Palas Tuzla Gölü
  1. Anasayfa
  2. Kayseri

Palas Tuzla Gölü

0

Keşfetmeyi sevenler, farklı yerleri gezip doğanın sürpriz güzellikleri ile tanışmak isteyenler için Palas Tuzla Gölü kaçınılmaz seçenek. Gün batımını izleyeceğiniz bu eşsiz göl hakkında hem tarihi, hem de doğal güzellikleri yazımızda sizler için paylaştık.

Palas Tuzla Gölü Hakkında Bilgi

İnsanlığın ve yaşam koşullarının tüm olumsuzluklarına rağmen, ayakta kalmayı başaran İç Anadolu topraklarının değerli hazinesi olan Tuzla Gölü, adından da anlaşılacağı gibi tuzlu bir göldür. Kızılırmakta’tan bir dağ sırtı ile ayrılmış olan bu tuzlu gölün kaynaklarına baktığımızda, yüzey sularının İğdecik, Değirmen, Yertaşpınar, Körpınar, Başpınar ve Soğukpınar derelerinden oluştuğunu görüyoruz. Diğer yandan kar ve yağmur sularının katkılarını da unutmamak gerek.

İnsan elinin henüz bozamadığı bu tuz gölü, Palas Ovası’nda  olup 1993 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Sadece doğal güzelliği ile değil, aynı zamanda tarihi ile de dikkatleri üzerine çekmektedir.

Geçmişe dönüp baktığımızda, gölün çevresindeki ilk yerleşimin M.Ö. 2000 yılında olduğunu görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde Hititler, Dulkadiroğulları, ve Osmanlı’nın yerleşim alanı olmuştur. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan göl çevresinde, geçmişten günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan Sultanhanı, kervansaray, külliye ve cami bulunur.

Deniz seviyesinden 1.054 m yükseklikte olan göl, mozaik yapıda karasal ekosistemlerden meydana gelmektedir. Tuzla Palas Gölü aşırı tuzlu yapıya sahip olması nedeni ile, bir çok canlı grubunu barındırmaktadır. Yaz aylarında kuruyan göl, sadece tatlı su kaynaklarının civarında su birikintisi olarak kalıp bu birikintiler ise, kuş türleri için önemli bir alan oluşturmaktadır. Bahar aylarında tatlı suyun bulunduğu kıyı kısımlar, balıkçıl türler için beslenme olanağı sağlamaktadır.

Palas Tuzla Gölü

Palas Gölü çevresinde sulak çayırlar, sazlıklar ve tarım arazilerinin yer alması ile, su kuşlarının önemli üreme ve barınma mekanı haline gelmiştir. Ayrıca turna, kızılsırtı örümcek kuşu gibi kuşların göç sırasında beslenme ve barınma amaçlı kullandığı alan olarak bilinmektedir.

Göl seviyesinin en üst seviyesi 1.131 metredir. Yaz aylarında azalan yağışlar ve sıcaklardan dolayı buharlaşmanın artması ile göl alanı daralır. Suyun içerisinde bulunan tuz ise göl kenarına çökelerek suyun çekildiği alanlarda 10-15 cm kalınlığında tuz tabakası oluşmaktadır.

Turizmdeki Yeri

Tuzla Palas Gölü ve çevresi bir çok yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra, bilim adamları ve doğaseverlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Bu harika gölde gerçekleştirilebilecek doğa turizmi faaliyetlerine bakacak olursak; doğa fotoğrafçılığı, doğa gezileri, kuş gözlemi, gölün batısında çamurluk alanda kurulu olan çamur banyosu gibi imkanlar sunulmaktadır.

Palas Tuzla Gölü Nerededir?

Kayseri ilimizin 40 km kuzeydoğusunda bulunan Palas Ovasının bir parçasıdır. Ovanın batısında yer alan göl, ince uzun bir görünüme sahiptir. Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesine bağlı olan Tuzla Gölü, Kayseri ile merkezine 61 km uzaklıkta yer almaktadır. Eski bir yerleşim merkezi olan Sarıoğlan ilçesi bir çok tarihi esere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu ilçede aynı zamanda tarihi miraslarımızdan olan Şahruh köprüsü yer almaktadır.

Palas Tuzla Gölüne Nasıl Gidilir?

Öncelikle Kayseri iline hava yolu, karayolu yada tren yolu ile gelmelisiniz. Kayseri Sivas karayolu üzerinden batı yönüne ayrılan yol ile Tuzla Gölüne varabilirsiniz. Palas, Büyüktuzhisar, Kermelik köyleri arasında yer alır.  Kayseri otogarından kalkmakta olan minibüsler, ya da Kayseri garından hareket eden tren ile Sarıoğlan ilçesine ulaşma imkanına sahip olabilirsiniz. Tuzla Gölü 39.029102 enlem ve 35.817089 boylamda yer almaktadır. Sarıoğlan ilçesine bağlıdır. Tuzla Gölü posta kodu 38820.Tuzla Gölü GPS koordinatları 39° 1´ 44.7672″ ve 35° 49´ 1.5204″.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
mevlana-muzesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir