Beykoz Gezilecek Yerler – Osmanlı döneminden kalan tarihi dokuyu korumayı başarmış nadir semtlerden biri olan Beykoz dar sokaklarında sıralanmış olan tarihi konaklar ile sizi tarihi bir yolculuğa çıkaracaktır. İstanbul’un Anadolu Yakası’nın kuzeyinde kalan Beykoz Boğaz kenarında hoş sahil alanları ve iç kısımlarda yer alan ormanları ile tam bir huzur şehri. Bu huzurlu şehirde şöyle kısa bir yolculuğa çıkacaksanız Beykoz gezilebilecek yerler arasında mutlaka görmeniz gereken 10 yer şunlardır;
- Hidiv kasrı
- Kuleli Müzesi
- Kanlıca
- Halil Ethem Paşa Yalısı
- Mihrabad Korusu
- Anadolu Feneri
- Anadolu Hisarı
- Göksu Deresi
- Beykoz Mecidiye Kasrı
- Çağlar Boyu Aydınlatma Isıtma Koleksiyonu Müzesi
Beykoz Gezilecek Yerler: Hidiv Kasrı
İstanbul’un en güzel binalarından olan Hidiv kasrı Çubuklu İskelesi’nin yanında bulunmaktadır.
1907 yılında tamamlanan köşk, Mısır’ın son valisi olan Abbas Hilmi Paşa tarafından Delfo Seminati’ye yaptırılmıştır. Mimarının İtalyan asıllı olması köşkün İtalya mimarisine benzemesine neden olmuştur.
Mısır’da Osmanlı hükmünün son bulması ile Abbas Hilmi Paşa ömrünün geri kalanını İsviçre’de geöirmek zorunda kalmıştır. Ailesi ise bu kasır’da 30 yıl boyunca yaşama fırsatı bulmuşlardır.
Zamanla bakımsız kalan kasır 1996 yılında restore edilmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal tesis olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Beykoz Gezilecek Yerler: Riva
Eski bir Rum köyü olan Riva haftasonları huzurlu bir kaçamak yapmak isteyenlerin gözde mekanlarındandır. Şehir merkezinden uzaklığı ve tertemiz plajları ile her kesimden insanı kendine çeken büyüleyici bir yerdir. Riva kalesi ile Karadeniz’e panoramik bir bakış atabilirsiniz.
Beykoz Gezilecek Yerler: Kanlıca
Yoğurdu ile dilden dile dolaşan kanlıca İstanbul’un en hoş semtlerinden biridir. Yoğurt yeme geleneği devam ettiren birkaç kahvehaneye ev sahipliği yapan şirin iskelesi ile tarihe doğru kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.
Halil Ethem Paşa Yalısı
Beykoz’a yolunuz düşecekse Halil Ethem Paşa Yalısı mutlaka görülmeye değerdir. Osmanlı döneminin en ünlü sanatçılarından birisi olan Osman Hamdi Bey de bu yalıda çocukluğunu geçirmiştir.
Mihrabad Korusu
İstanbul’da kalan bir avuç doğaya sahip çıkan Mihribad Korusu Kanlıca’da bulunmaktadır. Mihrabad Korusu Özdemir Asaf’ın birçok şiirinde geçmektedir.
Anadolu Feneri
1956 yılında inşa edilen Anadolu Feneri, şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşmak ve dinlendirici bir gezi yapmak istiyorsanız birinci adresiniz olmalıdır. Çevresinde yer alan yürüyüş parkurları ve mesire alanları ile doğanın içerisinde sakin bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Anadolu Hisarı
1935 yılında, Güzelce Hisarı olarak da bilinen Anadolu Hisarı Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilmiş
Göksu Deresi civarında yer alan hisar, altmış yıl Rumeli Hisarıı inşa edilene kadar Osmanlı kuvvetlerinin Boğaz geçişlerini denetleme merkezi olarak görev yapmıştır.
Göksu Deresi
Anadolu Hisarı’nın hemen yakınında akmakta olan Göksu Deresi, Osmanlı Döneminde bölgenin su ihtiyacını karşılamıştır ve Lale Devri ile birlikte Osmanlı’nın beylerinin ve ailelerinin çalgılı sandal sefalarına ev sahipliği yapmıştır.
Beykoz Mecidiye Kasrı
Pembe tonlarına sahip olan dış cephesi ile Beykoz Mecidiye Kasrı, Kübik ve dairesel hatların bir araya geçmesi ile ortaya çıkardığı zarif görüntüsü sayesinde semtin güzelliğine güzellik katmaktadır.
Pazartesi ve perşembe günleri ziyarete kapalı olan Beykoz Mecidiye Kasrı, bu dünler haricinde 09:00 ile 17:00 arası ziyaret edilebilmektedir.
Sultan Abdülaziz’in yakın dostu olan Abraham Paşa tarafından düzenlenmiş olan bu kasr içerisindeki koruda bulundurulduğu yapay şelalesinde yunusları ile görsel şölen sunmaktadır
Çağlar Boyu Aydınlatma Isıtma Koleksiyonu Müzesi
Çağlar Boyu Aydınlatma Isıtma Koleksiyonu Müzesi bu alanda faaliyet gösteren tek müze olması sebebiyle bir hayli ilginçtir.
Tarih boyunca aydınlatma için kullanılmış olan çok sayıda avize, iamdan ve ısıtma araç-gereçlerinin sergilendiği bir müzedir.