Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi
  1. Anasayfa
  2. Eskişehir

Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi

0

Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Eskişehir’de gezilecek yerler listesi yapılırken bu şehrin en önemli tarihi eseri olarak adlandırılabilir. Şehrin en önemli turistik yerlerinden olan Odunpazarı bölgesinde yer alan bu Camii ve Külliyenin hikayesi de vardır, buna da değineceğiz. Uzun yıllar boyunca külliye hizmeti vermeye devam eden bu camii daha sonra yapılan restorasyon ve iyileştirmeler sonucunda turistlerin de ziyaret edebileceği bir hale getirildi.

Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi Hakkında Bilgi

kurşunlu camii ve külliyesi dış görünüm

16. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından yaptırılar Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Çoban Mustafa tarafından 1517-1518 yıllarında inşaa edilmeye başlanmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan evraklara göre bütün bu camii çevresi ve içini sadece külliye hariç Çoban Mustafa tarafından yapılmıştır. Yapımı yaklaşık 7 yıl kadar sürmüş ve tek bir kişi tarafından inşaa edilmiştir. Mimarı ise çoğu kişi Mimar Sinan olarak bilinse de bunun aksine o dönemin mimarbaşı olan Acem Ali’dir  fakat Esir Ali olarakta bilinmektedir.Cami içerisinde 8 farklı bölüm bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla imaret, aşevi, kervansaray, şadırvan, cami, sıbyan mektebi ve tabhane bölümlerinden oluşmaktadır.

  • İmaret

İçerisinde bulunan yemek salonu, ambar gibi alanlara yakın ve aynı yerde olduğu üzerede burada yemek verildiği düşünülmektedir. Giriş bölümünden derhal imarete ulaşırsınız.

  • Aşevi

İmarete ait mutfak görevi gördüğü kesinleşmiştir. Çünkü imaretin hemen kuzey yönünde bulunur ve bir ocağa sahiptir. Çevrede yaşayanlardan edinilen bilgilerle 1900 ve 1960 yılları arasında aktif olarak kullanılmıştır.

  • Kervansaray

1529 yılından sonra yapılmıştır. Bulunduğu bölümü enine ve boyuna göre bölme görevini üstlenmiştir. Tonozla ile örtülü ve süslenilmiştir. Şuan günümüzde burada nikah kıymak isteyenler için özel olarak açılmış ve kullanılmaktadır.

  • Şadırvan

1536 yılında yapılmıştır. Yıllar içerisinde deforme ve depremlerle yıkılmıştır. Fakat daha sonra restore ve iyileştirme çalışmalarıyla tekrar yapılmıştır. Fakat eski dönemde yapılanla alakası yoktur.

  • Cami

Kubbe üzerinde kurşun ile kaplama olduğu için cami ismini buradan almıştır. Cami, kare şeklindedir. Kesme taş ve Osmanlı motiflerinin yoğun şekilde hissedildiği alanlar ilk cemaat ve son cemaat alanlarıdır.

  • Sıbyan Mektebi

Günümüzde kütüphane olarak kullanılmaktadır. İçerisinde bizanslılardan kalma eski kitaplar ve bize ait kitaplar bulunmaktadır. O zamanlar mektep olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

  • Tabhane

Eski zamanlarda harem olarak kullanıldığı kuvvetli olarak düşünülse de tam olarak ne için kullanıldığı bilinmemekte. Günümüzde de hiç bir işlevi yoktur.

Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi Çevresinde Neler Bulunur?

kurşunlu camii ve külliyesi çevresi

Camiyi gezdiniz ve etrafı merak ediyorsunuz değil mi? Etrafı tam gezilecek yerlerle dolu olan bu bölgenin çevresinde El Sanalatları Müzesi, Cam Müzesi ve Lüle Taşı Müzesi bulunmaktadır. Ücretsiz olarak buraları ziyaret edebilirsiniz. Ayrca Odunpazarı bölgesinde bulunduğu için, yeme içme ve ulaşım olanakları gelişmiştir. Rahatlıkla ziyaret edebilir ve günün her saati ziyaretçilerine kapıları açıktır. Muhakkak buraya geliyorsanız çevredeki çibörek dükkanlarında meşhur çibörek yemeyi de unutmayın.

Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi Ulaşım

Tramvay kullanacaksanız üzerinde Atatürk Lisesi yazana bineceksiniz ve lise önünde indiğinizde karşıdan bakıldığında hemen sol tarafından gidebilirsiniz.

Atatürk Lisesi önünden taksiyle gitmek isterseniz 10-15 Türk Lirası gibi bir ücret çıkacaktır, şimdiden uyaralım.

Minibüs ve otobüsler Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi önüne ulaşımı yoktur! Biraz yokuş yukarı yürümek istemiyorsanız, taksiyi seçmek zorunda kalacaksınız.

Ayrıca eğer farklı bir şeyler yemek isterseniz hemen karşı da bulunan Şelale Park’ı ziyaret edebilirsiniz. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan bu cami ve külliyeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Çünkü Eskişehir’i akıla getiren yapılardan bir tanesi de budur.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir