Bursa’nın diğer tarihi müzelerinden birisi olan Bursa Arkeoloji Müzesi yerli turistler tarafından oldukça ilgi çekmektedir. Hem Osmanlı’nın kuruluşu hem de geçmişte bir çok savaş yaşanılan bu bölgede oldukça değerli tarihi eserler ve kıymetli kalıntılar mevcuttur.
Bursa Arkeoloji Müzesi Kuruluşu Hakkında Bilgi
Bursa Arkeoloji Müzesi, 1902 yılında o yılın Milli Eğitim Reis’i olan Azmi Bey‘in yoğun gayretleri sonucu o dönemin Bursa Erkek Lisesi‘nin bir bölümünü kullanılarak kurulmuştur. 1930 yılına kadar burada kalan ve faaliyetlerini tam olarak faaliyette olmasa da müze olarak adlandırılmıştır.
1930 yılındaysa Bursa Yeşil Bölgesi’nde bulunan Sultan Mehmet (Çelebi) yaptırdığı Yeşil Medreseye taşınmıştır. 1972 yılına kadar burada hizmet veren müze 1972 yılında Kültürpark içerisinde yapılan daha modern bir binaya taşınmıştır. Bir süre daha hizmet veren müze 2013 yılında tekrar bir yenileme, onarma ve restorasyona girmiş olup son haliyle bugünlere kadar gelmiş ve ziyaretçilere kapılarını açmıştır.
Bursa Arkeoloji Müzesi Bölümleri
5 farklı salon içerisinde ve her salon kendine özel tarihi eserlerle dolu olan bu müzede, salon 1 , salon 2, salon 3, salon 4 ve açık teşhir olarak bölümlere ayrılmıştır.
Salon 1 İçerisinde Neler Bulunur?
Bu bölümde yazının icadından önce geçen Neolitik ve Kalkolitik döneme ait, o zaman ki insanların yaşayışlarını gösteren hayvan figürleri ve dönemin araç-gereçleri bulunmaktadır. Bunlar Millattan önce 3000 ie 8000 yılları arasındaki döneme ait olduğu tahmin ediliyor ve ziyaretçilere gösteriliyor.
Höyük maketleri bulunmaktadır. Bizim için özel olan ise Akrotopraklık Höyüğü‘nün maketi bulunmaktadır. Höyük açıldığındaysa içerisinde bulunan 30 yaşlarında bir kadın iskeleti bulunmaktadır ve sergilenmektedir.
Salon 2 İçerisinde Neler Bulunur?
Ağırlıkle mitolojik heykeller bulunmaktadır. Zeus’un heykeli, tanrıça olarak kabul edilen Kybele heykeli, halk tarafından güç sembolü olarak bilinen o dönemin Nemea Aslanı bulunmaktadır. Roma dönemine ait heykellerin ağırlıkta bulunduğu bu salondaki kalıntıların yaşları genel olarak Roma Dönemi‘ ne ait tasvir edici heykeller ve kalıntıların bulunduğunu söyleyebiliriz.
Salon 3 içerisinde Neler Bulunur?
Salon 3 içerisinde bulunanlar ise Milattan önceki 8000 yıllarından Roma ya da Bizans dönemine kadar ait olan tarihi eserler bulunmaktadır. İlk tıbbi kalıntılar, süs eşyaları gibi kalıntılar sergilenmektedir. Ayrıca özel asma katta ilk sikke koleksiyonu Bursa Arkeoloji Müzesi’ nde sergilenmektedir.
Salon 4 içerisinde Neler Bulunur?
İlk 3 salona bakarsanız aslında her şeyi kronolojik olarak sıraladıklarını düşünmüştük. Fakat bu salona girince tekrar salon 1 de ki gibi fakat Bursa’nın dışında Balıkesir’de yaşayan eski uygarlıklara ait olan kalıntılara rastladık. Özellikle o dönemde Akhamenid dönemine ait olduğu tahmin edilen ve ilk at arabası örneğine ait kalıntılar ve tekerlek örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca bu bölümün sadece Bursa için değil Bursa-Balıkesir ortak girişim sonucu oluşturulduğunu unutmayın.
Açık Teşhir Bölümünde Neler Bulunur?
Açık teşhir bölümünde eski döneme ait taş tekerlekler, lahitler, kral mezarları gibi kalıntılar bulunmaktadır ve herkes tarafından rahatça gezilebilir ve görülebilir durumdadır. Diğer bölümlerde fotoğraf çekmek sıkıntı yaratsa da açık teşhir bölümünde serbesttir.
Bursa Arkeoloji Müzesi Ulaşımı ve Ziyaret Saatleri
- Ziyaret Saatleri ve Müze Giriş Ücreti: Pazartesi günü resmi tatil ve kapalıdır. Diğer haftanın 6 günü 08.00-17.00 aralığı arasından ziyaret edebilirsiniz. Müze giriş ücreti 7 Türk Lirasıdır. 18 yaşından küçükseniz ve 65 yaşından büyükseniz özel olarak ”ücretsiz’‘ olarak giriş yapabilir ve gezebilirsiniz.
- Ulaşım: Kestel mevkisinden gitmek isterseniz 2 numaralı metroya binip Kültürkpark durağında inerek karşınızda kalacaktır.
Osmangazi’den gitmek isterseniz, Kentmeydanı AVM önünden 9/M numaralı otobüse binmelisiniz.
Uludağ Üniversitesinden gitmek isterseniz, 48 numaralı sarı otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Osmangazi Devlet Hastahanesi önünden E/2 nolu otobüse binmelisiniz.
Bursa ile ilgili diğer yazılarımıza https://www.yaz-tatili.com/marmara/bursa/ linkinden ulaşabilirsiniz.