Bartın Gezilecek Yerler  
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Bartın Gezilecek Yerler  

0

Bartın gezilecek yerler listemizle birlikte Türkiye’nin görmeye değer şehirlerinden biri olan Bartın’ı daha yakından tanımaya hazır mısınız? Bartın, Türkiye’de Karadeniz Bölgesinde, Batı Karadeniz tarafında yer alan ilimizdir. Köklü bir tarihe sahiptir. Osmanlı, Roma, Bizans devletlerine dayalı bir geçmişi vardır. Ahşap evleri, dar sokakları, yeşili ve mavisi ile küçük bir şehirdir. Coğrafi konumu, dağları, ovaları ve akarsuları ile de değer taşıyan bir ilimizdir. Karadeniz bölgesinde gezmeniz, görmeniz gereken küçük ve şirin bir şehirdir. Bu güzel şehir için, Bartın gezilecek yerler listesini, oluşturmak istedik. 

Bartın Gezilecek Yerler Listesi

  • Amasra Kalesi
  • Göldere Şelalesi
  • Ulukaya Şelalesi
  • Gürcüoluk Mağarası
  • Direkli Kaya
  • Amasra Müzesi
  • Güzelcehisar Koyu
  • Bartın Çayı
  • İnkum Plajı
  • Tavşan Adası
  • Amasra Çekiciler Çarşısı
  • Çakraz Plajı
  • Gazhane Kültür Parkı
  • Gergece Şelalesi
  • Kuş Kayası Yol Anıtı
  • Ağlayan Ağaç
  • Güzelcehisar Lav Sütunları
  • Balamba Tabiat Parkı
Amasra Kalesi Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Amasra Kalesi Bartın

Amasra Kalesi 

Amasra Kalesi, Bartın’ın Amasra ilçesinde, ilçe merkezinde yer almaktadır. Eski yıllara ait, önemli tarihi bir yapıdır. Amasra kalesi, Bartın gezilecek tarihi yerler listesinin başında yer alabilir. Kale tarihi ve inanılmaz güzelliği ile Bartın gezilecek yerler listeniz de mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.  

Kaleyi, Amasra’ya bağlayan bir köprü vardır. Kale, Romalılar döneminde inşa edilmiştir. Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde onarımlar yapılmıştır. Kale, Sormagir kalesi ve Zindan kalesi olarak, iki bölümden oluşmaktadır.  

Amasra Kalesi, UNESCO tarafından da değer kazandı ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi. Kale de bulunan kayalar, giriş kapıları ve yapılar oldukça dikkat çekici ve tarihten izler taşımaktadır. 

Amasra Kalesi’ne Nasıl Gidilir? 

Amasra’ ya özel araçla ya da otobüsler ile gittiğiniz de ilçe merkezine yürüme mesafesindedir. Yürüyerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Göldere Şelalesi Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Göldere Şelalesi Bartın

Göldere Şelalesi 

Bartın’ın sınırlarında yer alan Amasra ilçesinde yer almaktadır. Amasra, birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Göldere Şelalesi’ de, bu güzellikler arasında Bartın gezilecek yerler listesinde, yer alması gereken bir şelaledir. 

Huzurlu ortamı ve şelaleden gelen su sesleri ile, ziyaret edenleri etkisinde bırakıyor. Sakin bir şekilde vakit geçirmek için, buraya gelerek, bu doğa harikası ortamın tadını çıkarabilirsiniz. 

Göldere Şelalesi’ne Nasıl Gidilir? 

Özel araçlarınız ile, kolayca gidebilirsiniz. Amasra-Kurucaşile yolu güzergahında ilerlerken, Kanatlı köyünü geçtikten sonra, sola dönerek yolu takip ederseniz, şelaleye ulaşabilirsiniz. 

Ulukaya Şelalesi Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Ulukaya Şelalesi Bartın

Ulukaya Şelalesi 

Ulukaya şelalesi, Bartın’ın Ulus ilçesinde yer almaktadır. Şelale, Ulus Çayı üzerindedir. 20 metre kadar yüksekten dökülen şelale, 10 metre genişliğinde bir kayanın içinden akarak, dökülmektedir.  

Bölgede bulunan Ulukaya Kanyonu, boyunca şelale suyu devam eder. Havalar ısındığında azalan su, kışın oldukça canlı ve fazla bir şekilde akar. Bartın gezilecek yerler planınıza, bu doğa harikası yeri de, mutlaka eklemelisiniz. 

Ulukaya Şelalesi’ne Nasıl Gidilir? 

Ulukaya köyüne gitmeniz gerekir. Özel araçlarınızla ya da köye giden servisler ile ulaşım sağlanabilir. 

Gürcüoluk Mağarası Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Gürcüoluk Mağarası Bartın

Gürcüoluk Mağarası 

Gürcüoluk Mağarası, Amasra’ya 10 km kadar uzaklıktadır. Mağara uzunluğu yaklaşık 169 metredir. Sıcaklık, 11-14 derece arasındadır. Mağaranın en derin noktası, 5 metre derinliğindedir. Mağara içerisinde tek galeriden oluşan; damlataş sütunları ve odacıkları, sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Doğal ve güzel bir atmosfere sahip mağarayı, gidip görebilirsiniz. 

Gürcüoluk Mağarası’na Nasıl Gidilir? 

Amasra-Çakraz karayolu üzerinde ki Karakaçak ve İnpiri köyü sapaklarından giderek kolayca ulaşım sağlanabilir. 

Direkli Kaya Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Direkli Kaya Bartın

Direkli Kaya  

Direkli kaya, Bartın ilinin Amasra ilçesinde, yer almaktadır. Muhteşem bir manzaraya sahiptir. Mermer bir iskele, kayaya oyulan basamaklar ve denize bağlanan, bir havuz vardır. Ziyaretçi sayısı, fazladır. Direkli kaya, denizi gözetlemek ve aydınlatmak amacıyla yapılmıştır.  

Cenevizliler tarafından, yapıldığı bilinmektedir. Amasra’nın, güzel bir turistik alanıdır. Çok güzel bir manzaraya sahiptir. Bu manzarayı izlemek için bile gidilebilir. Çevresinde, apart ve butik oteller de bulunmaktadır, böylece konaklama imkanı da sunar. 

Direkli Kaya’ya Nasıl Gidilir? 

Bartın’ın Amasra ilçesine giderek, ilçe merkezinden, tersane caddesi takip edilir, ve Direkli Kaya’ya kolayca ulaşım sağlanır. 

Amasra Muzesi Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Amasra Muzesi Bartın

Amasra Müzesi 

Amasra müzesi, Bartın’ın Amasra ilçesinde, Kum mahallesinde yer alır. Amasra, antik bir yerleşim yeridir ve tarihi eserleri açısından zenginliğe sahiptir. Bu nedenle, burada bir müze kurulmuştur.  

Tahir Karaoğuz’un öncülüğünde uzun yıllar sonra, bir müze kurulmuştur.  Müze, dört teşhir salonundan oluşuyor. İki etnografik, iki arkeolojik salonu vardır. 1955 yılında kurularak, faaliyete geçmiştir.  

1969’da ilkokul binasına taşınan müze, Bahriye Mektebinin Bakanlık tarafından satın alınmasıyla, 1982’de onarım yapılarak, ziyarete açılmıştır. Müze’ de değerli tarihten izler taşıyan eserler yer alır. Bartın gezilecek tarihi yerler listesi için, önemli bir değere sahiptir. Müzenin bahçesinde, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı’ya ait taş eserler yer almaktadır. 

 

Güzelcehisar Köyü Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Güzelcehisar Köyü Bartın

Güzelcehisar Koyu   

Güzelcehisar Koyu, Karadeniz’in en güzel, en büyük sahiline sahip olan, kıyılarından birisidir. İnkumu’na yaklaşık 5 kilometre uzaklıktadır. Bu koyda, plajda güzel vakit geçirilebilir. Turizm cenneti olarak görülür. Görülmesi gereken bir gizli cennet gibidir. Plaj, kum, güneş ve yeşili ile gidip görmeye değerdir.  

Bölge de yerleşim bulunmaması sayesinde doğası bozulmadan günümüze kadar kalabilmiştir. Çevresinde ki alanlara çadır kurulabilir ya da pansiyonda konaklama yapabilirsiniz. Güzelliği ve ihtişamı ile görenleri hayran bırakan bir atmosfere sahiptir. 

Bartın Çayı
Bartın Gezilecek Yerler – Bartın Çayı

Bartın Çayı 

Bartın Çayı, eski adıyla Parthenios, olarak bilinen şehre adını veren, Bartın Irmağıdır. Ilgaz dağlarından oluşup, kuzeye doğru akar. Suyun akışı, saatte 700 m hızdadır. Önemli bir ulaşım kaynağıdır. Yaklaşık olarak, 500 tonluk gemiler ile kente ulaşım yapılabilen akarsudur. 

Tektonik ve jeomorfolojik özellikler de taşımaktadır. Yat turizmi açısından da önem taşıyan bir yerdir. Bunun bölge turizmine ve balıkçılığa etkisi vardır. Bu önemli akarsuyu, Bartın’a yolunuz düşerse ziyaret edebilirsiniz. 

İnkum Plajı Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – İnkum Plajı Bartın

İnkum Plajı 

İnkum plajı, Bartın il merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Karadeniz’in en güzel plajlarından birisidir. Uzun bir kumsala sahiptir. 3 Kilometre kadar uzunlukta, bir plaj alanını oluşturur. 

Özellikle yaz aylarında tercih edilebilir. Eğlenceli vakit geçirebilir ve çevresinde bulunan otel, pansiyonlarda tatil yapabilirsiniz. Plaj alanında, şezlong ve şemsiye kiralayarak vakit geçirebilirsiniz. Denizi dalgalıdır, yüzmek için fazla uygun olmasa da, plajında güzel zaman geçirebilir, güneşlenebilirsiniz. 

İnkum Plajı’na Nasıl Gidilir? 

Bartın merkezden, İnkumu’na giden minibüs, belediye ya da taksiler ile gidilebilir, ya da özel araçlarınız ile, 15 km yol giderek, plaja ulaşımı sağlayabilirsiniz. 

 

Tavşan Adası Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Tavşan Adası Bartın

Tavşan Adası 

Tavşan adası, Amasra’nın yakın bölümünde, Marmara denizi üzerinde, yer almaktadır. Bir diğer adı ile, balıkçı adasıdır. Ada da küçük olması sebebiyle yerleşim yoktur.  

Büyükada’nın 2 kilometre kadar güneyinde yer alır. Ada yaklaşık olarak 90 metre kadardır. Ağaçsız çıplak bir kara parçasıdır. Burayı kıyılardan görünen noktalardan izleyebilirsiniz. 

Amasra Çekiciler Çarşısı Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Amasra Çekiciler Çarşısı Bartın

Amasra Çekiciler Çarşısı 

Çekiciler çarşısı, Amasra ilçesinin merkezinde, yer almaktadır. Bu çarşıda, yöresel ürünler, el emeği ürünler, hediyelikler satılmaktadır. Ahşap işçiliğinin, en güzel parçalarını burada bulabilmeniz mümkün. 

Çarşının, adını aldığı çekicilik; bir ahşap oyması süsleme sanatıdır. Bu nedenle, çekiciler çarşısı denilmektedir. Geçmişi, 17. yüzyıla dayanan ağaç oyma sanatı, burada sürdürülüyor. Ceviz ağacı, kiraz ağacı, ıhlamur, kızılağaç, şimşir gibi ağaçlar ile yapılan malzemeleri, burada bulabilirsiniz. Bartın gezilecek yerler içerisinde, burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Çakraz Plajı Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Çakraz Plajı Bartın

Çakraz Plajı 

Çakraz plajı, Amasra merkezden, 13 kilometre uzaklıktadır. Özellikle, tatil ve konaklama imkanı olanların dikkate alması gereken bir yerdir. Amasra yakınlarında gidilecek en güzel kumsallar arasındadır. Yeşil ve mavinin eşsiz manzarası ile vakit geçirebileceğiniz eğlenceli bir yerdir.  

Çevresinde şezlong ve şemsiyeler vardır. Bunları makul bir ücrete kiralayabilirsiniz. Kabinler ve duş da var fakat onlar da ücretlidir. Pansiyon ve oteller de kalıp buranın tadını çıkararak, tatil yapabilirsiniz.  

Çakraz Plajı’na Nasıl Gidilir? 

Özel araçlarınız ile, Bartın-Kurucaşile yol güzergahından ilerleyerek Amasra, İnkumu ve Bozköy’ü geçtikten sonra Çakraz’a ulaşım sağlanabilir. Toplu taşıma araçları ile ise, Amasra’ya gelerek buradan minibüslere binmeniz gerekir. 

Gazhane Parkı Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Gazhane Parkı Bartın

Gazhane Kültür Parkı 

Gazhane parkı, Bartın merkezde Kırtepe mahallesinde yer almaktadır. Bartın belediyesinin yapmış olduğu bir parktır. 11 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Alanda bir gaz deposu ve Kontrplak fabrikası bulunuyor. Bartın Garajı denilen Ulaştırma Müdürlüğü de bu alanda yer alıyordu fakat, bu alandan taşınarak kültür parkı yapıldı.  

Selvi ağaçlarının yer aldığı, çeşitli aktivitelerin yapılabileceği bir alan oluşturuldu. Alan içerisinde, havuz içinde bir tekne yer almaktadır köprü işlevinde, bu da güzel bir görüntü oluşturuyor.  

Parkta, şadırvan, su terazisi, mahalle fırını gibi Bartın’ın sembolleri oluşturulmuştur. Kafe, otopark, çocuk oyun parkları, açık hava sinema alanı bulunmaktadır. Gidip, kesinlikle vakit geçirmeniz gereken bir parktır. Çocuklu aileler için de uygundur. Park, halk tarafından ve yerli, yabancı ziyaretçileri tarafından beğenileri kazanmıştır.  

Gergece Şelalesi Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Gergece Şelalesi Bartın

Gergece Şelalesi 

Gergece Şelalesi, Bartın’ın Amasra ilçesine yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta yer alır. Amasra’ya yakın bir konumda yer alır. Akan su yolu sonunda, 4 metrelik şelale suyu bulunuyor.  

Doğal bir güzelliğe sahiptir. Etrafında işletme ve yerleşim yoktur. Bu nedenle yeşilin içinde, sakin ve huzurlu bir ortamdır. Piknik ve kamp yapmak, bisiklet sürmek, yürüyüş yapmak için uygun bir yerdir. Doğa severlerin kesinlikle vakit geçirmesi gereken güzel bir alandır. 

Gergece Şelalesi’ne Nasıl Gidilir? 

Yeşilkaya köyüne Amasra’dan giden minibüsler ile ya da özel araçlarınız ile köye giderek arabadan inip belirli bir süre yürüdükten sonra şelaleye ulaşım sağlanır. 

Kuş Kayası Yol Anıtı Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Kuş Kayası Yol Anıtı Bartın

Kuş Kayası Yol Anıtı 

Kuş kayası yol anıtı, Amasra’ya 4 km uzaklıkta, Kuş kayası mevkiinde yer almaktadır. Anıt, Roma dönemine ait olan yol ve dinlenme anıtı olarak yapılmıştır.  

Anıt içerisinde, Kral Heykeli ve Hakimiyet Kartalı başları tahrip olmuştur. Birisi Niş’in üstünde, birisi de kabartmalardan daha uzakta olan kitabede bulunmaktadır. Anıt, kabartma yöntemi ile kayalara oyularak yapılmıştır. 

Kuş Kayası Yol Anıtı’na Nasıl Gidilir? 

Özel araçlarınız ile, kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Amasra-Bartın karayolundan giderek, Taş köprü güzergahından sola dönülür. Kazpınar, Kaman köyleri geçildikten sonra, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Merkezi görülür. Anıt, tepeden Amasra’ya doğru 800 metre kadar inildikten sonra, solda bulunur. 

Ağlayan Ağaç Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Ağlayan Ağaç Bartın

Ağlayan Ağaç  

Ağlayan Ağaç, Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunmaktadır. Ağlayan ağaç her mevsim ağlayan bir ağaç değildir. Ağlayan ağaç aslında şu şekilde oluşur; hava ve denizden aldığı nemi toplar ve nemi ilkbahar, sonbahar aylarında inci gibi yağmur damlası olarak geri verir. Bu sebeple ağlayan ağaç denilmiştir.  

Amasra Boztepe’de yer alan çay bahçesine de ismini veren ağaç bölge de yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından birisidir. Bu selvi ağacın yaklaşık olarak 400 yaşında olduğu bilinmektedir.  

Ağlayan ağacı, Bartın gezilecek doğal yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Deniz manzarası eşliğinde çay bahçesinde, güzel vakit geçirebilirsiniz. Bu manzara da fotoğraflar çekebilirsiniz. Belki ağacın ağlama olayının gerçekleştiği mevsime denk gelemezsiniz ama, bu harika manzara yine de görülmeye değer nitelikte. 

Ağlayan Ağac’a Nasıl Gidilir? 

Bartın’dan Amasra’ya giden, toplu taşıma araçları ile ya da özel araçlarınız ile, Amasra Boztepe mahallesine gitmeniz gerekmektedir. 

Güzelcehisar Lav Sütunları Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Güzelcehisar Lav Sütunları Bartın

Güzelcehisar Lav Sütunları 

Güzelcehisar Lav Sütunları, Bartın’a 18 kilometre uzaklıkta güzelcehisar köyündedir. Türkiye’de sadece Bartın’da görebileceğiniz Güzelcehisar lav sütunları, volkanlardan çıkan lavların akması ve soğuyup, kristalleşmesi ile oluşmuştur. 80 milyon yıl kadar önce, oluşmuştur.  

Karadeniz sahili, Lav sütunları, yeşil ve mavi ile birleşerek size eşsiz bir manzara oluşturuyor. Belirli bir zaman sonra, bölgeye yapılan peyzaj çalışmasından sonra halkın ilgi odağı olmuştur.  

Alan içerisinde bulunan yürüyüş yolu, seyir terası ve iskelesi ile ziyaretçilerin daha güzel vakit geçirmesi sağlanmıştır. Yerli ve yabancı turistlerin Bartın gezilecek yerler listesi içinde ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.  

Güzelcehisar Lav Sütunlarına Nasıl Gidilir? 

Toplu taşıma araçları ile, ya da özel araçlarınızla Ankara- Bartın yolu üzerinden Güzelcehisar köyüne giderek, ulaşımı sağlanır. 

Balamba Tabiat Parkı Bartın
Bartın Gezilecek Yerler – Balamba Tabiat Parkı Bartın

Balamba Tabiat Parkı 

Balamba tabiat parkı, Bartın il merkezinde yer alıyor. İl merkezine yakın olması ve doğal ortamı ile doğa ve mesire alanıyla halk tarafından sevilen yerlerden birisidir. Piknik alanları, yürüyüş parkurları, çocuk oyun parkı, kamp alanı bulunmaktadır.  

Parka girişler ücretlidir. Bu alanda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Yeşilin ve ormanın içinde sakin ve huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte piknik yapabilirsiniz. 

Balamba Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir? 

Şehir içi toplum taşıma araçları ile, ya da özel araçlarınızla ulaşım sağlanabilir. 

Bartın Mutfağı 

Her yöre de olduğu gibi, Bartın Mutfağı’ da kendine özgü yemekleri, lezzetleri bol bir ilimizdir. Etli, sebzeli, zeytinyağlı yemekleri, hamur işleri ile, damaklarda tat bırakan bir mutfağa sahiptir. Bu lezzetlerden kısaca bahsedecek olursak; 

  • Yumurtalı İsbut; Bartın da yetişen, isbut bitkisi ile yağ, yumurta, soğan ve kıyma ile yapılan bir yemektir. 
  • Pumpum Çorbası; Mısır unu, zeytinyağı, kıyma, pastırma veya sucuk, salça ve kaşar peyniri kullanılarak yapılan Bartın’a özgü bir çorba.  
  • Pirinçli Mantı; Kayseri’nin yöresel lezzetlerinden biri olan mantının, Bartın’da ki şeklidir. Normal mantı hamuru yapılarak, iç malzemesine kıyma, pirinç ve soğan koyularak yapılır. 
  • Kabak Burması; Hamur işi yemeklerinden en meşhurudur. Kabakların soyulup temizlenerek açılan hamurun arasına koyulması ve sarılarak tepsiye dizilmesi ile yapılır. 
  • Amasra Salatası; Domates, salatalık, havuç, kırmızı lahana, taze soğan, marul, piyaz, semizotu, nane, turşu, tuz, zeytinyağı gibi, birçok sebzenin bir arada kullanılması ile yapılan salatadır.  

Bartın’da Yapılacak Aktiviteler 

  • Bartın’ın tarihi şadırvanı, su terazisini, müzeleri, ormanları, doğal güzellikleri gezmek. 
  • İslam Ordusu’nun ilk bayraktarlarından olan, Ebu Derda türbesini ziyaret etmek. 
  • Bartın’a yakın plajlara günübirlik gezi düzenlemek ve denize girmek. 
  • 80 milyon yıllık bir geçmişe sahip, Lav sütunlarına gitmek. 
  • Balamba tabiat parkında piknik yapmak.  
  • Küre dağları milli parkında veya Amasra’da kamp yapmak. 
  • Tarihi yapıları ziyaret etmek. 
  • Çekiciler Çarşısını gezmek ve hediyelik eşya almak. 
  • Ağlayan ağaca gitmek ve çay bahçesinde manzaraya karşı oturmak. 
  • İnkum plajına gitmek ve çevrede ki otel ya da pansiyonlarda tatil yapmak. 
  • Amasra kalesine gitmek ve tarihten izler taşıyan yapıyı görmek. 
  • Güzelcehisar koyuna gitmek, ve eşsiz manzarası eşliğinde, plaj, deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir