Anastos Yaylası
  1. Anasayfa
  2. Giresun

Anastos Yaylası

0

Anastos yaylası, Giresun ilinin güneydoğusunda yer alan Alucra ilçesi sınırları içerisinde bulunan. Anastos yaylası 2700 metre yükseklikte yer alan ve doğanın tüm güzelliklerini bünyesinde barındıran bir yayla olma özelliğini taşımaktadır. Geniş ormanlık alanların bulunduğu yörede bağırsak ve Moran dereleri tabiatın yeşiline hayat veren can damarlarıdır.

Alucra ilçesinin güneydoğusunda bulunan yaylaya, ilçeye 10 kilometre mesafede yer almakta olan Kamışlı köyü üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Yapraklı ve iğneli çam ağaçlarının sıkça yer aldığı yaylanın tabiat örtüsü olağanüstü güzellikte manzaralar meydana getirmektedir. Elektrik ve suyu bulunması bölgeyi ziyaret edenlere büyük avantajlar sağlamakta. Bu sebeple her yaz dönemi yayla büyük kalabalıklar tarafından ziyaret edilmektedir.

Sivas iline de oldukça yakın bir bölgede yer alması sebebiyle şehir dışından da çok sayıda ziyaretçi almaktadır. Suşehri ilçesine yaklaşık olarak 100 kilometre mesafede yer alan yayla Gümüşhane, Sivas, Erzincan, Giresun il sınırlarına oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Alucra ilçesinde yaşayan yerel halkın yaz aylarında yerleşik olarak kaldığı yayla evlerinin dışında. Günümüzde birçok yeni yapılaşma olması sebebiyle yaz aylarında oldukça popüler bir gezi ve tatil mekânı olma özelliği taşımaktadır.

Anastos Yaylasına Ulaşım

Anastos yaylasına ulaşım Alucra ilçesi üzerinden oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Yaz kış dolmuş seferlerinin düzenli olarak yapıldığı yayla bölgesine, şehir dışından hava yolu ile gelmek isteyen ziyaretçiler Giresun-Ordu havalimanına ulaşıp buradan edindikleri kiralık araçlarla yayla bölgesine ulaşım sağlayabilmektedir.

Havalimanından Anastos yaylasına kadar olan mesafe yaklaşık 180 kilometre olup 3 saatlik bir yolculuk sonunda ulaşım sağlanabilmektedir. Sivas Suşehri ilçesinden şahsi araçlarıyla yayla ziyareti yapmak isteyen kişiler ise D 865 karayolunu izleyerek yaklaşık 2 saat süren bir yolculuktan sonra Alucra’ya ulaşım sağlayabilmektedir.

Anastos Yaylası 2

Anastos Yaylası Hakkında Bilgiler

Osmanlı arşivlerinden edinilen bilgiler incelendiğinde Alucra kazası 1530 yılında yapılan değerlendirmelerde 26 köyün bağlı bulunduğu bir nahiye olarak görülmekte ve bu belgede Anastos, Karahisar-i şarki kazası olarak belirtilmektedir. 1569 yılında yapılan sayımda ise bölgede sadece 8 adet hane bulunduğu belirtilmektedir.

Önceleri Rum Hristiyan nüfusun da yer aldığı bölgeler daha sonra Türkmen obalarının hâkimiyetinde uzun yıllar konar-göçer yaşam biçimi ve yaylacılık geleneğine ev sahipliği yapmıştır. Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Anastos yaylası, gidilmesi zor yaylalar arasında olsa da yöre halkı tarafından yayla olarak kullanılmakta ve ilçe dışından da önemli sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Anastos Yaylası Konaklama

Geçmiş yıllarda OTÇU göçü olarak adlandırılan yaylaya göçme zamanları, Mayıs ayının sonlarına doğru gerçekleşir ve yöre halkının kısa süreli yaylada kalması ile sonlanırdı. Günümüzde mükemmel doğası ve yemyeşil bitki örtüsünün varlığı daha çok bilindikçe sürekli artan şekilde ziyaretçi talebi oluşmaktadır.

Bu sebeple ziyaretçilerin konaklamasına yönelik ihtiyaçlar daha da fazla artmaktadır. Birçok ziyaretçi bölgeye gelirken kamp malzemelerini birlikte getirmekte ve konaklama ihtiyacını bireysel olarak gidermektedir. Bunun yanı sıra yaylalar bölgesine yakın konumlarda yer alan köy evleri, bungalov tipi yerleşkeler ilgi görmektedir.

Anastos yaylasına ziyarette bulunanlar için en yakın konaklama imkânları Alucra ilçesinde yer alan otel, motel ve pansiyonlardır. Her türlü bütçeye sahip ziyaretçinin konaklamasına uygun mekânlar bulunması olasılığı mevcuttur.

Normal otellerde gecelik kişi başı fiyatlar 75-85 TL civarında olurken, bölgeye yakın olan yıldızlı otellerde gecelik kişi başı konaklama 125-150 TL civarlarındadır. Yüksek sezon olarak adlandırılan zamanlarda otellerin oldukça yoğun olması sebebiyle, sorunsuz konaklama sağlayabilmek için erken rezervasyon yaptırarak ziyaretlerin yapılması tavsiye edilmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
trabzon-vazelon-manastiri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir