Ülkemizde o kadar güzel tatil imkanları mevcuttur ki saymakla bitmez. Hele şehrin o kirli havasından kurtulup tertemiz doğaya kendinizi atmak istediğinizde o eşsiz güzellikteki manzarası ve bol oksijeni ile ilk akla gelen yaylalarımızdır. Karadeniz bölgemiz bu açıdan oldukça zengin olup harika yaylalar bulundurmaktadır. Hatta şehrin bunaltıcı havasından sıkıldığınızda sırtınıza çantanızı atıp herhangi bir otel rezervasyonu bile yaptırmadan kamp kurarak yaylalarda rahatlıkla konaklayabilirsiniz. İşte Verçenik Yaylası da Karadeniz Bölgemizin bize sunduğu kesinlikle gidilip görülmeye değer hatta gittikten sonra da geri dönmeyi neredeyse hiç istemeyeceğiniz yaylalarımızdan biridir.
Verçenik Yaylası Rize ilimizin Çamlıhemşin ilçesine hemen hemen 60 km mesafede yer almaktadır. Verçenik Yaylası genel olarak çadır kültürünün en yaygın şekilde devam ettiği yaylalarımızdan biridir. Verçenik Yaylasında bulunan kamp alanlarının sayısının da oldukça fazla olduğu göze çarpan diğer özelliklerindendir. Yaylanın bir diğer özelliği de 3711 m yüksekliği ile Kaçkar dağlarından sonra en yüksek tepe olmasıdır. Ayrıca Verçenik Yaylası bölgedeki en uzak yayla olma özelliğine de sahiptir. Yörede yaşayanların Verçembedik olarak da isimlendirdiği Verçenik Yaylası’nın çevresinde de 10 un üzerinde eşsiz güzellikte doğal göl bulunmaktadır.
Verçenik Yaylası Ulaşım
Yaylaya araba ile ya da yürüyerek ulaşım sağlanabilir. Verçenik Yaylası’na ulaşmak için Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden öncelikle düz devam edip Çat Köyüne ulaşmanız gerekir. Köye ulaştıktan sonra yine devam edin kaleyi göreceksiniz sonrasında kaleye uğramadan yine düz yola devam ettiğinizde karşınıza çıkan ilk tabela sizi Verçenik Yaylası’na götürecektir. Köprüyü de geçtikten sonra Verçenik Yaylası’nın eşsiz güzelliği ile karşı karşıya kalacaksınız. Bu kadar yola değer mi derseniz kesinlikle değer derim. Soluduğunuz hava temizliğinden başınızı döndürecektir.
Verçenik Yaylası Hakkında Bilgiler
Verçenik Yaylası Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Rakımı 2600 olan bu yaylada ortalama 40 / 50 civarında hane bulunmaktadır. Yörede yaşayan yerli halk tarafından bu yaylaya Verçenek ya da Verçenik de denilmektedir. Pazar ve Hemşin ilçelerinin de kullanım alanı olan Verçenik Yaylası sarp dağlar arasındaki vadi tabanına yerleşmiştir. Yayla, Kapalı, At ve Kumlu göllerinden gelen sularla beslenmektedir. Ayrıca Büyük Yayla Deresi’nin kıyısına kurulan Verçenik bölgede yapılan Autdoor aktivitelerinin de başlangıç noktası olmaktadır. Aslında Çamlıhemşin İspir yolu üzerindeki yayla eski yıllardan beri önemli bir geçiş noktası olma özelliğini korumaktadır. Eski yıllarda Kapılı Göller, İspir Kapısı, Çalaçur Vadisi üzerinden İspir’e ulaşmak için bu yol kullanılırdı. Bu yol ayrıca Rize ile Erzurum illeri arasındaki ticari ilişkinin de temel taşlarından biri olarak kabul edilirdi.
Verçenik Yaylası doğal manzarası, temiz havasının yanı sıra pek çok aktivite seçeneği de sunmaktadır. Günümüzde de Kaçkar Dağı’nın en yüksek ikinci noktası olan 3709 metrelik Verçenik (Varşanbağ) dağına tırmanmak için başlangıç noktanızı Verçenik Yaylası olarak almanız gerekir. Bunun dışında Verçenik Yaylası’nın doğusunda bulunan Macar Gölü üzerinden de Çiçekli Yaylaya yürüyebilme imkânınız vardır. Ayrıca Verçenik Yaylasına oldukça yakın olan Kapılı Kumlu, Buzlu Göller, Mocar ya da Tatos Sulak Göllerine günübirlik geziler de yapılabilmektedir.
Verçenik’te Konaklama
Verçenik Yaylası’na gitmek istediğinizde sırt çantanızı, uyku tulumu ve çadırınızı almanız konaklamanız için yeterli olacaktır. Çünkü yayla diğer yaylara göre oldukça yaygın kamp alanları ile çadırda konaklamaya son derece müsaittir. Eğer ben çadırda kalamam diyenlerdenseniz Verçenik Yaylası içinde kamp alanlarının yanı sıra bir adet de pansiyon bulunmaktadır. Bu pansiyonda da oldukça makul fiyatlara rahatlıkla kalabilirsiniz.