Bayburt Kalesi il merkezinin kuzey kısmında yer alan kayalar üzerinde yer almaktadır. Çini süslemelerin bol olduğu kale Türkiye’nin 3. En büyük kalesidir. Eski dönemlerde Basra Körfezi ile arasında yer alan ticaret yolu ile değerlenmiştir. Miladi bir geçmişe sahip olan tarihi yapının içinde mağara ve Kilise kalıntıları bulunmaktadır. Kalenin içinden şehri kuş bakışı seyretme imkanına sahip olabilirsiniz.
Dönem içinde kaleye bakım yapılmış ve onarım ile düzenlenmeye çalışılmışsa da kale şu an yıkıntı şekli ile durmaktadır. Bayburt Kalesi tarihi geçmişi içinde Roma, Ermeni, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmıştır. Uzun bir geçmişe sahip olan ticaret yolu kullanıldığı dönemlerde büyük ihtişamı ile hizmet veren muhteşem bir kale olduğu görüntüsünden belli oluyor.
Fakat şu an için bakımsızlıktan pek fazla ilgi görmüyor diyebiliriz. Arapların bile misafir oldukları kale içinde Arapça Kitabeleri de görebilirsiniz. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan tarihi yapının il merkezine bakan cephesindeki burçlar Kanuni Dönemine dayandığı söylenmektedir.
Bayburt Kalesi Nerededir?
Bayburt il merkezinin kuzey tarafında yer alan yalçın kayalıklar üzerine kurulmuştur. Büyük ve ihtişamlı duruşunu il merkezinden rahat bir şekilde seyredebilirsiniz. Ülkemizde yer alan bir çok kaleye göre daha ihtişamlı ve daha büyük yapıda olan kale bu haliyle de ziyaretçilerini bekliyor.
Bayburt Kalesine Nasıl Gidilir?
İl merkezinden araçlar ile gitmek isteyenler Belediye önünden yolu takip ederek tabelalar sayesinde Kalenin girişindeki yamaca kadar rahat bir şekilde gidebilirler. Yürüme mesafesi olarak biraz uzun görünse de yine de hem şehri gezmek hem de tarihi yapıya çıkabilmek mümkündür. Şehrin içinde yer alan şehir içi dolmuşları da kullanabilirsiniz.