Melikli Obası Yaylası, Giresun’un 40 km güneyinde bulunan yayla, genellikle günü birlik gidilip gelinen bir yayla olarak oldukça fazla sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Diğer yaylalar kadar mükemmel doğa manzaralarına sahip olan Melikli obası yaylası Çaldağın arkasında yer almaktadır. Melikli obası her yanı çamlık ve yeşilin tüm tonlarının görülebileceği bir bölge olma özelliği taşıyor. Farklı birçok ağaç türünün de yer aldığı yaylada yazları oldukça kalabalık ziyaretçi topluluğuna rastlamak mümkün. Geniş çayırlıkları ve doğanın tüm renklerini barındıran çiçekleriyle anlatılmaz güzelliklere sahip. Bektaş yaylaları alanının arasında bulunan bölgede, Türk boylarından kalma yayla geleneği günümüzde de sürdürülüyor.
Melikli obasında Giresun’un diğer yaylalarında olduğu gibi geniş piknik ve kamp alanları bulunmaktadır. Yaz aylarında buz gibi soğuk suları ve serin havası, şehir hayatından kaçıp nefes almak isteyen herkesin buluştuğu bir yer olma özelliğine sahiptir. Yörede yerleşik olarak yaşayan halkın ürettiği sebze meyvelerin yer aldığı pazarlar oldukça yoğun ilgi görmektedir. Özellikle yöreye ait olan dible yemeği ve turşu kavurması mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında olmalıdır.
Melikli Obası Yaylası’na Ulaşım
Giresun il merkezinden kolayca ulaşım sağlamanın mümkün olduğu melikli yaylası, 25 km uzaklıkta ve yaklaşık 45 dakikalık uzaklıkta yer almaktadır. Yurt dışından veya yurt içinden tatil amacıyla yayla ziyareti yapacak kişilerin, (OR-Gİ) Ordu-Giresun havaalanına ve oradan da servis araçları veya kiralık araçlarla yaylaya ulaşmaları mümkün olmaktadır. Ordu merkezden ise sahil yolunu takip ederek yaklaşık 1 saat 20 dakika süren bir yolculuk sonrası Melikli yaylasına ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca Giresun’dan düzenli olarak yapılan dolmuş seferleri ile yayla bölgesine kolaylıkla ulaşım sağlamak mümkün olmaktadır.
Melikli Obası Yaylası Hakkında Bilgiler
1500 metre yüksekliğe sahip olan Melikli yaylası, bölgeye 1200’lü yıllarda akın akın gelen Türk boylarının hâkimiyetinde kalmış bölgeler arasındadır. Bölgenin tamamı 1460 yıllarında Türkleşmiş ve Müslümanlığı seçmiştir. Bu sebeple bölgenin birçok yerindeki yerleşimler günümüze değin oba adıyla gelmiştir. İsmini Hacı Bektaşi Veliden alan Bektaş yaylasının devamı olan Melikli yaylası da, bu kültürün etkisi altında yayla geleneğini sürdürmüştür. Melikli yaylasına ziyarete giden kişiler, 2 km yakınında yer alan Yavuz kemal beldesinden sağlık ocağı hizmetleri ve PTT hizmetlerinden yararlanma imkânına sahiptir. Diğer yaylalar gibi bozulmamış doğasıyla mükemmel bir görüntüye sahip olan Melikli yaylası konum olarak Kulak kaya yaylası, Kurt tepe mevkii, Alçak bel piknik alanı ve Bektaş yaylasına oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Gruplar halinde yapılan doğa yürüyüşleri ile birbirinden güzel yaylaları sırasıyla gezmek mümkün olmaktadır.
Melikli Obası Yaylası Konaklama
Bölge her şeyden önce mükemmel bir kamp alanıdır. Kamp malzemeleri veya karavanlarıyla bölgeye gelen ziyaretçiler unutulmayacak anlar yaşamaktadır. Bunun yanı sıra Melikli yaylası en fazla ziyaret edilen Bektaş yaylalarına yakın bir konumda olmasından dolayı, konaklamaya yönelik tesisler konusunda pek sıkıntı yaşanmamaktadır. 80 yataklı bir otelin bulunduğu bölgede bungalov evler ve dağ evleri gibi konaklama seçenekleri de bulunabilmektedir. Yaklaşık olarak 125-150 TL gibi fiyatlarla konaklama yapılabilen otellerin dışında yakın yerleşim merkezlerinde 70-80 TL günlük fiyatlarla konaklama imkânı bulunmaktadır.
Bölgede geçirilecek günlerin otelde olmasını isteyen ziyaretçiler, mayıs aylarından önce erken rezervasyon yaptırmalı ve konaklama sorunuyla karşı karşıya kalmamalıdır. Son yıllarda birçok Avrupa ülkesinin yanında Arap turistlerin büyük ilgisini çeken yaylalarda yüksek sezonda yer bulmak neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Tamamen bakir bir doğada mavi gökyüzü ile yeşilin tüm tonlarını yaşamak için yaylaların tamamı günü birlik de olsa ziyaret edilmelidir.