Alanya Kalesi, Sultan Sarayı
  1. Anasayfa
  2. Alanya

Alanya Kalesi, Sultan Sarayı

0

Antalya’nın simgesi haline gelen ve adeta Antalya ile bütünleşen Alanya Kalesi çok önemli ve büyüleyici bir tarihtir. Bunun yanı sıra insanları kendisine çeken havasıyla da mest etmektedir. Yapısı gereği,surların uzunluğu nereden bakılırsa bakılsın 7 kilometreye varmaktadır. Bu kale Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. 83 kulesi ve 140 burcu bulunmaktadır. Alanya Kalesi geçmişte gerek ekonomik gerekse siyasi olaylardan ötürü hayata geçirilmiştir. Ancak bugün ağırladığı turist kapasitesi ile adından fazlasıyla söz ettirmektedir. İhtişamlı görünüşüyle herkeste merak uyandırmaktadır. İnsanların çoğu zaman sadece Alanya Kalesi’ni görmek için bile bu ilçeye geldikleri göze çarpmaktadır.

Alanya Kalesi

Alanya Kalesi ilk bakışta “nasıl ve ne şekilde bu kale yapıldı, o zamanlar hangi araç-gereçler kullanılarak bu kadar sağlamlaştırıldı” izlenimini vermektedir. Alanya Kalesi’nin içerisinde insanların su ihtiyaçlarının tedarik edildiği sarnıçları görmek mümkündür. Alanya Kalesi geçmişteki önemini ve nüfuzunu bugünde korumaktadır. İnsanların barınma ihtiyacını gidermektedir. Kale içerisindeki bölümler sayesinde insanlar rahatlıkla kendileri için evleri tasarlamakta ve hayatlarını geçirmektedir.

Ahşap olarak yapılan evlerin önünde kurulan tezgâhlarda ipek ve pamuklu dokumalar yapılmakta ve ticaret canlı tutulmaktadır. İnsanların ilgisini çekmeyi başaran ve fazlasıyla meraklısının olduğu “su kabağı boyama” çalışması da etkin bir şekilde yapılmaktadır. Bu çalışma da değişik figürlerde ve renklerde boyanan su kabakları ile yemek servisleri yapılmaktadır. Otantik ve elit bir hava yakalanmaktadır. Alanya Kalesi herkesin rahatlıkla gezip göreceği bir güzergâh üzerindedir. Çoğu zaman yerli ve yabancı turistler Alanya’ya sırf Kale’yi görmek için gelmektedirler. Kale’ye çıkmak için yeterli altyapının mevcut olmadığını düşünüp geri dönenlerde vardır. Bu konuda da insanlar gerek broşürlerle gerekse yöre esnafı tarafından bilgilendirilmektedir. Kaleye ulaşmaları için nelerin gerekli olduğu hakkında misafirlere yardımcı olunmaktadır.

Alanya Kalesi Ulaşım

Ulaşım; elbette ki bütün gezi programları için son derece önemlidir. Hele ki insanların kaleye giderken rutin ihtiyaçlarını gidermeleri son derece önemlidir. Yiyecek ve içecek tedariklerini yapmaları gerekmektedir. Alanya Kalesi diğer tatil yörelerine ve tarihi mekânlara nazaran daha lükstür. İnsanlar bu yol üzerinde açtıkları restaurant ve kafeler aracılığıyla misafirlerin dinlenmelerine ve yemek yemelerine yardımcı olmaktadır.

Alanya Kalesi Resimleri

Alanya Kalesi insanların kendi şahsi araçlarıyla da yolculuk yapmalarına uygundur. Turistler şahsi taşıtlarıyla da günün her saati kaleye çıkabilir. Kalenin görkemli yapısını yakından izleyebilir. Kaleye taşıtla çıkmak 25-30 dakika gibi bir süreyi kapsamaktadır. Yürüyerek çıkmak ise yaklaşık 60 dakikaya tekabül etmektedir. Birkaç yıl öncesinde başlatılan ve bugün hala kalede yapımı devam eden arkeolojik kazılar ise kale içerisinde yoğun bir şekilde devam etmektedir. Hummalı bir çalışmanın sonucu olarak ortaya koyulan kazılarda elde edilen bilgiler son derece önemlidir. Bilgilere göre Alanya Kalesi’nin yapımına ilişkin ve kale içerisinde yaşayan etnik kimliklere dair bilgilerin elde edilmesi beklenmektedir. Elde edilen veriler ışığında Alanya Kalesi’nin bir “sultan sarayı” olduğuna dair bulgular temin edilmiştir.

Alanya Kalesi’nde hayata geçirilen ve 1985 yılını kapsayan “yüzey araştırması” sonucunda da birtakım eserlere rastlanmış ve 1986 yılında kalenin iç bölümünde güney-doğu yönünde yer alan “Selçuklu Sarayı” olarak adlandırılan yıkıntının “ne” olduğuna dair bilgi toplamalar etkin bir şekilde devam etmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Fethiye at turu 1

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir