İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle olan Alaçatı, Ege bölgesinin son yıllarda en hızlı yükselişe geçen turizm beldesidir. Rüzgâr sörfüne uygun kıyıları sebebiyle tüm dünyada ünlenen belde, çok aşırı sıcaklardan hoşlanmayan kişilerin tercih ettiği bir yerdir. Rüzgârlı bir mevsimsel etkiye sahip olan Alaçatı’nın denizi de daha az tuzludur. Antik dönemlerde Agrilla diye bilinen Alaçatı Osmanlı döneminde Alacaat adı verilen bir Osmanlı aşiretinin sınırlarında olduğu için ismi değişikliğe uğramıştır. Osmanlı döneminde Rumlar ve Türklerin birlikte yaşadığı bir bölge olan Alaçatı, zamanla günümüzde anıldığı isme kavuşmuştur.
Cumbalı ve iki katlı tarihi Rum evleri, balkonlarından ve bahçelerinden sarkan begonvilleri rengârenk bir dünya oluşturmuş ve kısa sürede Ege’nin incisi bir tatil beldesi haline gelmiştir. Yaz sezonunda oldukça kalabalık olan Alaçatı tarihi yel değirmenleri ile de oldukça büyük bir şöhrete sahiptir. 200 senelik bir geçmişe sahip olan tarihi değirmenler beldeye tarihsel bir doku kazandırmaktadır. Küçük bir belde olduğu için tüm cadde ve sokakları yürüyerek keşfedip tüm güzellikleri aynı anda yaşanabilir bir özelliğe sahiptir. Dünyanın en saygın gazetelerinden New York Times, dünyada mutlaka gezilmesi gereken yerler sıralamasında 8. Sırada Alaçatı’yı önermektedir.
Alaçatı’ya Ulaşım
Yurt dışından veya yurdun farklı bölgelerinden havayolu ile Alaçatı’ya ulaşım sağlamak için en yakın destinasyon İzmir Adnan Menderes havaalanıdır. HAVAŞ otobüsleri ile Çeşmeye direk seferlerle ulaşım sağlandıktan sonra, Alaçatı’ya ulaşım sağlamak için, Alaçatı’ya direk giden minibüsleri kullanmak gereklidir. Yaklaşık 1,5 saat süren yolculuğa katlanmak istemeyenler için havaalanından kiralık araç edinerek yolculuk yapma imkânı bulunmaktadır. Bu şekilde Alaçatı’nın merkeze uzak plajlarına gidiş gelişte önemli bir avantaja sahip olunabilir.
Otobüs ile ulaşımda Türkiye’nin tüm bölgelerinden İzmir’e otobüs seferleri düzenli olarak yapılmaktadır. İzmir otogarından sonra İzmir-Alaçatı-Çeşme seferleri düzenleyen otobüslerle veya İzmir otogarından kiralanabilecek araçlarla Alaçatı’ya ulaşım sağlama olanağı bulunmaktadır. Ayrıca İzmir’in birçok semtinden toplu taşım araçları ile iki otobüs değişimi yapılarak bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir. Çeşmeden Alaçatı’ya geçmek için ise sabah 07 ile akşam 21 arasında, her 10 dakikada bir kalkan dolmuşlarla oldukça zahmetsiz bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir.
Alaçatı Bölgesinde Yer Alan Oteller
Alaçatı son yıllardaki popülaritesi sebebiyle, konaklama konusunda oldukça zengin seçeneklere sahip bulunmaktadır. Alaçatı bölgesinde yer alan oteller Taş evlerden oluşan butik otellerden, konforuna düşkün olanların tercih ettiği lüks otellere kadar birçok seçenek içermektedir.
Balambaka Hotel: Tarihi Rum mimarisini andıran taş evlerin havasında bir ambiyansa sahip olan otelde iki kişilik 1 gece konaklama fiyatı kahvaltı dahil olmak üzere 170 TL civarında bulunmaktadır. Mükemmel bir yüzme havuzuna sahip olan otel, Alaçatı merkezine yürüyerek yaklaşık 10 dakika mesafede yer aşmaktadır. Birçok çeşitten oluşan zengin kahvaltı menüsünde yöresel yiyecek çeşitleri ve ekmekleri oldukça beğeniliyor. Tüm odaları klimalı ve hepsinde mini bar bulunuyor. Otel genelinde ücretsiz wi-fi hizmeti veriliyor. Huzurlu bir ortamda tatil keyfi için tavsiye edilen konaklama mekânları arasında yer alıyor.
Alaçatı Yamaç Evi Butik Otel: Mükemmel bir teras manzarasına sahip olan butik otelde bir gece 2 kişilik konaklama bedeli kahvaltı dahil 180 TL civarındadır. Odaları eski Rum evleri dekoruna uygun olarak taş ev şeklinde dizayn edilmiş. 11 odadan oluşan otelin tüm odaları klimalı ve otel genelinde ücretsiz internet erişimi sağlanıyor. Alaçatı marina ve merkez pazaryerine 5 km mesafede yer alan otelin kendine ait şirin bir havuzu var. Serpme sabah kahvaltıları beğenilen otel, aile konaklamaları için oldukça uygun bir konaklama tesisi.
Alaçatı Bölgesinde Yer Alan Eğlence Merkezleri ve Restoranlar
Oldukça küçük bir yüzölçümüne sahip olmakla birlikte her yıl binlerce turist ağırlayan Alaçatı’da birçok eğlence merkezi ve restoran yer almaktadır. Farklı kültürlere sahip ziyaretçilerin eğlence ihtiyaçlarına göre şekillenmiş olan Alaçatı bölgesinde yer alan eğlence mekânları, yaz tatilinde sınırsız eğlencelere ev sahipliği yapmaktadır.
Club Albüm: Türkçe pop ağırlıklı müzikle eğlenmeyi sevenlerin tercih ettiği bir yer olan Club albüm Yat limanı mevkiinde yer alıyor. Pazar günleri pop müzik ve arabesk severlerin hınca hınç doldurduğu ve eğlencenin sabahın ilk ışıklarına kadar sürdüğü bir yer. Muhteşem bir manzaraya sahip olan mekânda, alkollü içkilerin tüm çeşitleri bulunuyor. Eğlencenin muhteşem boyutlarda olması fiyatları unutturacak nitelikte. Keyif alacağınız Alaçatı geceleri için en uygun yerler arasında değerlendirilmeli.
Tektekçi: İsminden de anlaşılacağı üzere tek içimlik shut içkileri muhteşem lezzetler barındırıyor. Eğlenceli müzikler eşliğinde doyasıya eğlence yaşamak için tercih edilmesi gereken mekânlar arasında ilk sıralarda yer almalı. Merkezi bir konumda yer aldığı için sürekli kalabalık olan mekânda, genelde 01.00 den sonra coşkulu eğlenceler başlıyor. Fiyatlar oldukça uygun ve personel müşteri ilişkisi birçok mekâna oranla çok daha iyi. Eğlence için en ideal yerler listesinde mutlaka yer almalı.
Restoranlar
Alaçatı bölgesinde yer alan restoranlar hem bölgenin yemek kültürüne, hem de Avrupa mutfağı, deniz ürünlerine hitap eden menülerden oluşuyor.
Kapha: Alaçatı’da görülebilecek en sıra dışı mekân olan Kapha, Akdeniz ve Türk mutfağından örneklerin yer aldığı bir menüyle hizmet veriyor. Fiyat olarak diğer restoranlara kıyasla oldukça pahalı fakat lezzet konusunda tartışılmaz bir üstünlüğe sahip bir mekân. Sınırlı sayıda müşteri kabul etmesinden dolayı önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Karides ve ahtapot mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında şiddetle tavsiye edilen yiyecekler. Servis kalitesi ve temizlik bakımından oldukça ayrıcalıklı özelliklere sahip olan mekân, Alaçatı’nın mutlaka gidilmesi gereken yerleri arasında yer alıyor.
Fava: Kemalpaşa caddesinde bulunan mekân, Alaçatı’nın en huzurlu restoranları arasında ayrı bir yere sahip. Palmiye ağaçlarının gölgesinde mükemmel bir dekorasyona sahip olan restoranın menüsü Akdeniz mutfağı ve deniz ürünlerinden oluşuyor. Ayrıca vejetaryen müşteriler için oldukça değişik seçenekler içeriyor. Kabak çiçeği dolması ve zeytinyağlı mezeler çok lezzetli. Deniz ürünleri bakımından oldukça zengin bir menüye sahip olan restoran, ahtapot, karides ve mezgit konusunda bir hayli iddialı sunumlara imza atıyor.
Alaçatı Bölgesinde Yer Alan Festivaller ve Sosyal Etkinlikler
Alaçatı gördüğü yoğun ilgi sebebiyle her yaz tatilinde önemli sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Alaçatı bölgesinde yer alan festival ve sosyal etkinlikler arasında, uluslararası niteliklere sahip olan festivaller büyük ilgi görmektedir.
PWA Windsurf Dünya Kupası: Dünyanın her yerinden en usta sörfçüleri bir araya getiren festival, düzenli olarak her yıl Ağustos ayında Alaçatı’da yapılmaktadır. Festival günlerinde Surf sound festivali de düzenlenmekte ve gece gündüz yapılan müzikli eğlencelerde, canlı müzik performansları sergilenerek Alaçatı ziyaretçilerine coşkulu bir eğlence ortamı oluşturulmaktadır. Bu festivalin dışında düzenli olarak yapılan uluslararası balıkçılık festivali, Alaçatı ot festivali, uçurtma festivali gibi birçok festival ve etkinlik düzenlenmektedir.
Alaçatı ayrıca birçok sosyal etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Etkinlikler arasında film gösterileri, bisiklet yarış rotaları, kaybolan lezzetler adıyla yapılan yemek yarışmaları, piyano resitalleri bölgenin kültürünü ve turizm zenginliklerini göstermek açısından önemli sosyal etkinlikler arasında yer almaktadır.