üsküp çevresin inşaa edilmiştir. Saat kulesi Osmanlı zamanındaysa yaygınlaşmasını sağlayan padişah 2.Abdülhamit olmuştur.

Osmanlı padişahı olup tahta çıktıktan 25 yıl sonra yaklaşık 70 tane saat kulesi inşaa ettirmiş olup ülkenin çeşitli bölgelerine dağılmasını sağlamıştır. 2.Abdülhamit estetik ve modern görünme tutkusu ile inşaa ettirdiği bu saat kuleleri böylelikle Osmanlı sınırları içerisinde ünlü olmuştur. Ayrıca zamanın kıymetini de vurgulamak amacıyla yaptırılan saat kuleleri içerisinde en güzeli ve en özeli İzmir Saat Kulesi olarak belirlenmiştir.

Bir diğer yandan saat kulelerinin kullanım amacı dışında ilk kez Sultan Abdülaziz tarafından ilk defa yangın kulesi olarak kullanılmıştır.

Tarihi Tophane Saat Kulesi’nin kadranlı yani saat kısmı 1904 yılında inşaasına başlanmış ve 1905 yılına kadar devam etmiştir. 6 kattan oluşan bu kule zemin katı giriş, birinci katı ve beşinci kata kadar cephanelik ve altıncı katı saat kulesi olarak kullanılmak amacıyla inşaa edilmiştir.

Kulenin içerisinde toplam 89 basamak bulunmaktadır. Kesme taş işçiliği kullanılan saat kulesi aşırı sert ve deprem, zelzeleye karşı dayanıklı olarak yapılmıştır. Günümüze baktığımızda 2018 yılında ise saat kulesi olmaktan çıkıp tarihi eser saygısı gösterilen bu kule artık sadece turistlerin gelip gördüğü ve Bursa’yı yıllardır dört bir yandan izlediği taş 4 duvar olarak kaldı..

Tarihi Tophane Saat Kulesi’ne Nasıl Ulaşılır?

  • Nilüfer tarafından 2 numaralı metroya binilir Şehreküstü metro durağında inilir.
  • Kestel tarafından 2 numaralı metroya binilir ve Şehreküstü metro durağında inilir.
  • Görükleden 42/A numaralı sarı belediye otobüsü ile ulaşım sağlanır, Zafer Plaza AVM önünde inilir ve yolun karşısında konumlanır.
  • Kent Meydanı’ndan, Fomara Caddesi üzerinde 2 km düz gidildikten sonra yolun karşısında konumludur.
  • Yıldırım Meydanı’ndan, Namazgah tarafına çıkılıp sağ tarafa doğru 10 km gidildiğinde karşınızda konumludur.
  • Çekirge Caddesi üzerinden Kent Meydanı yönüne doğru 5 km gidildiğinde karşınızda konumludur.

Öneri olarak kesinlikle Sümbülü Konağına gidip oraya özgü kebabını yemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir