Adıyaman Gezilecek Yerler listemizde Adıyaman ilini daha yakından tanımaya hazır mısınız? Adıyaman, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Tarihten, izler taşıyan birçok değere, ev sahipliği yapmaktadır. Mağaraları, eski çağlara ait kalıntıları, kale ve camileri ile, güzel değerlere sahip ilimizdir. Adıyaman ilinin, dağlık alanları, oldukça fazladır. Şehir yüz ölçümünün, üçte biri kadardır. Dağlık alanları, yayla iklimine sahiptir. Şehir, Adıyaman halkı tarafından, Hısn-ı Mansur adıyla da bilinir. Şehrin, 9 adet ilçesi bulunmaktadır. Bu ilimiz için sizlere, Adıyaman gezilecek yerler listesini hazırlamak istedik.
Adıyaman Gezilecek Yerler Listesi
- Nemrut Dağı
- Adıyaman Müzesi
- Cendere Köprüsü
- Perre Antik Kenti
- Altınlı Köprü
- Adıyaman Kalesi
- Adıyaman Ulu Camii
- Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
- Besni Kalesi
- Gümüşkaya Mağaraları
- Yeni Kale
- Karakuş Tümülüsü
- Oturakçı Pazarı
- Palanlı Mağarası
- Arsemia Ören yeri
- Kab Cami
- Sugözü Mesire Alanı
- Gerger Kalesi
- Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi
Nemrut Dağı
Nemrut dağı, Adıyaman’da, Kahta ilçesinde, yer almaktadır. Nemrut dağı, 2150 m yükseklikte bir dağdır. UNESCO Dünya Mirası olması açısından da büyük önem taşımaktadır.
1988 yılında, tesis olarak düzenlenmiş ve Nemrut Dağı Milli Parkı olarak günümüze kadar bu şekilde varlığını sürdürmüş ve korunmuştur. Bu alanda, eski çağlardan günümüze kalan, arkeolojik kalıntılar da bulunmaktadır.
Antiochos ve Tanrı, Tanrıça heykelleri, aslan ve kartal heykelleri vardır. Aslanın üzerinde ışından oluşan 3 tane yıldız vardır. Bunların, Mars, Jüpiter ve Merkür gezegenlerini temsil ettiğine inanılmaktadır.
Eski dönemlerde, Kommagene olarak bilinen bu alanda, Kommagene Kralı, Antiochos, milattan önce ki yıllarda, dağın tepesine Yunan ve Pers Tanrısı heykellerini yaptırmıştır. Heykelin yanına da kendi mezarı, tapınağını yaptırmıştır.
Mezarda da taş oymasından, kartal şekli görülmektedir. Mezarda eski yıllarda, Mühendis, Karl Sester tarafından yapılan kazıda, mezarı bulunamamıştır. Adıyaman gezilecek yerler arasında, görülmesi gereken yerlerden birisidir.
Adıyaman Müzesi
Adıyaman Müzesi, Adıyaman’ın il merkezinde, Atatürk Bulvarında, bulunmaktadır. Bu müzede, 20.000 ‘e yakın eser yer almaktadır. Müzenin iki ayrı bölümü vardır. Bunlardan biri, etnografik eserlerin sergilendiği kısım, diğeri ise, arkeolojik kısmıdır.
Müzede, yöresel kıyafetler, dokumalar, takılar ve eskilerde ait ev eşyaları sergilenmektedir. 1982 yılında şu an olduğu binada ziyaretçilerine açılmıştır. Müzeye, müze kart ile, ücretsiz giriş yapılabilmektedir.
Adıyaman Müzesine Nasıl Gidilir?
Şehir merkezindedir. Yürüyerek ya da şehir içi toplu taşıma araçları ile, ulaşım kolayca sağlanabilir.
Cendere Köprüsü
Cendere köprüsü, Adıyaman ilinde, Cendere çayı üstünde yer alan ve tarihi eskilere dayanan, köprüdür. Eski olmasına rağmen, hala kullanılan bir köprüdür. Adıyaman mutlaka gezilecek yerler arasında, yer almaktadır. Adıyaman’dan, 55 km uzaklıktadır. İki ilçeyi birbirine bağlar.
Sincik ve Kahta ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Kemerli bir köprüdür. Köprü, Romalılar tarafından, yapılmıştır. Yaptıkları en geniş kemerli, ikinci köprüdür. Yaklaşık, 90 kayadan oluşturulmuş, bir köprüdür.
Köprünün üst kısmında, Latin bir kitabe vardır. Bu Latince kitabeye göre, Roma imparatoru Septimius, köprüyü oğulları ve karısı adına yaptırmıştır. Sütunlu yapılmış, bir mimarisi vardır.
Köprü üstünde, 4 sütun olduğu ve iki tanesini eşine, iki tanesi de oğullarına adandığı bilinmektedir. Köprü, 1997 yılında bakım, onarımdan geçmiştir. Doğu kısmına, yeni köprü yapılmıştır ve burası araç geçidine, kapatılmıştır.
Cendere Köprüsüne Nasıl Gidilir?
Sincik ve Kahta ilçesine giden toplu taşıma araçları ile ya da nemrut dağına giden yolu takip ederek, Kocahisar-Sincik yol ayrımından giderek, ulaşılır.
Perre Antik Kenti
Perre Antik Kenti, Adıyaman’da, Örenli mahallesinde, yer almaktadır. Bizans Döneminde ise, Niceaia İznik toplantısına, eyalet adına temsilci gönderdiği, belgelerden bilinmektedir.
Helenistik dönem de Kommagene krallığının, beş büyük şehri arasında olduğu, bilinmektedir. Taşların örülme tarzı, şekilleri, Kommagene krallığı ve Roma dönemine ait, izler taşır.
Bazı bilimsel araştırmalarda, kutsal şehir olarak, geçmektedir. Dini açıdan ve jeopolitik açıdan, önemli yerleşim yeri olmuştur. Kayalara şekil verilerek, kurulmuş bir yerleşimdir. Halk tarafından yapılarak, şekil verilmiştir.
Perre Antik Kentine Nasıl Gidilir?
Özel araç ile Adıyaman- Malatya yolunu takip ederek, gidebilirsiniz, ya da il merkezinden, toplu taşıma araçları ile, ulaşım sağlanır.
Altınlı Köprü
Altınlı Köprü, Adıyaman’da, Gölbaşı ilçesinde, yer almaktadır. Köprünün, Roma dönemine ait, bir yapı olduğu düşünülmektedir. Dört büyük kemerden oluşan köprü, 82 m uzunluğundadır. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemleri, eski ayakları üstüne yeniden, inşa edilmiştir. Günümüzde, hala ayakta duran köprü, varlığını sürdürüyor.
Altınlı Köprü’ye Nasıl Gidilir?
Gölbaşı ilçesinde, Yolbağ köyündedir. Özel araçlarınız ile, ya da köye il merkezinden kalkan, minibüsler ile, köprüye ulaşım sağlanır.
Adıyaman Kalesi
Adıyaman kalesi, Adıyaman İl merkezinde, yer almaktadır. Kale Hısn-ı Mansur olarak da bilinir. Kale, Adıyaman Belediyesi tarafından, çevre düzeni ve restorasyon, onarım çalışması yapılmıştır. Kalenin yüksekliği 25 m kadardır.
Kale, yığma höyük üstüne kurulmuş, bir kaledir. Kalenin, kim tarafından ve ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmektedir. Kale yerli ve yabancı turistlerin de gözdesidir. Kalenin, Bizans saldırılarına karşı koymak amacı ile, Emevi Komutanı, Mansur İbn-i Cavana için yaptırdığı, düşünülmektedir.
Adıyaman Kalesine Nasıl Gidilir?
Adıyaman il merkezinde, yer aldığı için, ulaşım kolayca sağlanabilir. Yürüyerek, taksi ile, ya da toplu taşıma araçları kullanarak, kaleye ulaşım sağlanmaktadır.
Adıyaman Ulu Camii
Adıyaman ulu cami, Adıyaman’da, il merkezinde, bulunuyor. Cami hakkında, ilk ne zaman inşa edildiği, bilinmiyor. Dulkadir Oğulları Beyi, Durak Bey tarafından, yaptırılmış olduğu düşünülüyor. Bugün görülen şekli ise, 1863’lü yıllarda, oluşturulmuştur. Caminin, 1902’li yıllarda, restorasyondan geçtiği, bilinmektedir.
Adıyaman Ulu Cami’ye Nasıl Gidilir
İl merkezinde oluşu sebebiyle, ulaşım kolaydır. Yürüyerek ya da toplu taşıma araçları ile, camiye gidebilirsiniz.
Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı, Adıyaman’ın, Gölbaşı ilçesinde, yer almaktadır. Gölbaşı gölünün, bağlantılı olduğu, Azaplı ve Yeşilova (İnekli) gölleri de burada bulunmaktadır. Üç göl, kanal ile, birbirine bağlıdır.
Göl etrafı, alçak tepeler ile çevrilidir. Doğal sit alanıdır. Adıyaman gezilecek doğal yerler listesi içinde gidilmesi gereken bir alandır. Yürüyüş yapmak için, piknik yapmak için, alanlar mevcuttur. Aileniz ile, sevdiklerinizle piknik yapmak için, uygun bir yerdir. Çocuk oyun parkları da vardır. Otoparkı ve restoranı da bulunmaktadır.
Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?
Özel araçlarınız ile, Gölbaşı ilçesi güzergahında tabelalar yardımıyla gidebilirsiniz ya da buraya düzenlenen turlar ile, ulaşım sağlanabilir.
Besni Kalesi
İlçeden 2 km güneyde yer alır. Sivri bir tepenin üstüne kuruludur, kaleye dik yamaçlar ile çıkılmaktadır. Adıyaman gezilecek yerler listesi içerisinde, önem taşır. Besni Yerleşim yeri yakınındadır. Besni kalesi Besni su basması ve heyelan gibi doğal afetler ile yeri değişmiş taşınmıştır.
Birçok devletin, beyliğin elinden geçen Besni, Timurların tarihini aktaran bir eserde kalenin sağlamlığı ve direncinden bahsedilmiştir. Besni önemli bir merkez olmuştur.
Kalıntıları ile, dimdik ayakta duran bir yapıdır. Ne zaman kurulduğu, bilinmemektedir. 13. Yy’de kale sağlamlaştırılmıştır. Kalenin orta kısmında bir kuyu yer alır.
Kale de karşı karşıya iki yapı vardır. Bunlara halk tarafından çifte mancınık adı verilmiştir. Bu mancınıklara esirlerin asıldığı ve düşmanlara gösterilerek gözdağı verilmiş olabileceği düşünülmektedir.
Besni Kalesi’ne Nasıl Gidilir?
Besni ilçesine giderek ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden özel araçla ya da toplu taşıma araçları kullanılarak gidilir.
Gümüşkaya Mağaraları
Gümüşkaya mağaraları, Adıyaman’da Gümüşkaya Köyünde, yer almaktadır. Fırat nehri kıyısındadır. Gümüşkaya köyü, Adıyaman il merkezine yaklaşık, 40 km uzaklıktadır.
Mağara, görsel açıdan çok değer taşımaktadır. Kayalar oyularak tüneller yapılmıştır. Tünellerin bağlanması ile oluşmuştur. Milattan önceki yıllarda yapıldığı biliniyor.
Mağara duvarlarında, farklı resim ve yazılar görülmektedir. Bölmeli odalar, balkon ve kuyular vardır. Bu tarihi ve ilginç yapıyı, mutlaka görmelisiniz. Mağara, koruma altına alınmıştır.
Gümüşkaya Mağaralarına Nasıl Gidilir?
Şehir merkezinden köye gelen toplu taşıma araçları ile ya da özel araçlar ile tabelalar takip edilerek, ulaşım sağlanır.
Yeni Kale
Yeni kale, Adıyaman’da, Kocahisar köyüne yakın bir yerde bulunmaktadır. Eskiden Kahta kalesi olarak bilinirdi. Kale, orta çağdan, izler taşımaktadır.
Memluklar dönemine ait bir kaledir. Kale de sarnıç, hamam, cami, su deposu, kule, mescid ve zindan kalıntıları yer almaktadır. Kaleyi ilk yapanlar ise, Kommagene Krallığıdır. Kahta çayının, yönüne doğru inmekte olan su yolu olduğu bilinmektedir.
Kale, Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Kalenin kapısında ve içinde, kitabeler yer almaktadır. Kitabelerde bazı isimler geçmektedir. Kitabede, Melik Eşref Selahaddin Halil’in, Melik Nasır’ın ve Memluk Sultanı Kalaun’un isimleri geçmiştir.
Yeni Kaleye Nasıl Gidilir?
Adıyaman, Kahta ilçesine giden yolu takip ederek, Nemrut dağı yolunda yer alan kaleye, ulaşım bu şekilde sağlanmaktadır.
Karakuş Tümülüsü
Karakuş Tümülüsü, Adıyaman’da, Kahta ilçesinde, bulunmaktadır. Kommagene Kraliyet ailesinin kadınlarının, anıt mezarıdır. Tümülüs’ün üstü, çay taşları yığılması sonucu, oluşmuştur. Tümülüs, 21 metre yüksekliğindedir. Sütun üzerinde yer alan, kartal heykeli sebebiyle, Karakuş ismi verilmiştir.
Tümülüs doğusunda, 2 tane sütun vardır. 10 metre yüksekliğindedir. Birinde aslan heykeli, birinde boğa heykeli, bulunmaktadır. Ancak şu an yalnızca, baş kısmı yok olmuştur, boğa motifi yer almaktadır. Bu yapıları, Kahta’ya gelirseniz, mutlaka görmeniz gerekiyor.
Karakuş Tümülüsüne Nasıl Gidilir?
Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. Karakuş Tümülüsüne, özel araçlarla ya da toplu taşıma araçları ile gidebilirsiniz.
Özel araçlar ile, Adıyaman-Diyarbakır yolundan, Kahta ilçesine daha sonra, Nemrut dağı ve Cendere köprüsü yolunu takip ederek, gidilir. Toplu taşıma araçları ile, Adıyaman’dan, Sincik ilçesine ya da Kahta’ya giden arabalara binerek, bu şekilde ulaşım sağlanabilir.
Oturakçı Pazarı
Oturakçı Pazarı, Adıyaman’da, il merkezinde, yer almaktadır. Merkezde bulunan, tarihi bir çarşıdır. Yöresel ürünler, hediyelikler, el sanatı ürünleri, halı, cicim, çanta, kilim, heybe gibi Adıyaman’a özgü birçok ürünü burada bulabilirsiniz.
Besni üzümü ve besni üzümünden yapılmış olan, yiyecekleri de burada bulabilmek mümkün. Adıyaman’dan, sevdiklerinize hediyelik almak için, ya da bu güzel ürünleri görmek için, bu pazarı, mutlaka gezmeniz gerekiyor.
Oturakçı Pazarına Nasıl Gidilir?
İl merkezinde olduğu için kolayca gidebilirsiniz, yürüyerek ya da şehir içi araçlar ile Kab cami mahallesindeki bu pazara ulaşım sağlayabilirsiniz.
Palanlı Mağarası
Palanlı mağarası, Adıyaman’ın Palanlı Köyündedir. Milattan önce ki yıllarda kullanılmış, doğal bir mağaradır. Duvarlarında, figürler bulunmaktadır. Kontür çizgileri olan, 3 tane dağ keçisi figürü, görülmektedir.
En eski yerleşim yerlerinden, birisidir. Mağaranın, çok güzel ilginç bir görüntüsü vardır. Taşın oyularak ve oda gibi yapılması ve harika bir manzaraya sahip olması, görülmeye değerdir.
Taş devrinden kalma bir mağara olduğu, bilinmektedir. Dünya’da bilinen, en eski yerleşim alanlarından, birisidir. Paleolitik çağa ait, bir mağaradır. Adıyaman gezilecek tarihi yerler arasında, kesinlikle dikkate alınması gereken, bir yerdir.
Palanlı Mağarasına Nasıl Gidilir?
Palanlı mağarasına özel araçlarınız ile, Palanlı köyüne giderek, mağaraya ulaşımı sağlayabilirsiniz.
Arsemia Ören Yeri
Arsemia ören yeri, Adıyaman’ın, Kahta ilçesinde, yer almaktadır. İlk temeli milattan önce 3. Yy ortası, Kommagene soyundan, Arsames tarafından yapıldığı, düşünülür. Nemrut dağına yakın bir konumda olması, Kommagene’nin başkenti olabileceğini de göstermektedir.
Antik bir değer niteliği de taşıyan, Antik kent Arsemia Helenistik, Ortaçağ ve Roma döneminde de kullanılmıştır. Antik kentin üst kısmında, Mithridatis Kallinikos’un kült mezarı ve saray kalıntısı vardır.
Yerleşime giden yol üstünde, heykel kalıntısı, su sarnıcı görülür. Harabelerin bulunduğu alanda ise, Kral Antiochos’un babası I. Mithridates’in mezarı ve mezarın üstüne I. Antiochus’un yaptırdığı bilinen Grekçe Kitabesi bulunmaktadır. Tepe de yer alan saray ve tokalaşan Tanrı-Kral kabartması vardır. Bunlar Pers kültürüne ait mesaj içermektedir.
Arsemia Ören Yerine Nasıl Gidilir?
Ulaşım, özel araçlar ile sağlanmaktadır. Kahta- Nemrut yolu üstünde 60. kilometrede yer almaktadır.
Kab Camii
Kab Cami, Adıyaman’da il merkezinde yer almaktadır. Kab cami, Hoca Ali tarafından, yaptırılmış bir camidir. Caminin giriş kapısında, bir kitabe yer almaktadır. Hicri 1342, Miladi 1923’de Hacı Mehmet Ali camiye yenileme yapmıştır.
2010 da ise, Vakıflar Genel Müdürlüğü camiyi restorasyon çalışmasından geçirmiştir. Cami minberi, ceviz ağacı yapımıdır. Minaresi kare, silindir gövdelidir. Cami, kesme taş yapımıdır.
Kab Camii’ye Nasıl Gidilir?
Adıyaman merkez de yer alması dolayısıyla, yürüyerek ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak camiye ulaşabilirsiniz.
Sugözü Mesire Alanı
Sugözü mesire alanı, Adıyaman’ın, Besni ilçesindedir. Doğanın içinde ve akarsuyun başında, güzel vakit geçirebileceğiniz bir yerdir. Piknik alanları, banklar, köprüsü, şelalesi, serin akarsuyu, çocuk oyun parkı ve otoparkı ile sevdiklerinizle gelebileceğiniz, hoş bir alandır.
Kaymakamlık tarafından, kurulan güzel bir mesire alanıdır. Mesire alanında, yürüyüş yapabilir ve doğası, temiz havası ile, buranın tadını çıkarabilirsiniz. Adıyaman gezilecek yerler listenizde, mutlaka bu mesire alanını da ziyaret etmelisiniz.
Sugözü Mesire Alanına Nasıl Gidilir?
Mesire alanı, şehir merkezine, 50 kilometre kadar uzaktadır. Ulaşım özel araçlar ile, sağlanmaktadır.
Gerger Kalesi
Gerger kalesi, Adıyaman, Gerger ilçesi, Oymaklı köyünde yer almaktadır. Kale, çeşme ve akarsularının kaynağının üzerine, kuruludur. Su deposu görevindedir. Kaleye giden, bir köprü vardır ve bu köprü yıkılmıştır, bu da kaleye gitmeyi zorlaştıran bir durumdur.
Kale, giriş kısmında, bir cami vardır. Kalenin ön tarafında, zindan ve zindanın dışında kalan, çivi yazısı yazıtlar, görülmektedir. Kalenin bir diğer adı da Berber kalesidir. Ortaçağ’a ait bir kaledir. Hititler dönemi, yapılmış olduğu bilinmektedir.
Kommageneler soyundan, Arsemes’in kurduğu düşünülüyor. Kalenin arka tarafında ise, Karal Samos kabartmasının yıpranmış hali, bulunuyor. Bu tarihi yapıyı, ziyaret etmelisiniz.
Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi
Mor Petrus ve Paulus kilisesi, Adıyaman’da, il merkezinde, Mara mahallesinde bulunmaktadır. 4. Yüzyıllardan kalma bir kilisedir. Kapısında, Süryanice bir kitabe vardır.
Kapıda ki kitabeye göre, 1888-1905 yıllarında onarım çalışması yapılmıştır. Urfa’da bulunan kiliseye, çok benzeyen, bir kilisedir. Kilise, Süryanilere hizmet vermektedir.
Kilise, farklı ve güzel bir mimariye sahiptir, iç duvarlarında, renkli resimler, işlemeler vardır. Adıyaman gezilecek yerler listesinde, bu kiliseyi de ziyaret etmeniz ve bu yapıyı görmeniz gerekmektedir.
Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesine Nasıl Gidilir?
Şehir merkezinde yer alması, ulaşımı kolaylaştırmıştır. Yürüyerek ya da şehir içi toplu taşıma araçları ile, kiliseye, rahatça gidebilirsiniz.