Batı Karadeniz Gezi Haritası – Karadeniz bölgesi denilince akıllara gelen uçsuz bucaksız denizi, yayları ve doğal güzellikleri ile kendimizi huzura ve doğaya bıraktığımız küçük seyahatler herkesin hayalidir. Türkiye doğal güzellikleriyle bilinen ve gezi amaçlı tercih edilen bir ülkedir. Fakat bugünlerde ne yazık ki artık doğa ellerimizden alınmakta batı Karadeniz bu tahribata karşı koyabilen nadir yerlerimizden biridir. Bizde size Batı Karadeniz gezi haritası oluşturarak ufak bir sanal gezi oluşturduk. Yazıda adı geçen tüm yerleri bir gün gezme fırsatı bulmak arzusuyla gezimize başlıyoruz.
Bolu
- İlk durağımız Bolu’da bulunan Abant Gölü. Birbirinden farklı güzellikleri ile her mevsim tercih edilen bu yer 1328 metrelik bir rakıma sahiptir. Tabiat parkı olan bu yerde Küçük Taraklı Semender, Abant Alabalığı ve Fındık Faresi gibi kendisine has endemik canlıları da tanıma şansı bulmaktayız. Diğer göllerden en büyük farklılığı ise çeşitli konaklama tesislerine yakın olmasıdır.
- Bolu’daki ikinci durağımız hiç şüphesiz Yedigöller olmalıdır. Yedigöller Milli parkı 1965 yılında koruma altına alınmıştır. Bolu’ya uzaklığı ise 40 km’dir. Yolumuzun üzerinde bulunan Gurbet Kayası’nda ufak bir mola vererek hem dinlenebilir hem de yöresel lezzetler eşliğinde karnımızı doyurabiliriz. Yedigöller ismi bünyesinde bulundurduğu 7 tane gölden gelmektedir. Bu göller; Sazlıgöz, İncegöl, Nazlıgöl, Büyükgöl, Küçükgöl, Deringöl ve Seringöl’dür. Bir rivayete göre bu göller isimlerini 7 ayrı aşık çiftten aldığı da söylenmektedir.
- Bolu seyahatimize Göynük Çubuk Gölü ile devam edelim. Bu göl Göynük ilçesinin 11 km kuzeyinde yer almaktadır. Bu göl ve çevresi dizi ve film çekimlerinin olmazsa olmaz mekanlarından biridir bu çevrede çekilen dizi ve filmlere birçok kez mekân sahipliği yapmıştır. Çubuk Gölü 15 hektarlık bir alanda ve 1150 metre yükseklikte bulunmaktadır. Burada günlük hayatta karşılaşma ihtimalimizin çok düşük olduğu yaban domuzlarıyla karşılaşmamızda mümkündür.
- Bolu’ya gelip de uğramamız gereken yerlerin olmazsa olmazından biri de Mudurnu ilçesidir. İpek Yolu’nun üzerinde bulunması sebebiyle tarihte bu şehir Ahilik kenti olmuştur. Cittaslow kent veya Türkçe olarak yavaş kent olarak bilinen bu ilçe Osmanlı Döneminden kalan Ahilik geleneğinin de devam ettirildiği bir yerdir. Burada sivil Türk mimarisine ait çeşitli yapılarla karşılaşmak mümkündür. Bu mimarilerden bazıları Kanuni Sultan Süleyman camii, Yıldırım Beyazıt camii, Armutçular Konağı, Saat Kulesi ve Mudurnu Evleri’dir.
Düzce
- Düzce’nin olmazsa olmazı Akçakoca mavi ve yeşilin ahenkle birleştiği bir yerdir. Burada görmemiz gerek önemli eser ise Akçakoca’nın isim babası olan ve buranın fethi gerçekleştiren Akçakoca Bey Anıtı’dır.
Karabük
- Karabük’te bulunan Safranbolu batı Karadeniz’in en çok turistini ağırlayan bir mekandır. Sahip olduğu eşsiz güzelliğin korunması gayesiyle 1994 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Hem mimari hem de kültürel açıdan çok fazla güzelliği bünyesinde barındırması burayı ilginç hale getirmektedir. Cinci Han, Cam Teras, Bulak Mencilis Mağarası, Tarihi Çarşı, Köprülü Mehmet Paşa Camii ve daha birçok kültür kalıntısı gezmeye gidenleri tarihi bir yolculuğa çıkarmaktadır.
Zonguldak
- Kömür ile meşhur olan bu şehrimizin gezisinde ise mutlaka görmemiz gereken yer Maden Müzesi’dir. 2016 yılında açılan bu müze Türkiye’de açılan ilk taş kömürü müzesidir ve aynı zamanda tek taş kömürü müzemizdir. Müzenin içerisinde madende kullanılan araç- gereçleri inceleme fırsatı buluyoruz ve zorlu çalışma şartlarını yansıtan madenci maketleri de bize müze gezintimizde eşlik etmektedir.
- Bir diğer önemli gezinti mekanımızı ise Gökgöl Mağarası oluşturmaktadır. Bu mağara 3350 metrelik uzunluğa sahiptir bu da onu Türkiye’nin en uzun mağaraları arasında 10. Sıraya sokmaktadır. 350 milyon yıl öncesine dayanan bu mağara bünyesinde çok fazla sarkıt, dikit ve sütun bulundurmaktadır. Doğada yürümeyi seven herkesin tercih edebileceği bu yer içerisinde 875 metrelik bir yürüyüş parkuru da sunmaktadır.
Sinop
Gezimizin son durağı olarak Sinop şehrini tercih etmeliyiz.
- Sinop’un önemli tarihi mekanlarından biri olan Sinop Cezaevi tarihimizde yer almış önemli şahsiyetlerin büyük bir kısmının bir dönem hapse atıldığı yerdir. Bu önemli şahsiyetlerden bazıları edebiyatımızın duayenleri olan Sabahattin Ali, Refik Halit Karay; gazetecilikte isimlerini duyurmuş olan Burhan Felek, Zekeriya Sertel; siyasetin önemli simalarından olan Mustafa Suphi’dir. Aynı zamanda bir dönem çok fazla izleyici kitlesine ulaşmış olan Tatar Ramazan dizisi de burada çekilmiştir.
- Evet artık son tarihi eserimiz ve gezimizin son durağı olan Diyojen Anıtı’na gelmiş bulunmaktayız. Diyojen Anıtı, milattan önce 412 ile milattan önce 323 yılları arasında yaşadığı savunulan Diyojen Sinop’ta doğmuştur ve Atina’da ölmüştür. Anıtta yer alan fıçı Diyojen’in fıçıda yaşadığı rivayetten gelmektedir. Fener ise eline fener alarak sokaklarda gezmesini sembolize etmektedir.
Keyifli gezimiz böylelikle son bulmuştur. Bir gün hepsini gezme fırsatı bulma dileğiyle…