Avusor Yaylası
  1. Anasayfa
  2. Rize

Avusor Yaylası

0

Avusor Yaylası Rize ilimizin Çamlıhemşin ilçesinde yer alıyor ve daha adımımızı atar atmaz sanki kendimizi bambaşka bir dünyanın içinde bulmuş gibi hissettik. Yaylaya dere kenarındaki yoldan kıvrıla kıvrıla aracınızla çıkabiliyorsunuz ve yaylaya varır varmaz Kaçkar Dağlarının inanılmaz heybetli görünümü karşısında kendinizi tam anlamıyla büyülenmiş gibi hissediyorsunuz. Yaylada ortalama 70 – 80 civarında hane bulunmakta fakat yayla yüksek dağlarla çevrili olduğundan kış aylarında çığ düşme tehlikesi altında bulunuyor. Bu sebeple de dayanıklılığı artırmak için evler taştan inşa edilmiş. Yaylada elektrik de bulunuyor hatta yayla nehir yanına kurulan trafo sayesinde kendi elektriğini kendisi üretiyor. Yaylanın o kadar büyüleyici bir güzelliği var ki döndükten sonra aklımızda olan tek şey acaba bir daha ne zaman fırsat bulup gidebileceğimiz oldu.

Avusor Yaylasına Ulaşım

Avusor Yaylasına ulaşmak istiyorsanız öncelikle Ayder Yaylası’na ulaşmanız gerekmektedir. Bu da ayrı bir keyif oluyor aslında tabiri caizse bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsunuz. Zaten Rize’nin Pazar ilçesinden kalkan ve sürekli Ayder Yaylasına giden minibüsler mevcut bu yoldan rahatlıkla Ayder Yaylasına ulaşabiliyorsunuz. Tabi isterseniz özel aracınızla da Ayder Yaylasına kadar ulaşabilirsiniz. Ayder Yaylası’na vardıktan sonra biraz dinlenip Ayder Yaylası’nın da muhteşem güzelliğine doyup tabi doyabilirseni.

Buradan da Avusor Yaylası’na kalkan minibüslere binip Avusor Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Bu minibüsteki yolculuğunuz da yaklaşık 1 saat kadar sürecektir.  Eğer sırt çantanızı alıp yürüyerek çıkmayı düşünüyorsanız yapabilirsiniz ancak 11 km lik bir tırmanış sizi bekliyor olacaktır ve bunun oldukça yorucu olacağını belirtmek isteriz.

Avusor Yaylası 3

Avusor Yaylası Hakkında Bilgiler

Rize ilimizde bulunan Avusor Yaylası bilgenin en büyük yaylalarından biri olma özelliğindedir. Taş evlerle dolu olan yayla ilgin bir mimari yapıya sahiptir. İlk görüşte sanki savaştan yeni çıkmış bir yer olduğunu düşünebilirsiniz. Yaylaların asıl amacı olan hayvancılıktan uzaklaşmıştır. Daha çok yöre halkının yazlık yeri olarak da kullanılmaktadır. Bu yaylaya ulaştığınızda tam 2300 m rakımda olan yaylada sizi tertemiz mis gibi bir hava karşılayacaktır. Adeta ciğerlerinizin oksijenden yandığını hissedeksiniz.

Rize ilimizde Hemşin ve Laz olarak bilinen ikii etnik halk bulunmakta ve bu Avusor Yaylamız da bir Laz yaylası olarak kullanılmaktadır. Avusor kelime anlamı olarak ne anlama geliyor derseniz:  bir rivayete göre Lazlar bu yaylayı Ermeniler’den satın almıştır ve Avusor da Ermenice kökenli bir kelimedir. Avusor Ermeniceanlamı ile aslında kum vadisi anlamına gelmektedir.

Avusor Yaylası 4

Avusor Yaylasına gelen ziyaretçiiler için diğer rota ise kesinlikle yürüyerek ortalama 1 – 1,5 saat kadar sonra ulaşabileceğiniz ve bölgeye ortalama 2 km mesafede bulunan Avusor Gölüdür. Muhteseşem manzarası için fotoğraf makinelerinizi unutmamanızı öneririz.

Ayrıca bir diğer ziyaret noktanız da eşsiz güzelliği ile Dobecelezane Gölü olacaktır. Bu göele ulaşabilmeniz için de yayladaki nehrin üzerinde bulunan köprüden karşı tarafa geçip. Sol tarafa doğru uzanan patika yolu takip etmenizle olacaktır. Bu yürüyüş yaklaşık 2 km ve ortalama 1,5 saat kadar sürüyor ama Kaçkarların manzarasını seyre dalarsanız varış süreniz uzayabilir.

Avusor Yaylası Konaklama

Avusor yaylasında konaklamak da çok zor değil. Hatta yaylanın yerel halkı tarafından işletilen pansiyonları mevcut ve size evinizin sıcaklığını hissettirecek samimi ve içten personellere sahiptir. Bu pansiyonlardan biri bizimde konaklama imkanı bulduğumuz Marsis Dağ Evi yaklaşık 4-5 odası bulunan dağ evinin işletmesini yörenin yerel halkı yapıyor. Oldukça lezzetli kahvaltılarından vazgeçemeyeceğinizi düşünüyoruz. Ayrıca kamp kurmak isterseniz sırt çantanızı ve çadırınızı alıp gelmeyi düşünenlerdenseniz de bu pansiyonun hemen sol yanındaki düzlükte kamp alanı da bulunmakta ve bu alanda da rahatlıkla konaklayabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Galler Düzü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir