Atatürkevi Müzesi  – Rize
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Atatürkevi Müzesi – Rize

0

Atatürkevi Müzesi: Rize’nin Tarihi ve Kültürel Değerleriyle Buluşması

Rize, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ünlü bir şehirdir. Bu şehirde bulunan Atatürkevi Müzesi, 20. yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerini yansıtan ve bölgesel değer taşıyan sivil mimari örneklerinden biridir.

Mimarisi ve Yapımı

Atatürkevi Müzesi, bahçe içerisinde bodrum kat üzerine üç kat olarak inşa edilmiştir. Taş malzeme kullanılarak yapılan bodrum kat depo amaçlı olarak kullanılmışken, üst katlar yaşam mekânları olarak düzenlenmiştir. Bu mimari yapısıyla ev, Rize’nin tarihi dokusunu ve mimari zenginliğini yansıtmaktadır.

Atatürk’ün Rize Ziyareti ve Evdeki Konaklaması

Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk, büyük yurt gezileri kapsamında Rize’yi ziyaret etmiştir. 17 Eylül 1924’te Rize’ye geldiğinde, Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği çabalar sayesinde yakınlığını kazandığı Mataracı Mehmet Efendi’ye ait bu evde kalmıştır. Bu ziyaret, Atatürk’ün Rize’ye olan bağlılığını ve önemini gösteren önemli bir tarihi olaydır.

Müzenin Kuruluşu ve Restorasyonu

Ev, daha sonra Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü münasebetiyle Atatürk Müzesi (Mehmet Mataracı Konağı) yapılmak üzere Rize İl Özel İdaresi’ne bağışlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 27 Aralık 1985 tarihinde restore edilerek müzeye dönüştürülmüş ve ziyarete açılmıştır. Bu restorasyon çalışmalarıyla ev, tarihi dokusunu koruyarak günümüze ulaşmış ve ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.

Atatürkevi Müzesi, Rize’nin kültürel ve tarihi mirasını korumak ve tanıtmak adına önemli bir rol üstlenmektedir. Ziyaretçilerini Atatürk’ün Rize’deki izlerini ve tarihi atmosferini keşfetmeye davet eden müze, bölgenin zenginliğini ve çeşitliliğini gözler önüne sermektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir