1. Bayezid’ in yaptırdığı Bursa Ulu Camii yapımı 4 yıl sürmüştür. Bursa’nın en eski tarihi camilerinden biri olan Bursa Ulu Camii Hakkında Bilgi vererek bir çok farklı kültür gören bu yapıyı gezdik. Toplam olarak 2215 metrekarelik bir alana inşaa edilen Bursa Ulu Camii toplamda dörder kubbe gruplandırılmış şekilde toplam 5 bölümden oluşmaktadır. Fotoğraftada görüldüğü üzere toplam 20 kubbenin tam ortasında kalan üstü açık tellerle örtülü olanı ve aralarında en büyük olan kubbe, yağmur sularını toplayarak caminin içerisindeki havuzun dolmasını sağlar. Oradan giren ışık ise aydınlatma amacıyla kullanılır ve camii içerisi aydınlanır. Bugüne geldiğimizde üstü açık olan kubbenin üstü cam çerçeve ile kapatılmış, yağmur suyu toplama görevi sona ermiş fakat aydınlat görevi hala devam etmektedir.
Bursa Ulu Camii Hakkında Bilgi
Cami çevresinde 18 tane şadırvan bulunmaktadır. Onun hikâyesi ise şöyle, Bursa Ulu Camii yapılmadan önce istimlak çalışmaları sürerken, şadırvanın bulunduğu kısımın sahibi olan kadın o bölümü satmak istemez. Daha sonra zorla alındığı için ” Zorla alınan yerde namaz kılınmaz.” denilere şadıvar yapılmıştır.
Ulu Camii’nin Kendine Has Özellikleri Nelerdir?
İçerisinde bulunan şadırvanlar ve duvarlarda yazılan yazılar sadece Bursa Ulu Camii kendisine ait özelliklerindendir. Türkiye’de başka bir cami de bulamazsınız. Toplamda 21 hattat tarafından yapılan bu eserler 45 plaka üzerine işlenmiş olup, 87 adet duvar yazısından oluşmaktadır ve insanı kendisina hayran bırakır.
Bursa Ulu Camii iç Özellikleri
Hiç çivi kullanılmadan ceviz ağacı kullanılarak minber ve taç işçiliği dünyada sayılı sanat eserlerindendir ve Devaklı Abdülaziz oğlu Mehmet tarafından yapılmıştır. Türkiye sınırları içerisinde böyle bir sanatla karşılaşmanız imkansıza yakındır.
Hutbe verilen kısımın sağ tarafı yükseldikçe oraya konumlandırılmış üzerisi yazılır bir örtü bulunmaktadır. Bu örtü cam ile muhafaza edilmektedir ve ziyaretçilerine açıktır. Bu örtü kabe örtüsüdür ve bizzat kabeden getirtilmiştir. Fotoğraf çekimi yasak olan bu örtüyü yerinden hiç çıkartmadan ve kıpırdatmadan yıllardır muhafaza etmektedirler. Örtüyü getiren padişah ise Yavuz Sultan Selim’dir. Fakat yıllar içerisinde restore çalışmaları yapılırken örtüye gerekli özen gösterilmeyip rutubet alarak üzerindeki altın yaldızlı ayetler okunamaz hale gelmiştir. Fakat alttan yapılan özel ışıklandırma ile bu yazılar okunmaktadır.
Namaz kılma alanı en büyük camidir. Hatta Sultan Ahmet, Süleymaniye camileri gibi Türkiye’de bulunan diğer büyük camilerden dahi büyüktür. Diğer camiler avlularıyla birlikte namaz kılınmaktadır. Fakat Bursa Ulu Camii yüksek tavanlı az katlı bir camii olmasına rağmen içerisindeki alan diğer camilerden daha büyük olma konumundadır. Namaz kılma alanı en büyük camii olma konumundadır bu yüzden.
Ulu Camii Hakkında Çeşitli Rivayetler
Cami duvarında bulunan vav işaretinin yanında Hz. Hızır’ın durduğu.
Yaşanan depremlerde cami duvarlarını tutan Ak Sakallı Dede’lerin bulunduğu.
Burada Namaz kılanların her duasının kabul olacağı.
Caminin kuzeybatısında bulunan korkulukları Hz. Davut’un demirleri olarak adlandırılması ve buralardan tutularak dua edilmesi ve kabul olması. gibi çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Fakat namaz kılan dua eden her insanın dualarının kabul edildiğini unutmamak gerekiyor.
Bursa Ulu Camii Kim Tarafından Yaptırıldı?
Yıldırım Beyazid tarafından yaptırılmış ve mimarı ise Ali Neccar’dır. 1396-1399 yılları arasında yapılan bu camii için Ali Neccar günlük 23 akçe olarak maaş vermiştir. Caminin yapılması hikayesi ise, Niğbolu Savaş’ı öncesi Allah’a dua etmek için 20 camii yaptırmaya niyetlenen Yıldırım Beyazid, zafer öncesi damadı olan Emir Sultan Hazretlerini dinleyerek 20 kubbeli tek camii yaptırarak daha güzel olacağını belirtmiş ve bu şekilde Bursa’nın Ayasofyası olarak adlandırılan Bursa Ulu Camii yaptırılmaya başlanmıştır.
1402 yılında Aksak Timur Ankara Savaş’ı sonrası Bayezid’i yenerek bu güzelim camiyi ahır olarak kullanmıştır! 1413 yılında tekrar geri alınınca tekrar 1421 yılında tamalanarak ibadete açılmıştır. Yıllar içerisinde en büyük hasarlardan biri olan deprem sonrası 17 kubbenin yıkılması ve çeşitli zararlar da olsa sürekli restore ve onarım ile ayakta tutulmuştur. En son olarak bomba atılan Ulu Camii çevresi yine de zarar görmeden bugünlere kadar gelmiştir.
İslam Dünyası’nda ki Yeri ve Önemi?
İslam Dünyası’na göre 5. en büyün cami mertebesinde bulunmaktadır. İslam Dünyası’na göre en büyük mertebeli cami Mekke’de bulunan Mescid-i Haram’dır. Diğer sıralama ise şöyledir,
- Mescid-i Haram (Mekke’de bulunmaktadır.)
- Mescid-i Nebevi (Medine’de bulunmaktadır.)
- Mescid-i Aksa (Kudüs’te bulunmaktadır.)
- Bursa Ulu Camii
- Diyarbakır Ulu Camii
şeklinde sıralanmıştır.
Bursa Ulu Camii Duvarında Bulunan VAV Harfinin Önemi Nedir?
- Ulu Cami’nin bütün duvarlarında VAV harfi bulunmaktadır.
- İslam’ın 6 şartını temsil eder.
- İyi bakıldığında secdeye kapanan bir insanı görebilirsiniz.
- Çileyle yoğrulmuş bir insanın edebi anlamına gelmektedir.
Bunların dışında Camii çevresi çok hareketli çeşitli kafeler, hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır. Kapalı Çarşı’ya da yakın olduğu için günü birlik olarak tercih edilmeli ve gerçekten gördüğünüzde hayran kalacağınız bu harika Bursa Ulu Camii Hakkında Bilgi vererek sizlerin bu yapıyı görmeden Bursa’da gezilecek yerler planınıza eklemeyi unutmayın.