Padişahlar ve Osmanlı için zamanında stratejik ve kuruluş için önemli yere sahip olan Bursa’da bulunan Osman Gazi Türbesi, Bursa için büyük öneme sahiptir ve geçmişimizi öğrenmek görmek isteyen vatandaşların sürekli olarak ziyaret ettiği türbeyi, gezdik, gördük.
Osman Gazi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve hükümdarıdır. 1258 yılında Bilecik’te Söğüt ilçesinde doğmuştur. 1326 yılında ise Bursa’da hayata veda etmiştir. Hayatı boyunca sürekli savaşlar geçiren ve Osmanlı’yı kurmadan önce Kayı Boyu’nun başına geçen Osman Gazi çok genç yaşta savaşlar ve fethler yapmaya başlamıştır. Henüz 23 yaşındayken Kayı Boyu’nun Beyi olan yine bu dönemde çevredeki herkesten iyi bir kılıç ustası olarak bilinirdi.
Anadolu’nun ortasında kurulan ve 6 asır hükümdarlık süren Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi 1326’da Nikris hastalığına yakalanmasından dolayı Bursa’da vefat etmiştir.
Osman Gazi’nin Vasiyeti
Önce dedi ki: Oğul! Ben öldüğüm vakit beni Bursa’da şu Gümüşlü Kubbe’nin altına koy. Bir kimse sana Tanrı’nın buyurmadığı sözü söylese sen onu kabul etme. Eğer bilmezsen Tanrı ilmini bilene sor. Bir de sana itaat edenleri hoş tut. Bir de nökerlerine daima ihsan et ki senin ihsanın onun halinin tuzağıdır.
Yukarıdaki vasiyeti okuyan en büyük oğlu Orhan Gazi ve Dönemin diğer vezirleri Osman Gazi’nin türbesinin bugün ki Tophane Parkı içerisinde yer almasını sağlamış ve oraya yapılmıştır.
Osman Gazi Türbesi Hakkında Bilgi
Vasiyet üzerine belirtilen Gümüşlü Kümbet adı verilen o zamanlar Bizans’a ait manastıra verilen bir isim olarak belirtirek. Osmanlı sınırlarına içerisine alınarak ve Osman Gazi vefatından sonra bu manastır yıkılarak, türbe inşaa edilmiştir. Daha sonra 1801 yılında çıkan talihsiz bir yangın sonucu kül olan bu türbe bununla kalmayıp 1855 yılında deprem ile yerle bir olmuştur. Onarım ve restore ile düzelmeyen türbe 1863 yılına kadar yıkık bir şekilde kalmıştır. Sultan Abdülaziz 1863 yılında bu durumdan rahatsız olunca. O dönem ki türbenin görünümüne ve malzeme yapısı sadık kalınarak Osman Gazi Türbesi tekrar inşaa edilerek bugünlere kadar gelmiş ve düzenli bakım yapılarak sağlam kalması amaçlanmış ve bunu başarmışlardır.
Türbenin dış görünümü ise demirden döküm pencere parmaklıkları, yığma beton ve ahşam kullanılmıştır. Hatta türbenin içerisinde ufaktan bir mihrap ve kumaş perdeler kullanılmaktadır. Türbe etrafında ise toplamda 15 adet sanduka bulunmaktadır. En büyük sanduka Osman Gazi mezarı üzerindedir.
Osman Gazi sandukasının etrafı sedef ve dökme demirlerle korumalıklar bulunmaktadır. Sultan Abdülaziz türbeyi ziyaret ettiğinde Osman Gazi’nin bulunduğu sandukanın üzerine kadife, sim ve sedef işlemeli doğduğu gün, saltanat sürdüğü toplam yılı ve ölüm yılını işletmiştir ve bugün hala o şekilde görücüye çıkmaktadır.
Türbenin içerisinde diğer sanduka sahipleri ise oğlu Alaaddin Bey ve karısı olan Asparça Hatun ile Osman Gazi’nin birinci derece diğer yakınlarına ait olan sandukalar bulunmaktadır.
Osman Gazi Türbesi Çevresinde Neler Bulunmaktadır?
Daha önce de Tophane Meydanı’nda olduğunu söylediğimiz üzere, restoran ve kafe olarak fazla seçenek bulunmaktadır ve tarihi kaleye de yakın olduğu için o zamanı anlatan hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır. Yüksekte olduğu için yürümek sizi korkutmasın rahat ulaşım için yürüyen merdivenler yapılmış ve sürekli olarak çalışmaktadır. Haftanın 7 günü açık olan türbeyi yerli turistlerin olduğu kadar yabancı olup Osmanlı Devleti‘ni duyan bir çok yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Osman Gazi Türbesi Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Bursa’da ki sarı belediye otobüslerinin çoğu bu yöne gitmektedir.
Nereden binerseniz binin şehir merkezine giden metrolardan da şehreküstü metro durağında inerek Osman Gazi Türbesi ‘ ne ulaşabilirsiniz. Giriş ücretsizdir.