Sinop Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Karadeniz

Sinop Gezilecek Yerler

0

Sinop gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehrimizdir. 6000 bin senelik tarihiyle Sinop kenti, Karadeniz Bölgesi’nde ki en güzel şehirler içerisinde yer alıyor. Bölgede sadece doğal liman Sinop’ta bulunuyor. Bundan dolayı da aslında gezilip görülecek yerler çok fazla olduğu söylenebilir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Sinop, ülkemizde en mutlu kenti seçilmiştir.

Bu unvana kentin sahip olmasında ki etkenler ise; kentte trafik ışıklarının olmaması, Akliman, İnceburun ve Hamsilos gibi doğal güzellikleri bünyesinde barındırması, fiyatların gayet uygun olması ve ünlü Yunan filozofu Diyojen’in burada yaşaması şeklinde sıralanabilir. Örneğin; denize karşı manzarası olan bir evde uygun fiyatlarla insanların oturabilmesi. Aynı şekilde lüks görünen mekânların bile gayet fiyatlarının uygun olması.

Sinop, Karadeniz Bölgesinin en fazla yabancı ve yerli turistler tarafından ziyaret edilen şehirleri içinde yer alıyor. Özellikle Sinop’ta gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken mekânlar ve semtler, kentin sembolü haline gelmiştir. Sinop kenti; hem tarihi hem de doğal güzellikler bakımından hep ön plana çıkıyor. Köklü tarihimizin en iyi yansıtıldığı mekânlarla kent daima turist akınına uğruyor.

Antik Dönem ’de Sinope diye anılan şehir, karayla Boztepe Burnu’nun birleşim noktasında yer alıyor. Coğrafi konum itibariyle de özellikle fiyord oluşumundan dolayı da çok dikkat çekici bir şehir olduğu söylenebilir. Karadeniz’in uç bölgesinde olan Sinop’ta denize girmekte çok eğlenceli ve kolaydır.

Sinop Gezilecek Yerler

Sinop gezilecek yerler fazla oluşuyla dikkat çekiyor. Boztepe Burnu’nun üzerine kurulan kent, her mevsim ziyaretçi akınına uğruyor. Sinop ziyaretçilerini daima;  yemyeşil doğasıyla, kültürel ve tarihi zenginlikleriyle karşılıyor. Anadolu’da ki çok eski şehirlerden olan Sinop, aynı zamanda sakin oluşuyla da dikkat çekiyor. Sinop kentine ilk yerleşimse, Tunç Çağı’nda başlamıştır. Yerleşim başladıktan sonra da birçok medeniyete Sinop, ev sahipliği yapmıştır. Kale kent unvanıyla anılan Sinop, aynı zamanda ticaretin merkezi olarak da biliniyor. Deniz ticaretinde Sinop çok gelişmiştir.

Sinop gezilecek yerler listesi:

  • Tarihi Sinop Ceza Evi
  • Sinop Kalesi
  • Hamsilos Koyu
  • Sinop Arkeoloji Müzesi
  • Erfelek Şelaleleri
  • İnce Burun Feneri
  • Boyabat Bazalt Kayalıkları
  • Gerze Sahili
  • Ayancık İnaltı Mağarası
  • Alaaddin Camii
  • Sarıkum
  • Boyabat Kalesi
  • Akgöl
  • Şahin Tepesi
  • Paşa Tabyaları
  • İnaltı Mağarası
  • Bektaşağa Göleti
  • Buzluk Kayası
Tarihi Sinop Ceza Evi
Sinop Gezilecek Yerler: Sinop Tarihi Ceza Evi

Tarihi Sinop Ceza Evi

Sinop gezilecek yerler arasında ilk durak; Tarihi Sinop Ceza Evi’dir. Alkatraz diye Anadolu’da bilinen bu yapı ilk kale görevi yapmıştır. Bu yapının Gaskalılara kadar yani 4.000 yıllık geçmişi bulunuyor. Kalenin üç tarafı da denizle ve surlarla çevrilmiştir. Şarkılarla şiirlere de aynı zaman da konu olan yapı, tarihi bakımdan çok önemli yere sahiptir. Greklere, Pontuslulara, Romalılara, Bizanslılara, Selçuklulara ve Osmanlılara da hizmet vermiştir. Çok sayıda imparatorluk kaleye hükmedip, savunmada kullanmışlardır. Kalenin ceza evi olarak kullanılmasıysa, 1568’dir. 1887 senesinde iç kale resmi şekilde zindana dönüştürülmüştür. 1939’daysa çocuk hapishanesi şeklinde bina inşa edilmiştir.

Evliya Çelebi’de Seyahatname adlı eserinde; Tarihi Sinop Ceza Evi yapısından, kaçmanın kesinlikle mümkün olmadığından bahsetmiştir. Bu tarihi ceza evi; çok sayıda sanatçıyı, politikacıyı, yazarı ve şairi ağırlamıştır. Cezaevinin ağırladığı en ünlü kişi, Sabahaddin Ali olduğunu söyleyebiliriz. “Kuyucaklı Yusuf ve Aldırma Gönül Aldırma” eserlerini Sabahaddin Ali tam 1 sene de burada yazmıştır. Burhan Felek, Refik Halit Karay gibi isimlerde aynı zamanda burada kalmışlardır. 1999 senesinde kale kapatılarak müze haline getirilmiştir. 3 bölümden oluşan müzeyi gezerken, tarihi bir yolculuk sizi bekliyor.

Sinop Kalesi
Sinop Gezilecek Yerler: Sinop Kalesi

Sinop Kalesi

Sinop kent merkezinde yer alan kale; ihtişamıyla ve güzelliğiyle dikkat çekiyor. Sahil kenarında yer alan Sinop Kalesinin yapım tarihiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur. Fakat M.Ö.8.yy’da Sinop kentine yerleşen göçmenlerin inşa ettiğine dairde tahminler ediliyor. Sinop Kalesi saldırılardan dolayı yıkılarak, Pontus hükümdarı olan IV. Mithridat’ın bizzat kendisi tarafından onarımı yapılarak bugünkü halini almıştır. Kale sürekli saldırılara maruz kalması dolayısıyla içine ek yapı yapılmıştır ve günümüzde ki halini almıştır.

Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde, kalenin 6 kapılı olduğuna değinmiştir. Sinop gezilecek yerler arasında olan bu kale; Yenice Kapısı, Kumpakı, Deniz Kapısı, Lonca Kapısı, Tabakhane Kapısı ve TersaneKapı adlı kapılardan oluşmuştur.  Kale, Sinop’un en önemli tarihi ve kültürel eserleri arasında yer alıyor.

Hamsilos Koyu Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Hamsilos Koyu

Hamsilos Koyu

Ülkemizin en kuzeyinde bulunan muhteşem yer olan Hamsilos Koyu, adeta doğanın insanlara hediyesidir… Halk ağzıyla Hamsaroz Koyu diye tabir edilen bu koy, ülkemizin de aynı zamanda tek fiyordu olarak biliniyor. Buzulların aşındırması ile oluşan bu koy, kendiliğinden oluşmasından dolayı da ayrı bir öneme sahiptir. Hamsilos Koyu, ayrıca aynı adı aldığı parkın içinde yer alıyor. Koy, 1991’de Turizm Bakanlığı’nca 1.Derece Doğal Sit Alanı olarak kabul edilip, koruma altına alınmıştır. Hamsiilos Koyu; yemyeşil ağaçlarla çiçeklerin tabiri caizse bir arada dans ettiği ormanlık alanda bulunuyor. Hamsilos Koyu’na gelerek; piknik yapıp, denizine girip, bisiklete binerek muhteşem zaman geçirebilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop gezilecek yerler listesi içinde mutlaka olması gereken arkeoloji müzesi, Türkiye’nin en eski müzelerindendir. Sinop Arkeoloji Müzesi, 1941’de tam anlamıyla halkın hizmetine sunulmuştur. Tunç Devri, Helenistik Dönem, Bizans ve Osmanlı gibi çok geniş tarihi dönemlere şahitlik etmiştir. Müzede yabancı turistlerin çok fazla ilgisini çekecek; Meryem, İsa, melek figürlerinden oluşan ikonalar bulunuyor.

Erfelek Şelalesi Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Erfelek Şelalesi

Erfelek Şelaleleri

Eğer Sinop’a gezmek için geldiyseniz o zaman Erfelek Şelalelerini görmeden kesinlikle şehri terk etmeyiniz. Yaklaşık 2 m. uzunluğa sahip vadiye yayılmış olan 28 ufak ve iri şelalelerden oluşan doğa harikası olduğunu söyleyebiliriz. Ahşap platformların yardımıyla şelale yoluna doğru tırmanıp, yeşil vadiyi bölmüş olan suları yüksek tepeden izlemeniz mümkündür…

İnceburun Feneri Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: İnceburun Feneri

İnceburun Deniz Feneri

Türkiye’nin önem arz eden deniz fenerlerinden olan İnceburun Deniz Feneri, volkanik tüfle ve kalın hale gelmiş lavların birbirleriyle kaynaşması sonucunda oluşmuştur. Ülkemizin en kuzeyinde yer alan bu fener, kent merkezine 19 km. mesafede yaklaşık bulunuyor. Birbirleri ile denk gelişe kaynamış olan bu oluşumlar, Karadeniz’de ki düz kıyılardan çok farklıdır diyebiliriz. 1863 senesinde inşa edilen İnceburun Deniz Feneri daima rüzgârlı oluyor. Aynı zamanda bu fenerde, 12 m. yüksekliğe sahip bembeyaz kulede bulunuyor. Karadeniz’de ki o meşhur dalgalar, İnceburun Deniz Feneri’ne de ulaşıyor. İnceburun Deniz Feneri’nin her ne kadar kış aylarında çok ürperticiyse de yine de güneşin batışıyla doğuşu çok güzel gözüküyor.

Boyabat Kalesi Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Boyabat Kalesi

Boyabat Bazalt Kayalıkları

Sinop gezilecek yerler içerisinde mutlaka olması gereken Boyabat Bazalt Kayalıkları, birbiriyle yakın halde ki 3 vadiden oluşmuştur. Aynı zamanda köşeli sütunları olan kayalıklarda; üst taraftan bakıldığında da çokgen görünüme sahip arı peteği şeklinde, karşı taraftansa yan şekilde ince uzun prizmal gövdeye sahip blok taş yığınları mevcuttur. Boyabat Bazalt Kayalıkların jeolojik oluşumlarıysa: 9 Eylül Üniversitesi ve Maden Tetkik Araştırma Endüstrisi uzmanları tarafından araştırılıp, çalışmalar yapıldığında genç dönemde oluştuğu sonucu alınmıştır. İlginç ve muhteşem olan bu oluşum; yabancı ve yerli turistlerin çok fazla ilgisini çekiyor.

Boyabat Kalesi Sinop
Sinop Boyabat Kalesi

Boyabat Kalesi

Sinop Boyabat ilçesinde Gökırmak Vadisi sarp kayalıklarının tepesinde yer alan şehir, önemli tarihi yapıları içerisinde bulunduruyor.

Gerze Sahili Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Gerze Sahili

Gerze Sahili

Şirin ve çok güzel olan Gerze Sahilinin, çok fazla ziyaretçisi var. Kumda yürümeyi sevmeyenler içinde beton iskele bulunuyor.

İnaltı Mağarası Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: İnaltı Mağarası

Ayancık İnaltı Mağarası

1070 m. denizden yüksekliği olan Ayancık İnaltı Mağarası’na ulaşabilmek adına, mağaranın yaklaşık 50 m. altına ulaşabilmek için özel aracınızı kullanabilirsiniz. 658 m. uzunluğa sahip gizemli görünen bu mağaraya ulaşabilmek için de araç yolunda ki merdivenleri kullanmanız gerekiyor.

Alaaddin Camii Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Alaaddin Camii

Alaaddin Cami

Alaeddin Keykubat yani Selçuklu Sultanı tarafından inşa ettirilen Alaaddin Camisi’nin tarihi 1200’lü senelere dayanıyor. Mihrabı mermer ile yapılmış olan bu caminin, 3 tarafı da Ayet-el Kürsüyle çevrilmiştir. Çok fazla maneviyatı olan bu yapının ulaşımı da aynı zamanda çok kolay olduğunu söyleyebiliriz.

Sarıkum Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Sarıkum

Sarıkum

Sinop Gezilecek yerler listesinde, mutlaka Sarıkum köyü de olmalıdır. Sinop kentinin en uzun doğal plajı olan Sarıkum aynı zamanda bulunduğu merkez ilçede de tek olma özelliği taşıyor. Sarıkum Gölü, plajı, Kuş Cenneti’de yine bu köy içerisinde yer alıyor.

Akgöl Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Akgöl

Akgöl

Köknar ormanlarının meşhur olduğu Akgöl, iki çay birleşerek oluşan yapay gölettir… Bakanlar Kurulu tarafından 1991 senesinde adı Akgöl Yaylası diye değiştirilip sonrasında turizm merkezi haline getirilmiştir. 3 dönüm araziyi kaplayan bu göl, günübirlik yapılacak geziler için de çok uygundur diyebiliriz. Ormanın içerisinde çeşitli hayvanlar bulunmakla birlikte, piknik alanlarıyla da aynı zamanda dikkat çekiyor.

Şahin Tepesi Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Şahin Tepesi

Şahin Tepesi

Yeşili, doğayı sevenler kesinlikle Sinop’a geldiklerinde, Şahin Tepesi’ne de uğramalılar. Şahin Tepesi’nde manzaranın verdiği huzuru içinizde hissedeceksiniz.

Paşa Tabyaları Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Paşa Tabyaları

Paşa Tabyaları

Yarımada doğu tarafında Karakum yolunun üzerinde yer alan tabya; 19. Asırda denizden gelmesi muhtemel tehlikelerin önlenmesi adına tersanede ki emniyeti sağlayabilmek ve limanda yer alan gemilerinde korunması amacı ile yapılmıştır. Üst tarafında tabyaların, 11 tane top yuvası; alt tarafındaysa koğuşla cephanelik bulunuyor. Bu yapı, aynı zamanda yarım ay şekline sahiptir.

Bektaşağa Göleti Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Bektaşağa Göleti

Bektaşağa Göleti

Sinop’ta mutlaka gezilip görülecek yerler listesinde olması gereken Bektaşağa Göleti, doğal zenginlikleriyle ünlüdür… Özellikle son senelerde turizmin kazandığı önemli yerler arasında dikkat çekiyor. Çevresel düzenlemesi bu gölette, çok fazla aktivite yapmanızda mümkündür. Kafa dinlemek, huzur bulmak isteyenlerin kesinlikle tercih etmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Deniz bisikletine ve kayıklara binerek muhteşem vakitler geçirebilirsiniz. Aynı zamanda göletin sol tarafındaysa gözlem kulesi bulunuyor, buraya çıkarak panoramik fotoğraflarda çekebilirsiniz.

Buzluk Kayası Sinop
Sinop Gezilecek Yerler: Buzluk Kayası

Buzluk Kayası

Durağan ilçe sınırları içinde yer alan Buzluk Kayası, oluşumuyla çok fazla dikkat çekiyor. Dik şekilde mağaraya giriliyor. Mağara giriş kapısıysa, geniş olmakla birlikte yoğunda hava akımı mevcuttur… Mağara derinliklerine inildiği zamanda, oda tarzında yerleri görebilirsiniz.

Oda şeklinde ki bu yerlerde, aslında sizi buz tabakaları karşılıyor. Yaz döneminde hava akımı fazla olduğundan dolayı, buz oranlarında da aynı zamanda artışlar vardır.

Sinop’ta Neler Yapılır?

Sinop gezilecek yerler listemizin diğer konusu da Sinop’ta neler yapılır? sorusunun cevabı özellikle kente ilk defa gelecekler tarafından çok fazla araştırılıyor. Öncelikle Sinop ilinin tarihi dokularını mutlaka görmeniz gerekiyor, özellikle de Sinop Arkeoloji Müzesini mutlaka gezmelisiniz.  Tarihi Sinop Cezaevi’ni ziyaret ederek, orada ruhu hissetmelisiniz. Kenti tepeden izleyen Sinop Kalesi’ni ziyaret etmelisiniz. Doğal güzelliklerini görüp, çok güzel olan plajlarında da denize girmelisiniz.

Sinop kenti yaz aylarında kabarıklaştığından dolayı gece hayatı da çok hareketli ve eğlenceli oluyor. Deniz kıyısında konumlanan Sinop’ta eğlence yerleriyse, sahil kısmında bulunuyor. Liman kenti olan Sinop, akşamları çok farklı güzelliğe bürünüyor. Restoranlar, manzarası olan barlar, kafelerde eğlence yerleri seçeneklerindendir.

Sinop’ta Ne Yenir?

Sinop gezilecek yerler yazımızın diğer önemli konularından biri de Sinop’ta ne yenir? Bilindiği üzere Türkiye’nin her kentinin kendine özgü mutfağı vardır. Hal böyle olunca da, Sinop’ta ne yenir hususu kente ilk defa gelecekler açısından çok fazla merak ediliyor. Öncelikle Sinop, bulunduğu coğrafi koşullardan dolayı oldukça zengin mutfak kültürünü de içinde barındırıyor. Kente özgü et yemeklerinden tutunda, çorbalarına kadar pek çok lezzeti Sinop’ta tatmanız mümkündür. Önceliği tabi ki tüm Karadeniz Bölgesi’ne has olan mısır çorbası oluşturuyor. Sinop sofrasının olmazsa olmazı mısır çorbasıdır. Kente misafir olarak gelen kişi, bu çorbayı içmeden kesinlikle kentten ayrılamaz.

Kış mevsimlerinin vazgeçilmezi olan mısır çorbası, insanın içini ısıtma özelliğinden dolayı da çok seviliyor. Salçayla, kemikli etle, barbunyayla ve mısır malzemeleriyle hazırlanıyor. Kentin en popüler yemeğiyse, Sinop mantısıdır. Hamur açılışı diğer mantı çeşitlerine göre çok farklıdır. Yarı cevizli yarı da yoğurtlu olan bu mantı çeşidini kesinlikle yemeniz gerekiyor. Nokul adı verilen Sinop’un ünlü yöresel tadı da; kıyma, üzüm ve cevizden yapılıyor. Un, yaş maya ve tuz ile hamur açılarak ortaya oldukça lezzetli bir tat çıkıyor. Sinop’un diğer bir lezzetiyse, ıslamadır. Un, ceviz ve tavuktan yapılan ıslama, kentin önemli tatlarındandır.

Hamsiler tepsiye dizilip sonrasında soğan, fıstık ve üzüm eklenmesiyle hazır hale getirilen içli tavayı da, Sinop’a yolunuz düştüğünde mutlaka tatmanızı tavsiye ediyorum. Aynı zamanda Sinop ilinde, prenses adlı yaş pasta da çok meşhurdur diyebiliriz. Sinop iline özgü diğer tatlarsa şunlardır: Sirkeli pırasa, katlama, kestaneli iç pilav, kaygana, mısır tarhanası, muhlama, kaşık çıkartmasıdır.

Sinop’ta Ulaşım

Sinop’ta ulaşım şehir dışlarından; deniz yolu, kara yolu ve hava yoluyla gerçekleştiriliyor. Ülkemizin çoğu yerinden Sinop’a her gün otobüs seferleri bulunuyor. İstanbul’dan Sinop’a otobüsle 10 saatte varabilirsiniz. Ankara’dan da Sinop’a 8 saatte gitmeniz mümkündür. Sinop Şehirlerarası otobüs terminali Ayancık Karayolu’ndadır. Buradan ilçelere ve merkeze dolmuşlarla en kısa zamanda gidebilirsiniz. Eğer Sinop’a vakit kaybetmeden gitmeyi düşünüyorsanız da, hava yolunu kesinlikle tercih etmeniz gerekiyor. Yalnız Sinop’a direkt sadece İstanbul’dan var. Diğer yerlerden hep aktarmalı yolculuk yapabilirsiniz.

Sinop şehir içinde ulaşımda, minibüslerle yapılıyor. Gideceğiniz yerle bulunduğunuz yerin mesafesi Sinop’ta kesinlikle çok yakındır, bu yüzden de sadece minibüse atlayarak gitmeyi düşündüğünüz yere gidebilirsiniz.  Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Sinop kentinde trafik ışıkları bulunmuyor. Bu özelliğinden dolayı, ülkemizde aynı zamanda tek olma özelliği de taşıyor. 1998’de İl Trafik Komisyonu’nca ulaşımda aksamalar olduğundan trafik ışıkları kaldırılmıştır. Trafik ışıkları olmamasına rağmen kent yine sakinliğini koruyor.

Sinop şehir içinde ulaşımı sağlayan diğer araçlarsa, taksilerdir. İsterseniz kente geldiğiniz de, araç kiralama noktalarından günlük araçta kiralayıp Sinop’u gönlünüzce gezebilirsiniz. Sinop Havalimanı’ysa 1993 senesinde hizmet vermeye başlamıştır. Kente kısa zamanda ulaşmak isteyenler genellikle hava yolunu tercih ediyorlar. Özellikle İstanbul’dan her gün direkt şekilde ve karşılıklı uçuşlar yapılıyor. Bu sayede de hem gezmek hem de iş için seyahat edeceklerin avantajı oluyor. Öbür büyük kentlerden de İstanbul’dan aktarmalı olarak Sinop’a hava yoluyla gidilebiliyor. Sinop’un merkezine 8 km uzaklıkta olan havalimanına ulaşımsa yine minibüslerle, taksilerle sağlanıyor.

[alert-note]Sinop Gezi Rehberi başlıklı yazımız ilginizi çektiyse İstanbul Gezi Rehberi yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Zira Batı Karadeniz’de bulunan Sinop’ta yapacağınız geziden sonra İstanbul’a uğramadan geçmekte olmaz hani. Bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Karagöl Yaylaları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir