Balıkesir Zağnos Paşa Camisi
  1. Anasayfa
  2. Balıkesir

Balıkesir Zağnos Paşa Camisi

0

Balıkesir şehrinin merkezinde bulunan Zağnos Paşa Camisi Mustafa Fakıh Mahallesi içerisinde yer almaktadır. Çarşıya yakın olduğu için herkes tarafından günü birlik ziyaret edilebilmektedir. Külliye demek daha doğru olur aslında bu cami hakkında kendi içerisinde farklı bölümlere ayrılmaktadır. Biz sizin için gezdik, hadi bakalım geçelim izlenimlerimizi aktarmaya.

Zağnos Paşa Camisi Hakkında Bilgi

Cami içerisini gezerken bir yandan da hakkında bilgiler edindik. Bu bilgilere göre cami 1406 yılında dönemin paşalarından birisi olan Zağnos Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Külliye şeklinde inşaa edilen camii içerisinde hamam, türbe ve cami olarak 3 bölüm bulunmaktadır. Hatta içerisinde bulunan hamam da günümüze kadar sağlamlığını korumuştur.

Diğer bölümler ise sürekli olarak restore edilmiştir. 1897 yılında tamamıyla yıkılan camiyi 1908 yılında Balıkesir mutasavvıfı olan Ömer Ali Bey büyük çalışmalar sonucunda orjinal görüntüsünü bozmadan yeniden inşa ettirmiştir. Ülkemiz içerisinde ki tarihi güzelliklerden bir tanesi olan camii Kare şeklindedir. Hatta diğer önemli bir özelliği olarak da Balıkesir’in en büyük camisi özelliği söylenebilir.

zağnos paşa camisi iç görünüm

Camide yer alan merkezi kubbe 4 ayak üzerine oturtulmuştur. Yapımı sırasında da kesme taş işçiliği kullanılmıştır. Bu alanda ülkemizde yer alan nadir camilerden bir tanesidir. Bu kadar teknik bilgi yeter dediğinizi duyar gibiyiz. Size biraz daha teknik bilgi verdikten sonra bu tarihi mekana ulaşım hakkında ve içerisindeki diğer bölümler hakkında da bilgiler vereceğiz.

Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Zağnos paşa camisinin 1897 yılında ana minaresinin tamamı yıkılmıştır. Fakat 1902 yılında restore işlemleri sonucu tekrar eski görünümüne kavuşmuştur. Camiye giriş için 3 farklı kapı bulunmaktadır. Bunlar kuzey doğu , batı ve güney kapılarıdır. Zaten bu kapıları ilk gördüğünüz zaman hemen Osmanlı Mimarisi gözünüze çarpmaktadır.

İçeride bulunan ve kadınlar mihrabı adı verilen bölümün tavanı ahşap ile kaplanmıştır. Çatı bölümünün ise %80’ine yakın bir bölümü kurşun kaplı haldedir. İçerisinde bulunan mihrap ile Türk sanatının son örneklerini yansıtmaktadır.

Şimdi de gelelim cami içerisindeki diğer bölümler hakkında bilgiler edinmeye.

Zağnos Paşa Camisi’nin Diğer Bölümleri

Cami kuzeyinde iki adet şadırvan bulunmaktadır. İçerisi her zaman su ile dolu olan şadırvanın su ihtiyacı tamamen hamam bölümünden gelen su ile karşılanmaktadır. Ortasında Türk sanatını anımsatan özel mermer fıskiye de bulunmaktadır.

Hani demişti ya bir şovmenimiz Fıskiye medeniyetin sembolü diye. Demek ki bu gelenek çok eskilerde de varmış ha ne dersiniz.

Neyse biz asıl konumuza geri dönelim. Son zamanlarda yapılan iyileştirme çalışmaları ile fıskiye üzerine de cami ile uyumlu olacak şekilde bir kubbe örtülmüş ve gerekli bakımları yapılarak, tam faaliyete geçirilmiştir.

Ayrıca Zağnos Paşa Cami hamamı bu şadırvanın güneyinde bulunmaktadır. Hamam eskisi gibi olmasa da tekrar inşa edilmiş ve aktif şekilde kullanıma açıktır.

Zağnos Paşa Cami Ulaşım

Cami şehir merkezinde çarşıda bulunduğu için, Balıkesir şehir merkezine gelip rahatlıkla görebileceğiniz bir bölümdedir. Merkeze yürüyüş mesafesinde olan bu tarihi camiye ulaşmak için, şehir merkezine gelmek yeterli olacaktır.

Yazımızı okuyup beğendiyseniz sosyal medyada paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz. Ayrıca Balıkesir hakkında diğer tanıtım yazılarımızı okumak için https://www.yaz-tatili.com/marmara/balikesir/ tıklayarak ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir