Ağrı Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Ağrı Gezilecek Yerler

0

Ağrı gezilecek yerler listemiz sayesinde ülkemizin önemli şehirlerinden olan Ağrı’yı daha yakından tanıyacağız. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Ağrı ili, adını il içinde yer alan Ağrı dağından almıştır. Kaleleri, kaplıcaları, kültürel ve tarihi değerleri ile de dikkatleri çekmektedir. Dünya’nın en büyük 2. Meteor çukuru da bu ilimiz de yer almaktadır. Birçok değere, görülmesi gereken güzelliklere sahip olan, ilimiz için, Ağrı gezilecek yerler listesi, oluşturmak istedik. 

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi

  • Avnik Kalesi
  • Ağrı Dağı
  • Doğubayazıt Kalesi
  • Diyadin Kaplıcaları
  • İshak Paşa Sarayı
  • Ahmed Hani Türbesi
  • Meteor Çukuru
  • Hamur Kümbeti
  • Güneykaya Kayak Merkezi
  • Meya Antik Kenti
  • Şoşik Kalesi
  • Urartu Kalesi
  • Balık Gölü
  • Buz Mağarası
  • Nuh’un Gemisi
  • Beyazıt Eski Cami
  • Bubi Kayak Merkezi
  •  Lalezar Kamp Alanı (Lalezar Camping)
Ağrı Avnik Kalesi
Ağrı Gezilecek Yerler – Ağrı Avnik Kalesi

Avnik Kalesi 

Avnik Kalesi, namı diğer Koçbaşı Kalesi, Diyadin ilçe merkezinden yaklaşık, 29 km uzaklıktadır. Aladağ’ın, yüksek bir noktasında yer almaktadır. Tarihi bu yapı hakkında, fazla bilgi yoktur.  

Kalenin, Urartular tarafından, yapıldığı düşünülmektedir. Kale, günümüzde yıkık bir haldedir. Kale taşları, ev yapımlarında kullanılmıştır. Temelleri, hala belirgin bir şekilde varlığını sürdürmektedir.  

Avnik Kalesi’ne Nasıl Gidilir? 

Avnik Kalesi’ne, Diyadin ilçesine giderek, özel araçlarınız ile, rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.  

Ağrı Dağı Nerede
Ağrı Gezilecek Yerler – Ağrı Dağı

Ağrı Dağı

Ağrı Dağı, Ağrı ilinin, önem taşıyan yerlerinden birisidir. Türkiye’nin, en yüksek dağıdır. Dağın bir kısmı Ağrı’da, bir kısmı da, Iğdır ili sınırı, içindedir. Ağrı dağı, iki zirveden oluşmaktadır. Bunlar Atatürk zirvesi ve İnönü zirvesidir.  

Atatürk zirvesi (büyük ağrı), 5137 metre, İnönü zirvesi (küçük ağrı) ise, 3898 metredir. Volkanik bir dağa ait özellikleri göstermektedir. Üzerinde 10 km’lik bir buz şapkası bulunan tek dağdır.  

Her mevsim dağın üzerinde olup erimeyen kar ve volkanik dağ olan Ağrı dağı üzerindeki buzul Türkiye’de ki en büyük buzuldur. Ağrı dağının, inançlara göre, Büyük Tufan sonrası, Nuh’un gemisine ev sahibi olması ile, efsane özelliğini bulunduran, dağdır. 

Ağrı Dağı’nın, başka diller de de isimleri vardır. Bunlar; Ararat, Kuh-i Nuh, Cebel’ül Haris’tir. Dağın, Güney tarafında, dağcılık ve tırmanma faaliyetleri yapılabilmektedir. Kış mevsiminde yapılan, tırmanışlar zor ve de daha zevkli olabiliyor. 

Ağrı Dağı’na nasıl gidilir? 

Ağrı Dağı’na, Doğubayazıt’a giderek, toplu taşıma aracı ya da özel aracınız ile, ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Doğubayazit Kalesi Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Doğubayazit Kalesi Ağrı

Doğubayazıt Kalesi 

Doğubayazıt Kalesi, Ağrı’nın, Doğubayazıt ilçesinde, yer almaktadır. İlçe merkezinin Kuzeydoğusunda, 7 km uzaklıktadır. Sarp kayalıkları üstüne, kurulmuştur. Yapım tarihi bilinmemektedir. İshak Paşa Sarayı’na yakın bir yerde, yer almaktadır.  

Kalenin yanında bulunan, bir mezar vardır. Kale de, Urartu dönemine ait, izlerin var olduğu görülmüştür. Kalenin, sur duvarları vardır ve bunlar düzgün şekilde, kesme taş tekniği ile örülmüştür.  

Urartular dönemi yapılmış olup, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde ise, onarıldığı düşünülmektedir. Ağrı gezilecek yerler listesi içerisinde, ziyaret edilmesi gereken, tarihi bir yapıdır. 

Diyadin Kaplıcaları Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Diyadin Kaplıcaları Ağrı

Diyadin Kaplıcaları 

Diyadin Kaplıcaları, Ağrı da Çermikler ilçe merkezinden 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.  Birçok hastalığa şifa olması ile, bilinmektedir. Kaplıcalar, halk tarafından Çermik ve Avagerm olarak bilinmektedir. 

Cilt hastalıkları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, romatizma, siyatik gibi, hastalıklara şifa vermesi ile bilinir. Şifalı su, 60 ile 70 derece sıcaklığındadır.  

Buraya gelerek hem şifalı sudan hem de konaklama imkanından faydalanabilirsiniz. Kamp yapılabilir. Lokanta, otel, pansiyon ve kafe bulabilmek mümkündür. 

Diyadin Kaplıcalarına Nasıl Gidilir? 

Ulaşımı, toplu taşıma araçları ile ve özel araçlarınız ile, sağlanmaktadır. Özel araçlarınızla, Diyadin ilçe merkezinden, Erzurum yolu takip edilerek, Diyadin Kaplıcalarına, ulaşabilirsiniz.  

İshak Paşa Sarayı Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – İshak Paşa Sarayı Ağrı

 

İshak Paşa Sarayı 

İshak Paşa Sarayı, Ağrı ilinde, Doğubayazıt ilçesine 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Mimarisi ve efsane tarih kokan görüntüsü ile, çok güzel bir yapıdır. Çok fazlaca sayıda, yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği önemli bir yapıdır.  

Sarayın içerisinde, cami, türbe, surlar, iç ve dış avlusu, divan, harem salonları ve koğuşlar bulunmaktadır. Bu güzel tarihi yapının, Ağrı gezilecek tarihi yerler listeniz de mutlaka yer alması gerekir. Girişleri ise ücretlidir. 

İshak Paşa Sarayına Nasıl Gidilir? 

Şehir merkezinden Doğubayazıt ilçesine giden toplu taşıma araçları ile, ya da özel araçlarınızla, Doğubayazıt ilçesine gittikten sonra, Yukarı tavla köyüne gidilerek, rahatça ulaşım sağlanabilir.  

Ahmedi Hani Türbesi Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Ahmedi Hani Türbesi Ağrı

Ahmed-i Hani Türbesi 

Ahmed-i Hani Türbesi, Ağrı’nın, Doğubayazıt ilçesinde yer almaktadır. İnanç turizmi açısından, önem taşıyan bir yerdir. İshak paşa sarayının hemen yanında yer alır. Doğubayazıt ilçesinden, yaklaşık 8 km uzaklıktadır. Harika bir mimariye sahiptir. Görülmeye değer bir yerdir. Ağrı gezilecek yerler listesinde, önemli bir yerdir. 

1651 yılında doğan, Ahmed Hani’nin, ölüm yılı bilinmemektedir. Bölgenin, en çok ziyaret edilen türbesidir. Türbe yanında, daha sonradan cami yapılmıştır.  

Ahmed Hani, 17. Yüzyıl da tarih, edebiyat, astronomi alanların da, önemli ve değerli araştırmalar yapmış, bir İslam Alimidir. Ahmed Hani, Doğu’nun birçok yerini dolaşmış ve bir süre bölgenin kültür merkezi olarak görülen, Cizre de yaşamış ve Mem ü Zin adlı mesnevisini burada yazmıştır.  

Ahmed Hani Türbesine Nasıl Gidilir?  

Ulaşımı, ilçeye giden toplu taşıma araçları ile, Doğubayazıt’a giderek, oradan da dolmuşlara binerek, gidebilirsiniz, özel araçlarla ise, Yukarı tavla köyü güzergahından giderek, türbeye ulaşım sağlanabilir.  

Meteor Çukuru Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Meteor Çukuru Ağrı

Meteor Çukuru 

Meteor Çukuru, Ağrı’da, Doğubayazıt ilçesinde, yer almaktadır. Doğubayazıt’ın, 35 km kadar doğusunda, Gürbulak, gümrük kapısının, yaklaşık 3 km kuzeydoğusunda, yer alır.  

Yerküre üzerine düşen, meteorlardan birisidir. Bu noktaya, 1900’lü yılların başında, göktaşı düşmesi sebebiyle, büyük bir görüntüye sahip, koca bir çukur oluşmuştur. Ağrı gezilecek yerler listesi içinde, görülmesi gereken bir yerdir. 

Yerli ve yabancı turistler tarafından, ilgi çeken ve turizm açısından değer taşıyan, bir yerdir. Çukurun içi, zaman geçtikçe doluyor ve ilk oluşumunda 60 metre kadar olan çukur, şimdiler de 40 metre derinliğe sahiptir. 

Meteor Çukuruna Nasıl Gidilir? 

Ağrı Meteor Çukuru’na, Ağrı’dan Doğubayazıt ilçesine 45 dakika kadar bir süre de ulaşılmaktadır. Doğubayazıt’a toplu taşıma araçları ile ya da özel araçlarınız ile, Gürbulak sınır kapısına doğru giderken sınır kapısına varmadan, Sarıçavuş tabelasının olduğu yerden dönerek, tabelalar takip edilirse Meteor Çukuruna ulaşım sağlanır. 

Hamur Kümbeti Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Hamur Kümbeti Ağrı

Hamur Kümbeti 

Hamur Kümbeti, Ağrı’nın, Hamur ilçesinde, bulunmaktadır.  Burası, İbrahim Paşa Kümbeti olarak da bilinmektedir. Hamur Kümbeti aslında dikdörtgen şeklinde bir türbedir.  

Türbe, Osmanlı mimarisi olarak fazlaca dikkat çeken, bir yapıdır. Farklı ve kesme taş yapımı bir mimariye sahiptir. İçerisinde, giriş kısmı, avlusu ve mezar odası, yer alır. 

Kümbeti, kimin, ne zaman yaptığı bilinmez ancak İshak Paşa’nın torunu, İbrahim Paşa’nın, ölen çocukları için, yaptırdığı bilinmektedir. Giriş kapısında ise, yazıları belli olmayan bir kitabe bulunmaktadır. 

Hamur Kümbetine Nasıl Gidilir? 

Ağrı’dan Hamur ilçesine giden, toplu taşıma araçları ile, ya da özel araçlarınız ile ilçeye giderek, ulaşım sağlanabilir. 

Güneykaya Kayak Merkezi Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Güneykaya Kayak Merkezi Ağrı

Güneykaya Kayak Merkezi 

Güneykaya kayak merkezi, Ağrı ilinde, Eleşkirt ilçe merkezinden 4 kilometre uzaklıktadır. Kayak yapmak isteyenlerin ve dağcılık faaliyetlerinin yapıldığı, bir yerdir. Bulunduğu konum ve yoğun kar yağışı dolayısıyla kışın daha fazla tercih edilmektedir.  

Kayak merkezinde, telesiyej, tesis, otel, yürüyüş parkuru, çocuk oyun parkı, otopark bulunmaktadır. Ağrı’ya, kış aylarında gelirseniz, Ağrı gezilecek yerler listesi içerisinde, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir alandır. 

Güneykaya Kayak Merkezine Nasıl Gidilir? 

Eleşkirt ilçe merkezine giderek, buradan da kayak merkezine giden servisler ile, ya da Ağrı-Erzurum yol güzergahını takip ederek, Eleşkirt ilçesinden, kayak merkezine özel araçlarınız ile ulaşımı sağlayabilirsiniz.   

Meya Antik Kenti Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Meya Antik Kenti Ağrı

Meya Antik Kenti 

Meya Antik Kenti, Ağrı ilinin, Diyadin ilçe merkezine yaklaşık, 13 km uzaklıkta ki, Günbuldu köyünde, yer almaktadır. Geçmiş zamanlar da birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.  

Antik kent, köyde bir dağın üzerinde, Sarp kayalıklarına oyularak, yapılmıştır. Antik kentte, ibadethane, yaşam alanları ve peri bacaları ve bir mağara, yer alıyor.  

Peri bacaları, kayaçların aşınması ile, oluşmuştur. Farklı amaçlarla, kayalar oyularak mağaralar yapılmıştır. Burayı, yolunuz Diyadin’e düşerse, mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Meya Antik Kentine Nasıl Gidilir? 

Antik kente, özel araçlarınız ile, ya da Diyadin ilçesine giden minibüslerle gidebilirsiniz. 

Şoşik Kalesi Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Şoşik Kalesi Ağrı

Şoşik Kalesi 

Şoşik Kalesi, Ağrı’nın, Hamur ilçesinde, yer almaktadır. Kalenin, bir diğer adı da Karlıca kalesidir. İlçe merkezinden, 34 kilometre uzaklıktadır. Kale, Karlıca-Şoşik, köyünde yer almaktadır. Kaleyi, hangi tarihte, kimin yaptığı bilinmemektedir.  

Evliya Çelebi, bu kalenin, Uzun Hasan oğlu, Ziyaüddin tarafından, yapıldığını söylemiştir, ancak Uzun Hasan’ın, bu isimde bir oğlu yoktur. Kalenin köşe kısmına doğru, bir kule görünümü taşıyan dört köşesi olan, kale yer almaktadır. 

Kalenin, bazı kısımları geçmişten günümüze kadar ki süreçte, hasar görmüştür. Yan iki büyük oda ve hamam kısmı ayakta duran kısımlarıdır. Kalenin orta kısmında, geniş bir alan vardır.  

Kalenin, alt kısmına inen merdiven ve gizli yolları vardır. Kale, tarihi bakımdan ve farklı mimarisi bakımından, oldukça dikkat çekicidir. Ağrı mutlaka gezilecek yerler listesinde, yer alabilmektedir.  

Şoşik Kalesi’ne Nasıl Gidilir? 

Şoşik kalesine, özel araçlarınız ile, ya da Hamur ilçe merkezinden, Şoşik köyüne giden, toplu taşıma araçlarını kullanarak, gidebilirsiniz. 

Urartu Kalesi Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Urartu Kalesi Ağrı

Urartu Kalesi 

Urartu Kalesi, Ağrı’da Doğubayazıt ilçesinin, 5 kilometre doğusunda, Eski Beyazıt’ta, Belleburçda yer almaktadır. Kalenin, yapılış tarihi bilinmez. Urartular dönemine ait bir yapı olduğu düşünülmektedir.  

Kalede, antik çağlara ait, mimari kalıntılar vardır. Urartu mezarları, yer alır. Kalenin, üç bölümü vardır. Mağaralar ve mabet kalıntıları vardır. Surları vardır ancak, yıkılmış bir şekildedir. Ağrı gezilecek yerler arasında, bu tarihi ve güzel yapıyı görmek için, kaleye gidebilirsiniz. 

Urartu Kalesine Nasıl Gidilir? 

Ağrı merkezden, Doğubayazıt ilçesine servisler ile, giderek ya da özel araçlarınız ile, kaleye ulaşım sağlanmaktadır.  

Balık Gölü Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Balık Gölü

Balık Gölü 

Balık gölü, iki ilçenin sınırları arasında, yer almaktadır. Taşlıçay ve Doğubayazıt ilçesine yaklaşık, 60 kilometre uzaklıktadır. Balık gölü, bir lav seti gölü olmasıyla birlikte, Türkiye’nin en yüksek rakıma sahip, gölleri arasındadır.  

En derin noktası, 37 metre civarındadır. Yerli ve yabancı turistlerin, uğrak noktalarından biridir. Burada çeşitli aktiviteler de yapılmaktadır. Gölde, kayık ile gezintiye çıkmak, kamp yapmak ve harika bir manzara ile vakit geçirmek, piknik yapmak için, ziyaret edebilirsiniz. 

Balık Gölü’ne Nasıl Gidilir? 

Balık gölüne, özel araçlar ile, ulaşım sağlanmaktadır. Taşlıçay merkezden ve Doğubayazıt, Musul ayrımı yol güzergahını takip ederek, tabelalar yardımı ile, ulaşım sağlanabilir.  

Buzluk Mağarası Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Buz Mağarası Ağrı

Buz Mağarası 

Buz Mağarası, Ağrı’da, Doğubayazıt ilçesinde, yer almaktadır. Hallaç köyünden, 3 km Kuzeydoğu da yer alır. Hallaç köyünün kuzeydoğu ucunda bulunan mağara, halk tarafından, buzluk olarak adlandırılan mağaradır.  

Buz mağarası, uzun bir eksene sahiptir. Elips şeklinde, 100 metre uzunluğunda, yaklaşık 50 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde bir çukur olduğu bilinmektedir.  

Mağara ile ilgili, günümüze kadar, bilimsel bir çalışma olmadığı, ancak mağara oluşum ve özelliklerini, mağarayı ziyaret edenler ve araştırmacılar sayesinde öğreniriz. Adıyaman gezilecek doğal yerler listesi arasında, görülmesi gereken bir doğa harikasıdır. 

Buz Mağarasına Nasıl Gidilir? 

Ulaşımı, özel araçlar ile, sağlanmaktadır. Doğubayazıt ilçesinden, 25 kilometre uzakta yer alan Halaç köyünün yaklaşık 3 kilometre kuzeydoğusunda yer almakta olan mağaraya, bu şekilde ulaşım sağlanabilir. 

Nuhun Gemisi Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Nuhun Gemisi Ağrı

Nuh’un Gemisi 

Nuh’un gemisi, Ağrı’da, Ağrı dağının karşısında ki Telçeker ve Üzengi köylerinin arasında yer alan, bir doğal anıttır. Anıt gemi şeklinde bir siluettir.  

Büyük tufan esnasında, karaya oturan geminin izi olduğu bilinmektedir. Gemi, Nuh’un ailesi ve bazı hayvanların korumaya alınması amacıyla hazırlanmıştır. Bu Kuran’da da geçmiş olan bir durumdur.  

Tufanda, insanların kötülükler yapması sonrası, Tanrının, büyük bir tufan ile, “Yarattığım insanları, hayvanları, sürüngenleri, kuşları yeryüzünden silip atacağım, çünkü onlar gaflete düştü.” ve bu durumda, Nuh’un, insanoğlu ve diğer canlılara bir şans daha verme amacıyla yapmasının emredildiği, efsanevi bir gemidir. 

Nuh’un Gemisine Nasıl Gidilir? 

Ulaşımı, özel araçlar ile sağlanmaktadır. 

Beyazıt Eski Cami Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Beyazıt Eski Cami Ağrı

Beyazıt Eski Cami 

Beyazıt Eski Cami, Ağrı’da, Doğubayazıt ilçesinde, yer almaktadır. Osmanlı’ya ait bir camidir. I. Selim zamanında yapılmıştır. Camide bulunan kitabeden, 1687 yılında onarıldığı öğrenilmiştir.  

Tek minareli ve merkezi kubbeli, bir camidir. Caminin, mihrabı, cemaat alanı, duvarlarında bulunan kemerler, giriş kapısı, pencereler bir bütün halinde yer alıyor.  

Minaresinin, görünümünden anlaşıldığı üzere, sadelikle yapılmıştır ve cami bu zamana kadar, varlığını sürdürebilmiştir. Tarihi açıdan değer taşıyan bu cami, önemli ibadet yerleri arasında, yer almaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin, sık ziyaret ettiği noktalardan birisidir.  

Beyazıt Eski Camiye Nasıl Gidilir?  

Beyazıt eski camiye, Doğubayazıt ilçesine gidilerek oradan da 12 kilometre uzakta olan camiye ulaşım, özel araçlar ile, tabelalar takip edilerek, sağlanabilir. 

Bubi Kayak Merkezi Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Bubi Kayak Merkezi Ağrı

Bubi Kayak Merkezi 

Bubi kayak merkezi, Ağrı da Bubi dağında, yer almaktadır. İl merkezine yaklaşık, 18 kilometre kadar, uzaklıktadır. Kış sporları için, önemli bir noktadır. Dağcılık ve kayakçılık odaklı faaliyetlerin yapıldığı, önem kazanmış bir alan olmuştur. Bu sebeple, kışın daha çok ziyaret edilmektedir.  

Bubi dağı, karasal bir iklime sahiptir. Bir adet teleski bulunmaktadır. Teleski, 600 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Kayak merkezinde, restoran ve kafe de bulunmaktadır.  

Bir kar tatili yapmak isteyenler ve burada daha fazla kalmak isteyenler için, konaklama imkanı da vardır. Burada kalarak, Bubi dağının manzarası eşliğinde ve çeşitli aktiviteler de bulunarak, güzel vakit geçirebilirsiniz. 

Lalezar Kamp Alanı Ağrı
Ağrı Gezilecek Yerler – Lalezar Kamp Alanı Ağrı

Lalezar Kamp Alanı (Lalezar Camping) 

Lalezar camping, Ağrı ilinde, Doğubayazıt ilçesinde yer alan, kamp alanıdır. Yeşilin içinden, ferah bir ortam oluşturulmuştur. Kamp alanında, çocuk oyun parkı, piknik masaları ve çadır kamp alanı bulunmaktadır.  

Huzurlu ve eğlenceli bir yerdir. Burada, kır düğünleri de yapılmaktadır. Ücretli kamp alanlarından biridir. Genişçe ve düz bir arazinin üstüne, kurulmuştur. İshak Paşa Sarayını ve Ağrı Dağını gören, bir yerdedir.  

Mesire alanı ve kamp alanı yer alıyor, burada piknik yapılabilir ve çadırlarınızda kalarak, güzel zaman geçirebilirsiniz. Çadır ücreti 50-60 TL civarındadır. Tesis de temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz birçok şey mevcuttur.  

Lalezar Camping Nasıl Gidilir? 

Kamp alanı, İshak Paşa sarayından, yürüme mesafesinde bir noktada, yer alır. Doğubayazıt’a Ağrı il merkezinden gelen toplu taşıma araçları (dolmuşlar) ile veya özel araçlarınız ile, ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir