Badara Yaylası, Rize ilinde Çamlıhemşin ile Hemşin arasında kalmış bir vadideki düz alana kurulmuş olan güzel bir karadeniz yaylasıdır. Bu yaylamızda çok sayıda hane bulunmamaktadır. Yerleşim nispeten diğer yaylalara göre azdır. Rakımı 1860 m olan Badara Yaylası küçük ama oldukça güzel bir Hemşin Yaylasıdır. Günümüzde ulaşımında nispeten kolay olması nedeniyle muhteşem manzarası ve tertemiz havası için kesinlikle gidilip görülmesi gereken bir yaylamızdır.
Badara Yaylasına Ulaşım
Badara Yaylasına ulaşımın çok da kolay almadığını gözlemledik. Badara Yaylasına ulaşabilmek için Rize ilimize vardıktan sonra Hemşin‘e geçtik. Badara Yaylasına ulaşmak için de Gito, Zargistal ve Ambarlı Yaylalarına giden yoldan ancak ulaşım sağlanabiliyor. Gito Yaylası’na varmadan yaklaşık 4 km kadar önce 5 yolağzına geldik ve buradan da karşıya giden yolu takip ederek Badara Yaylasının yolunu tutmuş olduk. Badara Yaylasına ulaşmak için bu 5 yolağzından sonra yaklaşık 2/3 km dar yol ilerlememiz gerekti. Yalnız belirtmemiz gerekir ki Hemşin’den Badara’ya kadar olan yol oldukça engebeli ve dar buna hazırlıklı olmanızı öneririz. Bu yolu 2 saat kadar bir sürede tamamladıktan sonra Badara Yaylasına ulaşabiliyorsunuz.
Badara Yaylası Hakkında Bilgiler
Badara Yaylası yakşalık 15 / 20 haneli kalabalık olmayan hatta 1980 li yıllara kadar mezra olarak kullanılmış bir yaylamızdır. 1980 li yıllara kadar Badara Yaylasında büyükbaş hayvanlarla mezarcılık faliyeti sürdürülüyormuş. Bahar aylarının başlayıp karların erimesiyle birlikte Hemşin ilçesinin Kantarli Köyü sakinleri Çüpendüz denilen yerden patika yolu kullanıp yaya olarak yaklaşık 4/5 saatlik bir yolu aşarak Badara mezrasına varıyorlarmış. Bir süre Badara mezrasında kaldıktan sonra da Badara Yaylasından rakımı ortalama 1000 m dada yüksek olan Kaçkar Dağlarının eteğindeki Ambarlı Yaylasında kalınıyormuş. 2 ay kadar da burada kalındıktan sonra sonbaharın da gelmesiyle birlikte tekrar Badara mezrasına dönülüyormuş. Bu döngü 1980 li yıllara kadar devam etmiş. Sonrasında birçok hanenin çeşitli nedenlerden dolayı mezracılığı bırakması sebebiyle hane sayısı da iyice azalmıştır. Sonra da yöre halkı hane sayısının azlığı nedeniyle de Ambarlı Yaylasına çıkmayı bırakıp Badara mezrasını Yayla olarak kullanmaya başlamışlardır.
Badara Yaylasının uzun yıllar boyunca yolu, suyu ve elektriği olmadan yöre halkı tarafından kullanılmıştır. Sonrasında ise yayla 1990 lı yıllarda yola, 2000 li yıllarda ise elektriğe ve suya kavuşmuştur. Günümüz itibariyle yol, su ve elektriğin de gelmesiyle hem yöre halkın hem de gerek yerli gerekse yabancı turistlerin daha fazla kullandığı bir yayla haline gelip adeta yeniden can bulmuştur.
Badara Yaylası Konaklama
Hazır Karadeniz bölgesinin o tertemiz havasını solumaya gitmişken birkaç gün burada vakit geçirmek hem ruh hem de beden sağlığınıza çok iyi gelecektir. Bu durumda konaklayacağınız yer elbette ki çok önemlidir. İşte size bizden birkaç tavsiye:
Ladin Dağ Evi: Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ladin Dağ Evi misafirlerine muhteşem bir doğa manzarası içinde adeta doğanın içinde huzurlu bir konaklama imkanı sunuyor. Her kahvaltıda karadeniz yöresinin o muhteşem eşsiz lezzetlerini tatma imkanınız oluyor. Üstelik son derece usta ellerden çıkmış lezzetler… Nisan ayının 2. gününden kasım ayının sonuna kadar hizmet veren bu otelde ailenizle birlikte de rahatlıkla konaklayabilisiniz.
Yamantürk Öğretmen Evi: Rize Çamlıhemşin’de Fırtına Deresi’nin yanında konumlanan Yamantürk Öğretmen Evi de son derece konforlu bir konaklama imkanı sunuyor. Üstelik yılın her mevsimi açık olan Öğretmen evinde her gün lezzetli kahvaltı seçenekleri de bulunmaktadır. Odaları son derece güzel ve süit banyoludur.