Çorum Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Karadeniz

Çorum Gezilecek Yerler

0

Bu yazımızda değerli takipçilerimiz için Çorum Gezilecek Yerler listesi oluşturduk. Çorum ülkemizin köklü tarihi olan illerinden biridir. 7000 yıldan fazla tarihi olan şehir Anadolu’nun en eski başkenti olarak yerini korumaktadır. Gerek tarihi gerekse ulaşım yönünden bağlayıcı konumu ile sıklıkla dile getirilen şehir hakkında merak edilen ve bilinmesi gereken de birçok husus var. Çorum’un gezilecek yerleri, Çorum’a ulaşım, Çorum konumu, Çorum tarihi, yöresel lezzetleri, gece hayatı, konaklama imkanları, şehir içi ulaşım ve daha birçok konuda bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. Çorum hakkında merak edilenler ve bilinmesi gerekenler için okumaya devam edin.

Çorum Tarihi

Çorum köklü tarihi ile her zaman dikkatleri üzerine çeken şehirlerimizden biridir. Ülkemizin en eski tarihi başkentlerinden biri olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çorum’un köklü tarihi aynı zamanda arkeologların da ilgisini çekmeye devam ediyor. Çorum yaklaşık milattan önce 4000 yılından beri var olan ve tarihi gerçekten uzun olan bir şehirdir. Dünya genelinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapması nedeni ile de bir üne sahip. Anadolu bölgesinde en çok bilinen bölgelerden biri olan Çorum hakkında merak edilen tarihi bilgileri sizler için derledik.

Çorum, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine eklenen şehirlerimizden biridir. Özellikle Hitit uygarlığının başkenti olan Hattuşa’nın bulunduğu şehirde geçmişe yönelik ilgi çok büyük. Çorum’da günümüzde bulunan tarihi kalıntılar neredeyse 7000 yıl kadar öncesine dayanmakta. Hatta Hititliler ile Mısırlılar arasında yapıldığı bilinen Kadeş antlaşmasına ait tabletlerin Çorum’da bulunduğu biliniyor. Çorum’un Boğazköy ve Alacahöyük Ören Yeri en çok bilinen tarihi mekanlar arasında yer almaktadır. 13 Kral mezarı gibi birçok tarihi yerin bulunduğu bu tarih kokan şehrin neden arkeologların bu kadar ilgisini çektiğini anlıyorsunuzdur.

Çorum Gezilecek Yerler

Çorum’a geldiğinizde gezilecek birçok yeri olduğunu göreceksiniz. Genellikle kültür gezileri yapmayı seven ve tarihi alanlara ilgi duyanlar tarafından çokça ziyaret edilen Çorum’da gezilecek yerleri sizler için derledik. Çorum’a gittiğinizde şelale yanında piknik yapabilir, tarihi gezilere katılabilir ve Anadolu uygarlıklarının bıraktıkları izleri görebilirsiniz. Peki Çorum Gezilecek Yerler nerelerdir?

Alacahöyük - Çorum
Çorum Gezilecek Yerler: Alacahöyük

Alacahöyük

Alacahöyük, Alaca ilçesinde bulunan ve kazı çalışmalarında büyük önem taşıyan alanlardan biridir. Hatta bu bölgede yapılan kazıların Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile gerçekleştiği de biliniyor. Milli bağlamda yapılan kazılar 1935 yılında başlamıştır. Alacahöyük kazıları sonunda ortaya çıkan dört adet kültür vardır. Aşağıya doğru yapılan kazılarda her bir kat biraz daha fazla geçmişi temsil etmektedir. Kalkolitik çağ, eski tunç çağı, Hitit ve Frig dönemlerine ait kalıntıların da bulunması ile birlikte dünya genelinde kendine büyük yer edinen şehrin seveni bir hayli fazla.

İskilip Kaya Mezarı - Çorum
Çorum Gezilecek Yerler: İskilip Kaya Mezarı

İskilip Kaya Mezarı

İskilip kaya mezarı, Çorum gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında bulunur. İskilip ilçesinde bulunuyor. Kaya mezarı ise Osmanlı dönemine aittir. Adının kaya mezarı olmasının nedeni ise yaklaşık 100 metre yükseklikte bulunan bir kayanın üzerinde bulunuyor olmasıdır. Mezarlığın girişi sütunlardan oluşan bir kare görüntüsüne sahiptir.

Muradı Rabi Camii - Çorum
Çorum Gezilecek Yerler: Muradı Rabi Camii

Murad Rabi Ulu Cami

Murad-i Rabi Ulu Camisi mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi mekanlardan biridir. Osmancık caddesi güzergahında bulunan ve tam olarak yapılış tarihi hakkında bilgi sahibi olunamayan caminin gerçekten göz alıcı bir yapısı bulunuyor. Camiyi yaptıran kişinin hayrettin Hazır olduğu biliniyor. Hayrettin Hazır ise Selçuklu padişahı Alaeddin Keykubat tarafından azat edilmiş bir köle olarak kayıtlarda geçmektedir. Cami içerisinde de ağaçtan yapılma bir işçilik göreceksiniz. Gerçek anlamda işçiliğin ön planda tutulduğu harika bir yapı olan camiyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Ulu Caminin tarihi hakkında kesin bilgiler bilinmemekle birlikte birçok tahmin de yer almakta. Her ne olursa olsun bu tarihi güzelliği görmeniz önerilir. Şehrin de önemli simgelerinden biri olan Ulu Cami gerçekten insanlar tarafından saygı duyulan bir camidir.

İncesu Kanyonu Çorum
Çorum Gezilecek Yerler: İncesu Kanyonu

İncesu Kanyonu

Çorum, İncesu Kanyonu burada gezmek ve doğanın içinde vakit geçirmek isteyen birçok kişi tarafından sürekli ziyaret edilen mekanlardan biridir. Kanyon Ortaköy ilçesinde bulunuyor. Hatta tam olarak kanyonun yeri Ortaköy ilçesinde bulunan İncesu köyü olarak tarif edilebilir. Yerli halk tarafından uzun zaman önce “uzun geçit” olarak isimlendirilen bir yerdir. Hem tarihi hem de doğal unsurların bir arada bulunduğu harika kanyonda bulunan en eski kalıntı milattan önce 2000 yıllarına aittir. Burada birçok bitki ve hayvan türünü görmeniz de mümkün. Doğal bir güzellik olan kanyonu korumak yerli insanlar için bir hayli önemli. Bu arada suda yaşayan canlıları da dikkatli bakarsanız görme şansını yakalayabilirsiniz.

Hattuşaş Çorum
Çorum Gezilecek Yerler: Hattuşaş

Hattuşaş

Çorum Hattuşaş, arkeologlar tarafından çok sevilen bir yerdir. Hatta Anadolu’nun bilinen ilk başkenti olarak adını tarih defterlerine de yazdırmıştır. Burası 1986 yılında Dünya Kültür Mirası listesi içinde yerini almıştır. Oldukça ilgi gören ve UNESCO tarafından da korunmak üzere listeye alınan Hattuşaş halk arasında Boğazköy olarak da biliniyor. Hattuşaş’a girdiğinizde iki bölge göreceksiniz. Bunlar yukarı şehir ve aşağı şehirdir. Halka ait yaşam alanları daha çok aşağı şehir bölgesinde bulunmakta. Yukarı şehirde ise daha çok kutsal sayılan alanlar ile tapınaklar bulunuyor. Hattuşaş tarihte Hititlerin başkenti olarak bilinmekteydi. Anadolu’nun birçok uygarlığına ev sahipliği yapmış bu bölgenin tarihi de bir hayli ilgi çekicidir. Bölge önceleri Boğazköy olarak anılırken Dünya Kültür Mirası listesine alındıktan sonra adı Hattuşa olarak değiştirilmiştir.

Çorum Kalesi Gezilecek Yerler
Çorum Gezilecek Yerler: Çorum Kalesi

Çorum Kalesi

Çorum kalesi, Çorum’un tam olarak merkezinde bulunan ve tarihi yapılar arasında yer alan bir yapıdır. Kalenin mimarisi Selçuklu mimarisi özelliklerini göstermektedir. Üstelik kale ilk yazıtlara da ev sahipliği yapmakta. Burada ortaya çıkan ilk yazılı belgelerin milattan sonra 1571 yılına ait olduğu biliniyor. Bu kalenin adının yapıldığı dönemde Osmanlı Padişahı, Sultan Süleyman tarafından konulduğu biliniyor. Günümüzde adı Çorum Kalesi olsa da yapıldığı dönemde adı Sultan Süleyman Hayratı olarak konulmuştu.

Çorum’a gittiğinizde yapabileceğiniz birçok aktivite bulunuyor. Ancak bu aktivitelerin büyük bir çoğunluğu tarihi mekanları gezmek olabilir. Bununla birlikte İncesi Kanyonu ziyareti yaparak sizi rahatlatacak bir doğa gezisi de yapabilirsiniz. Söz konusu doğa olduğunda herkesi mutlu eden bir şeyler olduğu su götürmez bir gerçek. Çorum’da yöresel yiyeceklerin tadına bakabilir, Çorum mutfağını şaşkınlıkla deneyimleyebilirsiniz. Çünkü insanı bir hayli şaşırtan yiyeceklerin ilk kez kimin yaptığını sizin de düşüneceğinize eminiz. Çorum hakkında merak edilen bilgileri, konumunu, ulaşım seçeneklerini, gezilecek yerleri, gece hayatını, yöresel yemeklerini ve çok daha fazlasını derlediğimiz yazımız (Çorum gezilecek yerler) hakkında ilginizi çeken yerleri inceleyebilirsiniz.

Çorum Nerede?

Çorum gezilecek yerler yazımızda, Çorum’a ulaşım sağlamak isteyen birçok kişinin “Çorum nerede?” sorusunu sorduğu şehirlerden biridir. Şehir ülkemizin Karadeniz bölgesinde bulunan ve daha çok Orta Karadeniz içerisinde konumlanan bir şehirdir. Karadeniz ile İç Anadolu arasında bağlantı sağlaması nedeni ile önem taşımakta. Şehrin bulunduğu bölgeyi içerisinde bulunan geçitler ile İç Anadolu bölgesine bağladığını söylemek de mümkün. Batısında Çankırı, doğusunda Amasya, güneyinde Yozgat ve güneybatısında da Kırıkkale bulunuyor. Şehrin kuzeyinde ise Kastamonu ve diğer bazı illerimiz bulunuyor. Çorum’un denize göre yüksekliği 801 metredir. Orta Anadolu platosuna göre kuzeyinde kalmaktadır.

Çorum’un İlçeleri Nelerdir?

Çorum içerisinde bulunan birçok ilçe vardır. Toplam ilçe sayısı ise 13 olarak biliniyor. Bu ilçelerin her birinin adlarının kendi hikayeleri bulunuyor. Çorum’da bulunan ilçeler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Uğurludağ
  • Osmancık
  • Oğuzlar
  • Laçin
  • İskilip
  • Boğazkale
  • Alaca
  • Sungurlu
  • Ortaköy
  • Mecitözü
  • Kargı
  • Dodurga
  • Bayat
  • Merkez (Çorum Merkezi)

Çorum’un Geçim Kaynağı

Çorum’da yaşayan insanların büyük bir kısmı ticaret ve sanayi alanında faaliyet göstermektedir. Hatta ülkemizin ticaret ve sanayi alanında en çok faaliyet gösteren şehirlerinden biri olduğunu da söylemek mümkün. Çelik döküm, gıda sektörü, tarım ve makine sektöründe adını duyuran şehrin daha birçok alanda üretim yaptığı da bilinmekte. Gıda sektöründe ise en çok pirinç ve leblebi üretimi ile tanınıyor. Pek bilinmese de ülkemizde kiremit üretiminde de oldukça büyük yer kaplayan şehirlerimizden biridir.

Çorum’da Konaklama

Çorum gezilecek yerler yazımız için tabi ki de konaklama imkanlarından bahsetmezseydik olmazdı. Çorum konaklama imkanları kıyı şehirleri kadar gelişmiş olmasa da uygun konaklama seçenekleri bulunuyor. Şehir merkezinde ve şehir merkezine yakın ilçelerde 5 yıldızlı otellerden tutun da apart tarzı otellere kadar bulunuyor. Otellerin fiyatları hakkında net bir bilgi vermek mümkün olmasa da ortalama 100 Tl ile 300 Tl arasında günlük konaklama ücretleri bulunduğunu söyleyebilirsiniz. Çorum’da konaklama imkanlarını değerlendirirken merkeze yakın ya da merkezde bulunan otelleri tercih edebilirsiniz. Böylece ilçelere de ortak mesafede bir yerde konaklayabilir ve kolay ulaşım imkanlarından faydalanabilirsiniz. Peki Çorum’da şehir içi ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

Çorum’a Nasıl Gidilir? Ulaşım Bilgileri

Çorum’a ulaşım için hem karayolu hem de havayollarını kullanmak mümkündür. Eğer ulaşım yolu olarak Çorum için havayolunu tercih edecekseniz en yakın havalimanı Çorum’a 66 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Hava alanının adı ise Amasya Merzifon Havalimanı olarak bilinmekte. Havalimanından şehre ulaşmak için araç kiralayabilir ya da otogara giderek otobüs aracılığı ile şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs ile Çorum’a ulaşım Amasya Merzifon Havalimanı başlangıç noktasından yaklaşık bir saat kadar sürmekte. Eğer Çorum’a ulaşmak için otobüs yolunu kullanacaksanız birçok büyükşehirden doğrudan Çorum’a otobüs seferleri de bulunuyor. Çorum’a ulaşım sürelerini otobüs ile yolculuk yapacaklar için derledik. İşte bazı büyükşehirlerden Çorum’a ulaşım süreleri ve mesafeleri:

  • İstanbul – Çorum arası yaklaşık 626 km olarak bilinmekte. Otobüs ile yaklaşık 7 saat kadar yolculuk yapmanız gerekmekte.
  • Ankara – Çorum arası yaklaşık 240 km olarak bilinmekte. Otobüs yolculuğu yapmak istiyorsanız yolculuk süresi yaklaşık 3 saat kadar sürmekte.
  • İzmir – Çorum arası yaklaşık 830 km olarak bilinmekte. Otobüs yolculuğu ile ulaşım sağlayacaklar için yaklaşık 9 saat 30 dakikalık bir yolculuk süresi bulunuyor.
  • Antalya- Çorum arası yaklaşık 730 km olarak bilinmekte. Otobüs yolculuğu ile yaklaşık 8 saat 40 dakika gibi bir süre sonunda Çorum’a ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer alan şehirlerin yanı sıra ülkemizin diğer tüm şehirlerinden de Çorum’a ulaşım sağlanabilmektedir. Bazı durumlarda aktarmalı olarak gerçekleşen seferler sonunda da ulaşım mümkün hale gelmektedir. Marmara bölgesinde bulunan ve Çorum’a ulaşmak isteyenlerin İstanbul- Samsun karayolunu kullanmaları daha hızlı ve kolay ulaşım sağlamalarını mümkün kılmakta.

Çorum Şehir İçi Ulaşım İmkanları

Çorum gezilecek yerler yazımızdaki bir diğer husus ise Çorum şehir içi ulaşım. Şehir içinde taksi, otobüs ya da minibüs gibi araçlar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra şahsi aracınız ile ulaşım sağladıysanız kara yolu ile istediğiniz yere gidebilirsiniz. Eğer havayolunu kullanarak Çorum’a ulaştıysanız burada en hızlı ve kolay ulaşım aracı araç kiralamak olabilir. Ankara ya da İstanbul gibi büyükşehirlerde var olan akıllı durak sistemleri Çorum’da da var. Telefonunuza ücretsiz olarak sunulan mobil uygulamayı indirdikten sonra otobüslerin ulaşım sürelerinden tutun da nereye gittiğine kadar birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu kullanımın ulaşımı bir hayli kolaylaştırdığını söylemek de mümkün.

Çorum’da ulaşım sağlamak için Çorum Kart sahibi olmanız gerekiyor. Kartların birçok çeşidi bulunuyor. Kartı almadan önce size en uygun olan kartı seçerek ulaşımınız sağlayabilirsiniz. Çorum’da ulaşım sağlamak için araçları kullandığınızda tarifeye göre tam bilet ücreti olarak 2 TL alınmakta. İlk araca binişten sonra 40 dakika içinde ikinci bir biniş gerçekleştirildiğinde yarı yarıya indirimli bilet ücreti alınıyor.

Çorum Yöresel Lezzetleri

Çorum ülkemizin köklü tarihi olan şehirlerinden biridir. Bu nedenle de Çorum mutfağı söz konusu olduğunda oldukça gelişmiş ve lezzetli bir mutfak karşınıza çıkıyor. Bölgenin köklü tarihinden ve kültür birikiminden olsa gerek mutfak gerçek anlamda yöresellik kokuyor. Birçok yöresel lezzeti olan Çorum mutfağının bütün yemeklerinin tadına bakmanız belki tek bir gelişte mümkün olmayabilir ancak zaman içinde buranın mutfağını çok seveceğinize eminiz. İşte Çorum yöresel lezzetleri arasında en çok bilinen birkaç lezzeti sizler için listeledik. İşte Çorum mutfağı ve yöresel yemekleri:

  • Kara çuval helvası
  • Çullama
  • Hedik
  • Tekerlek
  • Haşhaşlı çörek
  • küp
  • Borhani
  • Oğmaç
  • Mayalı
  • Oğmaç
  • Yanıç
  • Teltel tatlısı (Leblebi tozundan yapılmış olan oldukça yöresel bir tatlıdır.)
  • Madımak
  • İskilip dolması
  • Yırtma çorbası
  • Mantı
  • Zalpa
  • Söbelik dolması.

Çorum yöresel mutfağından çıkan lezzetleri tadabilmek için ihtiyacınız olan tek şey restoranlara gitmek olacak. Çorum merkez bölgesinde bulunan birçok restoranda yöresel lezzetleri tatmanız mümkün. Merkezde bulunan konaklarda yöresel lezzetleri en doğal hali ile tadabilirsiniz. Bu hoş lezzetlerin her birini tatmanız mümkün olmasa bile yüzden fazla lezzet arasında eminiz size kendini hatırlatacak lezzetlere rastlayacaksınız.

Çorum Gece Hayatı

Çorum gece hayatı ile çok ünlü olan bir şehir değildir. Ancak gece hayatının olmadığını söylemek de doğru olmaz. Çorum’da geceleri eğlenmek, canlı müzik ve benzeri faaliyetlerden faydalanmak için şehir merkezinde bulunan türkü bar tarzı kafe ya da bistro mekanlara gidebilirsiniz. Sakin bir ortam arayanlar için de canlı eğlence arayanlar için de uygun mekanlar bulunuyor. Mekan sayısı çok fazla olmasa da sizi memnun edebilecek kapasitede mekanlardan birini seçmeniz çok zor olmayacaktır. Türkü bar tarzı işletmelerde müzik dinleyebilir, maç izleyebilir ya da nargile tarzı içecekler içebilirsiniz. Birçok gece işletmesinde içki servisi de bulunuyor. Çorum’da düzenlenen birçok organizasyonda bu tarz işletmelerin tercih edildiği de bilinmekte.

Çorum’da Alışveriş Yapılabilecek Yerler

Çorum’da alışveriş yapılabilecek birçok yer bulunuyor. Genelde küçük işletmeler ve sakin alışveriş mağazaları görmeniz mümkün. Günlük alışverişler ve Çorum’un meşhur yiyeceklerinden satın almak için genellikle merkezde bulunan alışveriş mekanları tercih ediliyor. Bununla birlikte yöresel ürünleri, Çorum’un farklı köylerinde bulmanız da mümkün. Böylece hem köyleri ve ilçeleri gezerken hem de yöresel yiyecekleri keşfetmeniz ve satın alma imkanına sahip olabilirsiniz.

Çorum’da Yapılan Festivaller

Çorum’da düzenli olarak yapılan bazı festivaller bulunuyor. Bu festivallerden en çok bilineni ise Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali ‘dir. Genellikle haziran ya da temmuz aylarında yapılan ve gerçek anlamda büyük bir festival olan bu festivalde çok eğleneceksiniz. Ünlü sanatçıların olduğu konserler, yarışmalar ve eğlenceli sergiler arasında vaktin nasıl geçtiğini anlamak mümkün olmuyor. Açık hava film gösterimlerinden tutun da tiyatro gösterimlerine kadar tam bir kültür şenliği olmakta. Çorum’a gidecekseniz mutlaka festival döneminde gitmenizi tavsiye ederiz.

[alert-note]Çorum Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyup şehre gitmeye karar verdiyseniz, Ankara Gezilecek Yerler yazımızı da okuyarak gezinize yeni bir şeri daha ekleyebilirsiniz.  Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
ciseli-selalesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir