Ağrı Dağı Gezi Rehberi yazımız, tatilini ülkemizin doğal güzelliklerini görmeye ayırmak isteyenler için muhteşem bir deneyim olacaktır. Size tavsiyemiz Doğu Anadolu bölgemizdeki Ağrı Dağı / Ağrı ülkemizin doğal güzelliklerini keşfetmede ilk gitmeniz gereken yerlerden biridir. Ağrı Dağı’na geldiğinizde Türkiye’nin zirvesini de görmeye gelmiş olursunuz. Çünkü ülkemizin en yüksek dağı Ağrı Dağı’ dır. Hele bir de dağcılıkla ilgileniyorsanız doğru yere gelmişsiniz demektir. Ağrı Dağı birçok efsaneye de şahitlik etmiştir. O zaman biraz daha detaylı tanıyalım.
Ağrı Dağı Gezi Rehberi: Ulaşım
Türkiye’nin zirvesi ve çatısı olarak da bilinen Kars ve Iğdır illerine yakınlığıyla bilinen Ağrı Dağı’na her yıl dünyanın dört bir yanından yerli yabancı olmak üzere birçok turist ziyarete gelmektedir. Ağrı Dağı, Ağrı ve Iğdır illerimizin arasında kalmaktadır. Buraya en yakın ilçe Ağrı’nın Doğu Beyazıt ilçesidir. Ağrı Dağı’na ulaşmak için önce Doğu Beyazıt ilçesine ulaşmanız gerekmektedir. Ağrı Dağı’na gitmek için valilik izni almış olmanız gerekir. Doğu Beyazıt ilçesinde vardıktan sonra ya özel aracınız ile ya da bir araç kiralayarak Ağrı Dağı’na ulaşabilirsiniz. Iğdır, Muş ve Van’dan buraya gelmeniz kolay olur.
Ağrı Dağı Gezi Rehberi: Genel Bilgiler
Türkiye’nin en yüksek dağı olarak bilinen Ağrı Dağı, 5137 metre yüksekliğe sahiptir. Dört mevsim boyunca bitmek bilmeyen kar ve buzullar sarar başını. Ayrıca Ağrı Dağı dünyanın ikinci en büyük volkanik dağı olma özelliğine sahiptir. Sönmüş bir volkanik dağdır. Ağrı Dağı, aynı zamanda ülkemizde dağcılık sporu. Ağrı Dağı sayesinde önemli gelişme göstermiştir.
Ağrı Dağı Gezi Rehberi yazımızda, Ağrı Dağı’nın konu olduğu birçok efsaneden de bahsedeceğiz. Söylentilere göre Büyük Tufan’da Nuh’un gemisinin burada misafir edildiği rivayet edilse de Kuranı Kerim’de Nuh’un gemisinin Cudi Dağında olduğu belirtilmiştir. Havadan çekilen fotoğraflarla Nuh’un gemisinin İlle de Ağrı Dağında olduğu da iddia edilmektedir. Fakat geçerli bir kanıt elde edilememiştir.
Ağrı Dağı’nın yüzde 65’i Ağrı ilimizde %35’i ise Iğdır ilinin sınırları içinde yer alır. Görüntü itibariyle bir koniyi andırır. Zirve kısmının yani koninin ucunun 1000 metrelik bölümü sürekli bir kar ve buzul ile kaplıdır. Bu da Türkiye’nin en büyük buzuludur. Aynı taban üstünden yükselen iki tepesi vardır. En yüksek zirvesi olan 5137 metre ile Atatürk, diğeri ise 5122 metre ile İnönü tepesidir. Bu iki tepe Serdar Bulak geçidi ile ayrılır. Dağın yamaçlarında ardıç çalıları ve bodur huş ağaçları görülür. Dağ üzerinde çok fazla yarık ve çatlaklar olmasından dolayı üzerinde su birikimi görülmez. Ağrı Dağının ilk ismi ise tarih boyunca Ararot diye bilinir ve bu ilk olarak Tevrat’ta geçmiştir.
Ağrı Dağı Gezi Rehberi yazımızda, Dağcılık sporu için oldukça önemli olan Tırmanışlar için en uygun mevsim yaz mevsimi ile sonbahar mevsiminin başıdır. Birçok romana ve şarkılara ilham kaynağı olmuştur. Eğer planınız içinde buralara gelip Ağrı Dağına da çıkmak varsa önce enerji depolamak için doğunun eşsiz lezzetli yemeklerinin tadına bakmanızı öneririm. Hele et seviyorsanız, buranın yemekleri tam size göre diyebiliriz.
Hemen hemen Ağrı’da etsiz yemek bulmanız imkansızdır. Doğunun kışı malum oldukça serttir. Eğer kış mevsiminde buralara uğrayacaksınız Ağrı’nın meşhur tatlısı ”Hasuda” tadına mutlaka bakın adeta içiniz ısınacaktır. Bir de meşhur ketesini yerken aman ha parmaklara dikkat arada onları da yiyebilirsiniz. Doğunun sıra dışı lezzetlerini hazır olun hiç tatmadığımız hazları sunacaktır size.
Ağrı Dağı Gezi Rehberi: Konaklama
Dönmeye niyetiniz yoksa o zaman size buralarda konaklıya bileceğiniz birkaç otel ismi önerebiliriz. Bunlar;
- Grand Ağa Hotel
- Grand Derya Hotel
- Hatemoğlu Hotel