Belgrad ormanı İstanbul’da yaşayanların nefes alması için oldukça sık tercih edilen bir bölge olarak yer almaktadır. Ormanda vakit geçirmek isteyenler ve nefes almak isteyenler için oldukça hoş bir seçenek halindedir. Fotoğrafçıların ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin oldukça sık tercih ettiği bir ormandır. Belgrad ormanı mangal yasağı bulunmaktadır ve bu orman şuan için yalnızca doğa yürüyüşlerine açıktır.
Belgrad Nerededir?
İstanbul ilinin Avrupa Yakası’nda yer alan Belgrad Ormanı, doğal ve ormanlık bir bölge olarak yer almaktadır. İstanbul Boğazı doğusunda yer alırken, kuzeyinden bakıldığında ise Karadeniz doğal sınırı olarak görülmektedir. Yoğun ve önemli bir su kaynağı olarak hem Bizans hem de Osmanlı İmparatorlukları döneminde İstanbul’a içme suyu sağlamıştır. Günümüzde ise sağladığı su şehrin ihtiyacının altında olduğu için estetik anlamda daha çok değer taşımaktadır.
Belgrad Tarihçesi
Bir zamanlar İstanbul şehri için önemli bir su kaynağı iken Belgrad Ormanı, Bizans döneminde de Osmanlı döneminde de kente suyu sağlayan bir yoldu. Bu ormanın İstanbullular için öneminin farklı alanlara kayması 16. yüzyılın başlarından itibaren başlamıştır. Kanuni Sultan Süleyman, 1521 yılında Belgrad Seferi’nden dönerken yanında pek çok Sırp tutsağı getirmiştir. Yeni bir politika olan Bizans döneminden kalma metruk köyleri yeniden canlandırma düşüncesi gereğince Ayvat Köyü’ne bu Sırp tutsaklar yerleştirilmiştir. Ayvat Köyü içerisine yerleştirilen Belgrad kökenli tutsaklar, köyün adını Belgrad adıyla anmaya başlamış ve ilerleyen zamanlarda tüm köyü çevrelemiş olan yeşil alanın adı da Belgrad Ormanı anılmaya başlanmıştır.
Belgrad Ormanı, Cumhuriyet’ten sonra ilgili kamu kuruluşlarının çalışmaları ile yeniden koruma altına alınmıştır. Bu güzel ormandan daha iyi yararlanabilmek amacı ile bent çevrelerinde piknik alanları hazırlanmış ve bu orman vakit geçirmek için ideal bir hale getirilerek, İstanbullulara hizmet vermek üzere gezilere açılmıştır. Oldukça güzel bir alan olarak İstanbullulara hizmet vermeye devam etmektedir.
Belgrad’a Nasıl Gidilir?
Belgrad Ormanında vakit geçirmek için kendi aracınızla gitmek istediğinizde Çayırbaşı-Bahçeköy yolu üzerinden ormana kolayca ulaşabilir. Otobüsle gitmek isteyenler şu otobüsler;
- 42 Bahçeköy – Ferahevler – Zincirlikuyu Metrobüs
- 42T Bahçeköy – Taksim
- 42M Bahçeköy – Zincirlikuyu Metrobüs
- 42HM Bahçeköy – Hacıosman Metro
- 153 Bahçeköy – Sarıyer
Yakınlarından geçmektedir.
Gezilmesi Gereken Yerler ve Yapılması Gereken Aktiviteler
Ayvat Bendi Tabiat Parkı, 1765 yılında, III. Mustafa döneminde yaptırılan Ayvat Bendi’nden ismini almıştır. Bu bent Ayvat Deresi üzerinde bulunmaktadır ve ormanın en güzel manzarası burada bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı, oldukça güzel bir seçenek olarak bulunmaktadır. Adını, rivayete göre, Osmanlının savaşmakta olduğu son yılları sırasında bir grup askerin sığındığı bu bölgede susuz kalmasına dayanır. Rivayete göre Binbaşı sabaha kadar bulundukları yeri kazarak suya ulaşabilmiş ve askerlere su ikram edebilmiş. Bu parkın içerisinde yürüyüş alanının yanı sıra çocuk parkları da yer alıyor ve ideal bir seçenek olarak yer alıyor.
İsmini bulunduğu alanda pek çok bentin bulunmasından alan Bentler Tabiat Parkı, yürüyüş parkı ve bisiklet yolu bulundurmaktadır. İsmini 1620 yıllarında Topuz Deresinin üzerine yapılmış olan Kömürcübent’ten alan Kömürcübent Tabiat Parkı, çok sık ağaçların bulunduğu ve pek çok canlının yaşadığı bir bölge olarak bulunmaktadır. Nostaljik görünen toprak yolları sebebiyle doğa yürüyüşçülerinin ve fotoğrafçıların aranan yeri olan Kirazlıbent Tabiat Parkı, piknik alanlarının biraz yukarısında yer alıyor. Bu bent 2. Mahmut’un 1800’lerde yaptırmış olduğu bent ile aynı bölgededir.
2011’de hizmete girmiş olan Irmak Tabiat Parkı, tüm ihtiyaçlarınızın karşılanacağı şekilde düzenlenerek hazırlanmış. Spor yapmak isteyenler için basketbol, futbol, voleybol gibi spor içi hazırlanmış sahalar ve aynı zamanda çocuklar için çocuk oyun alanları var. Sarıyer üzerinden kolaylıkla ulaşım sağlanabilen Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı da burada yer almaktadır.
Neşet Suyu Tabiat Parkı adını müderris Neşet Bey’den almaktadır. Otopark ve piknik alanları bulunan bu mesire alanı Su kaynakları ile ön plana çıkmaktadır. Sporcuların çokça tercih ettiği koşu parkuru datercih sebebi haline getirmektedir. Neşet Suyu’na da komşu olan ve Ünlü edebiyatçı Falih Rıfkı Atay’ın adını taşıyan Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı, 200 dönümlük alanda bulunmaktadır. Bulunduğu alanda ahşap masalı piknik yerleri bulunmaktadır. Adını Fatih Sultan Mehmet’ten alan bir çeşmenin etrafında bulunan Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı ise bu sebeple bu ad verilmiş. Bölgede bir kafe de hizmet vermektedir.
Belgrad Giriş Ücretleri
İstanbulluların gözdesi olan Belgrad Ormanı’na giriş ücreti yaya veya bisikletli girişi ücretsiz olarak hizmet etmektedir. Aracıyla girmek isteyenlerin ücretleri ise Otomobil için 10 TL, minibüs için 35 TL, motosiklet için 8 TL kadardır.